Roots-otteella kohti joulua

16.12.2016 - 09:30
(updated: 16.12.2016 - 09:49)
Ninni Poijärvi on lahjakas muusikko, joka taitaa laulun lisäksi useamman soittimen. Kuvassa Poijärvi haitarin varressa Järvenpään Puistoblues –festivaalilla vuonna 2009.

Suomalainen muusikko-laulaja Ninni Poijärvi on juuri palannut keikkamatkalta Lapista. Pohjoisen pakkanen ja pimeä eivät lahjakasta naista pelota, muun muassa Äkäslompolon esiintymisistä on tullut jokavuotinen joulua edeltävä traditio. Lapin maisemissa mieli rauhoittuu ja Poijärvi kertookin, että pohjoisen verkkaisempi elämäntyyli antaa taitelijalle aikaa pohtia asioita kenties hieman erilaisista näkökulmista.

Suomalaisen roots-musiikin kärkinimeksi kohonnut Poijärvi aloitti soittajana jo nelivuotiaana.

– Viulu oli itsestään selvä valinta, sillä vanhemmat ja isoveli soittivat viulua. Piano on hyvä kakkossoitin, jolla oppii harmoniapuolen saloihin, kertoo Poijärvi.

”Nälkä kasvaa koko ajan ja jatkuvasti eteen tulee soittimia, joista olisi kiva osata alkeet.”

Hänestä on vuosien mittaan kehittynyt monen soittimen taitaja. Poijärvi ei oikein itsekään osaa selittää, miksi yksi soitin ei riitä.

– Nälkä kasvaa koko ajan ja jatkuvasti eteen tulee soittimia, joista olisi kiva osata alkeet. Sitä paitsi pelkkään viuluun keskittyminen olisi vaatinut enemmän harjoittelua, jotta olisi päässyt eteenpäin. Suomessa viulunsoiton taso on niin kova.

Poijärven ominta alaa onkin useamman instrumentin hallinta, vaikka hän ei omasta mielestä mikään virtuoosi olekaan. Musiikillinen ammattitaito tulee esille ennen muuta laulussa ja tulkinnassa, missä Poijärvi kokee olevansa vahvimmillaan.

Lännen-Jukka ja Woodstock

Eräs hyvän muusikon tuntomerkki on, että osaa lyöttäytyä yhteen toisten hyvien muusikoiden kanssa. Ninni Poijärvi on tehnyt yhteistyötä monen ykkösrivin artistin, kuten esimerkiksi Mikko Kuustosen, Kari Tapion ja Jonna Tervomaan kanssa.

Erityisen läheiseksi Poijärvi on kokenut J. Karjalaisen ja tämän Lännen-Jukka-projektin muutama vuosi sitten.

”Olen todella kiitollinen mahdollisuudesta olla mukana Lännen-Jukassa.”

– Olen ollut Karjalais-fani pienestä tytöstä lähtien. Motivaatio yhteistyöhön oli poikkeuksellisen korkealla. Tilasin muun muassa Amerikasta DVD-soitto-oppaita ja otin haltuun old time country –tyyliä. Olen todella kiitollinen mahdollisuudesta olla mukana Lännen-Jukassa ja olen jälkeenpäinkin voinut ammentaa paljon aineksia siitä, muistelee Poijärvi.

Poijärvi on myös päässyt levyttämään legendaarisen The Band –yhtyeen Levon Helmin pyörittämässä studiossa Woodstockissa, paikkakunnalla, joka tuli tunnetuksi satojen tuhansien hippien festivaalista vuonna 1969.

– Olimme tuottaja Janne Haaviston kanssa Sallassa samassa hiihtohississä keväällä 2007, kun Janne ehdotti, että menisimme isolla porukalla Woodstockiin tekemään levyä. Samalla oli tarkoitus äänittää myös Eero Raittisen levy. Vietimme Woodstockissa pari viikkoa, ja äänitimme neljän studiopäivän aikana kaksi levyä, minun ja Eeron. Molemmilla kuullaan samoja soittajia, kertoo Poijärvi.

Yhteistyö Woodstock-studion äänittäjän ja rumpalin Justin Guipin kanssa poiki materiaalia myös myöhemmin, ja hedelmiin voi tutustua esimerkiksi Poijärven pitkäsoitoilla Virta (2008) ja Powderburn (2011).

Keikkaa Juttutuvassa ja Hietsun Paviljongissa

Tätä nykyä Poijärvi tekee musiikkia ja esiintyy puolisonsa Mika Kuokkasen kanssa. Ennen joulua Helsingissä on luvassa keikkaa kahteen otteeseen, hieman eri konsepteilla.

”Ei niitä kaikkein kuluneimpia joululauluja.”

Juttutuvassa järjestetään lauantaina Hoedown-klubi, jolla kuullaan roots-sateenvarjon alle sopivaa joulumusiikkia. Mukana on kappaleita Poijärven ja kumppaneiden suosikkiartisteilta, muun muassa The Bandilta.

– Ei niitä kaikkein kuluneimpia joululauluja, lupaa Poijärvi.

Maanantaina on vuorossa jouluinen konsertti Hietsun Paviljongissa, jota Poijärvi kuvaa mahtavaksi juhlatilaksi.

– Siellä on hyvä rauhoittua hetkeksi musiikin parissa kaiken joulukiireen keskellä, vinkkaa Poijärvi.

Seuraava Poijärvi-Kuokkanen-duon levykin on julkaisua vaille valmis. Ensi vuonna markkinoille ilmestyy uusi, ehta pitkäsoitto.

– Vaikka levymyynti on radikaalisti muuttunut, löytyy yhä kuulijakuntaa, joka haluaa levyn kokonaisuutena kansineen kaikkineen. En ole itse esimerkiksi koskaan ladannut musiikkia verkosta, sanoo Ninni Poijärvi.

Ninni Poijärvi keikalla:

La 17.12. Hoedown-klubi, Juttutupa (Säästöpankinranta 6, Helsinki)

Ma 19.12. Hietsun Paviljonki (Hiekkarannantie 9, Helsinki)

www.ninnipoijarvi.com

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.