Reilun osuuskaupan puolesta

30.03.2020 - 11:30
(updated: 01.04.2020 - 10:21)
Osuuskauppavaalien lopputulos määrittää ison osan päivittäistavarakaupan tulevaisuudesta. Kuva TA arkisto.

Useille osuuskaupoille valitaan tänä keväänä uudet edustajistot. Suomen suurimman osuuskaupan, HOK-Elannon vaalissa on mukana Kommunistit ja demokraatit -ehdokaslista. Pirkanmaan Osuuskaupan vaalissa kommunistit ovat mukana Etelä-Pirkanmaan ja Tampereen äänestysalueilla. Maamme poikkeuksellisen tilanteen vuoksi on hyvä, että vaaleissa äänestetään etänä verkossa tai postin kautta.

Suomen suurimman osuuskaupan, HOK-Elannon edustajiston vaaliin on koottu Kommunistit ja demokraatit -lista. Se haluaa ravistella osuuskauppaa, tarjota vaihtoehtoja kaupalliselle voitontavoittelulle ja avata lisää vaikuttamisen väyliä jäsenille ja työntekijöille.

Listalla sitoutumattomana ehdokkaana oleva näyttelijä Olli Ikonen (numero 1051) on seurannut päivittäistavarakaupan kehitystä osuuskaupan asiakkaana ja aiemmin myös työntekijänä.

– Henkilöstöpolitiikka ei ole tällä hetkellä kohdillaan.

– Henkilöstöpolitiikka ei ole tällä hetkellä kohdillaan. Kokopäiväisiä työntekijöitä tulee palkata lisää ja tuntityöläisiä ja opiskelijoita tarpeeksi vain ruuhkahuippuihin. Henkilöstön määrä ei kohtaa tällä hetkellä tarvetta asiakkaiden kaupassakäynti- ja tavaroiden hyllyttämisaikoihin.

 

Lisää henkilökuntaa

Ikosen kokemukset HOK-Elannon toiminnasta perustuvat paljolti työntekijöiden kanssa käytyihin keskusteluihin.

– Asioin pääsääntöisesti Leppävaaran Prismassa. Keskeisenä ongelmana siellä on ollut tavaran hyllyihin siirtelyn hitaus. Henkilökunta tekee töitä parhaansa mukaan tietysti. Olen useaan kertaan jutellut henkilökunnan kanssa aiheesta, ja vastaukseksi minulle on kerrottu henkilökunnan vähyydestä, sanoo Ikonen.
Ehdokkaan mielestä ruuhka-aikoina kassoilla ei ole tarpeeksi väkeä.

– Mielestäni se on väärä linja, että suurin osa kassoista muutettaisiin itsepalvelukassoiksi. Tämä tuntuu kuitenkin olevan tällä hetkellä tähtäimessä. HOK-Elannon asiakkaista, ainakin minun kokemukseni perusteella, suurin osa haluaa edelleen palvelua kassalla. Asiakkaita tulee aktiivisesti kehoittaa palautteen antoon jo kaupassa ollessaan. Muun muassa paikassa, jossa voi kirjoittaa mielipiteensä palautepaperiin, sanoo Ikonen.

Työntekijöiden oikeuksista onkin listan ohjelmassa sanottu tiukan vaativasti. Palvelujen ja myös työhyvinvoinnin parantamiseksi tarvitaan lisää työntekijöitä. Yhteisessä ohjelmassa vaaditaan myös, että työsuhteiden tulee olla ensi sijassa kokoaikaisia ja vain työntekijän itse sitä esittäessä osa-aikaisia.
Ikonen ei ymmärrä osuuskaupan asiakkaana jatkuvaa tuotteiden muuttamista paikasta toiseen kaupoissa.

– Asiakkaat, eivätkä myöskään myyjät ymmärrä miksi tuoteryhmiä täytyy säännöllisin välein siirrellä paikasta toiseen? Työaikaa kuluu paljon ja myyjät ovat kyllästyneitä tuotteiden jatkuvaan siirtelyyn ja asiakkaat siihen että tuotteita pitää etsiä uusista paikoista, sanoo Ikonen.

 

Lähituotteita kauppoihin

Listan yhteisessä ohjelmassa todetaan, että lähiruoan käyttöä ja paikallistaloutta on syytä edistää helpottamalla uusien osuuskuntien ja pienyritysten mahdollisuuksia tarjota tuotteitaan. 

– Myymälöiden suuremman itsenäisen toiminnan ja päätösten järjestäminen ei ehkä ole helppoa, mutta varmasti mahdollista. Siihen pitäisi olla paremmin mahdollisuuksia, esimerkiksi erilaisten tuotteiden ja paikallisten tuotteiden tarjonnassa. Asiakkaiden toivomusehdotusten teon voisi myös mahdollistaa. Ehdoton ketjuohjaus vie pois tätä paikallista päätäntävaltaa alueellisilta ja yksittäisiltä kaupoilta. Kauppojen mahdollisuuksia vaikuttaa omaan toimintaansa tulee lisätä, sanoo Ikonen. 

 

Jäsenten ääni kuuluviin

Jäsenten eli omistajien ääni kuuluu HOK-Elannon ja muiden osuuskauppojen edustajistossa, mutta vain jos joku sen sinne vie. Muodollisesti edustajisto päättää lähinnä säännöistä, tilinpäätöksestä, ylijäämän käytöstä ja hallintoneuvoston valinnasta. Käytännössä se voi kuitenkin ohjata toimintaa myös aloitteilla ja keskusteluilla.

– Mielenkiintoista on, kun edustajiston varajäsenenä saan tiedot tehdyistä aloitteista, niin aloitteet eivät juurikaan aiheuta konkreettisia toimia kaupan hallituksen eteenpäin velvoittamina. Vastaus hallitukselta on lähes aina, että aloitteen sisältämät ehdotukset eivät ole tarpeellisia tai ne ovat jo etenemässä. Edustajiston roolia pitäisi vahvistaa ja hyvien aloitteiden edetä paremmin käytäntöön, kuin nyt, sanoo Ikonen lopuksi.

 


 

Lähikaupan ja reilun osuustoiminnan puolesta

HOK-Elannon edustajiston vaaliin on koottu Kommunistit ja demokraatit -lista. Sillä on yhteensä 77 ehdokasta: kommunisteja, muita vasemmistolaisia, punavihreitä ja sitoutumattomia. Listan ehdokasnumerot ovat 1 036 - 1 112
Lisätietoja ja ehdokkaat https://www.helsinki-listat.fi/kommunistit-ja-demokraatit-listan-ehdokkaat-hok-elannon-vaalissa/
Äänestysaika 26.3.-6.4.

Osuustoiminta osaksi yhteiskuntaa

– Kommunistit Pirkanmaan Osuuskaupan vaaleissa

Tampereen äänestysalue numerot 427 – 432
Etelä-Pirkanmaan äänestysalue numero 193
Lisätietoja ja ehdokkaat: www.skp.fi/asiakirjat/osuustoiminta-osaksi-yhteiskuntaa-kommunistit-pirkanmaan-osuuskaupan-vaaleissa
Äänestysaika 25.3.-6.4.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.