Salaiset vankilat

15.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2007

Euroopan neuvoston viime viikolla julkaistu raportti vahvistaa sen, mistä Tiedonantajassa kerrottiin ensimmäisen kerran jo vuosia sitten ja viimeksi kolme viikkoa sitten: Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA on pitänyt salaisia vankiloita, joihin on suljettu mielivaltaisesti terrorismiyhteyksistä epäiltyjä henkilöitä. Näissä vankiloissa pidätettyjä on kidutettu sekä kohdeltu muutenkin epäinhimillisesti ja alentavasti. Ja näitä vankiloita on ollut muun muassa kahdessa eurooppalaisessa EU- ja Nato-maassa Puolassa ja Romaniassa.


Raportissa syytetään nimeltä useita Puolan ja Romanian johtavia poliitikkoja siitä, että he olivat yhteistyössä CIA:n kanssa osaltaan vastuussa laittomien vankiloiden perustamisesta maaperälleen. Puola ja Romania ovat yrittäneet kiistää raportin tiedot, mutta todisteet ovat selvät.


Vuosi sitten raportin laatija, sveitsiläinen senaattori Dick Marty julkaisi raportin CIA:n vankilennoista Euroopan kentillä. Se osoitti, että useiden EU- ja Nato-maiden lentokenttiä käytettiin vankilentojen välilaskupaikkoina. Tiettävästi yhtenä välilaskupaikkana on ollut myös Helsinki-Vantaan lentokenttä.


Italiassa on alkanut oikeudenkäynti 26:ta CIA:n agenttia vastaan egyptiläisen imaamin Mustafa Osama Nasrin eli Abu Omarin sieppaamisesta Milanossa vuonna 2003.


Ainakin 37:n CIA:n sieppaaman ja kidutuskeskuksiin kuljettaman henkilön olinpaikka ja kohtalo on edelleen hämärän peitossa. USA:n hallitus todennäköisesti tietää "kadonneiden" kohtalon, mutta kieltäytyy kertomasta sitä.


Raportin tiedot ovat suuri häpeä demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajina rehvastelleille EU:lle ja Natolle sekä niiden jäsenmaille. USA:n valheellisen "terrorisminvastaisen sodan" ja sotapolitiikan myötäily on johtanut ne moraaliseen vararikkoon. Tämä on jälleen yksi muistutus siitä, että Suomi on väärässä seurassa ja että sen pitäisi lähentymisen sijasta ottaa etäisyyttä ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneisiin.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!