Rauhan puolesta Lapissa

26.05.2017 - 10:45

Touko-kesäkuun vaihteessa 22.5.–2.6. Suomi, Ruotsi ja Norja isännöivät Nato-johtoista ACE 2017 -lentosotaharjoitusta (Arctic Challenge Exercise). Suomen maaperällä ja ilmatilassa harjoitellaan Naton johdolla sotaa, vaikka Suomi ei edelleenkään ole Naton jäsen. Myöskään valtaosa suomalaisista ei edelleenkään halua Suomen liittyvän Natoon.

Rovaniemellä järjestettiin maanantaina 22.5. mielenosoituksia ja muuta ohjelmaa ACE 2017 -lentosotaharjoitusta vastaan.

"USA:n sotilaalliset menot ovat yli 1/3-osa koko maailman vastaavista menoista."

Rovaniemellä mielenosoituksissa mukana ollut SKP:n pääsihteeri Petra Packalén toteaa, että arktinen alue on nähnyt paljon sotilaallista toimintaa viime vuosina. Kaikkien merkkien mukaan toiminta tulee vain lisääntymään.

– Nato haluaa harjoitella siellä “silmiltä piilossa” ja tietysti luonnonvaroja tahtoo päästä riistämään iso joukko ylikansallisia yrityksiä. Sitten kun aktivistit osoittavat mieltään Naton vetämiä harjoituksia vastaan, syytetään Venäjä-myönteisyydestä. Siinä unohtuu hetkessä se tosiasia, että USA:n sotilaalliset menot ovat yli 1/3-osa koko maailman vastaavista menoista.

Packalén muistuttaa, että Ruotsissa järjestetään syyskuussa suurin sotilaallinen harjoitus 20:en vuoteen.

– Harjoitusten kaunis nimi, “Aurora”, johtaa harhaan, sillä mitään kaunista ei näissäkään harjoituksissa ole. Sotaharjoitukset tuottavat aina saasteita ja turhia kulueriä yhteisistä varoistamme, muistuttaa Packalén.

Helsingissä kokoonnuttiin sunnuntaina 21.5. rauhan merkeissä Kolmen sepän patsaalla. Esille nousi erityisesti Suomen vuonna 2014 tekemä niin kutsuttu isäntämaasopimus Naton kanssa.

SKP: Yhteistyö Naton kanssa lopetettava

Naton joukot harjoittelevat maassamme ja armeijamme kanssa yhä enemmän. Ylikansallisia sotaharjoitus- ja koulutustapahtumia on Suomen armeijalle kerääntynyt 84 pelkästään tänä vuonna. Näistä suurin osa toteutetaan Naton tai joidenkin Nato-maiden kanssa.

Yksi vuoden 2017 isoimmista harjoituksista on käynnissä Lapissa, jossa Nato pitää yhtenä ilmasotaharjoitusohjelmansa tukikohtana Rovaniemen lentokenttää. Niin kutsuttu Arctic Challenge Exercise ulottuu pohjoisessa Suomen, Ruotsin ja Norjan alueelle ja siinä on mukana joukkoja yhdestätoista eri maasta.

SKP vaatii hallitusta lopettamaan yhteistyön sotilasliitto Naton kanssa ja siirtymään puolustuspolitiikassa perustuslain vaatiman liittoutumattomuuden linjalle

Lapin luonto on keväällä haavoittuvassa tilassa. Useat harjoituslennot päivässä häiritsevät eläinten vasomista ja pesimistä ja saastuttavat luontoa. Yksi hävittäjä käyttää 6 000 litraa kerosiinia tunnissa.

Suomen kommunistinen puolue vaatii hallitusta lopettamaan yhteistyön sotilasliitto Naton kanssa ja siirtymään puolustuspolitiikassa perustuslain vaatiman liittoutumattomuuden linjalle. Myös jatkuva armeijan menojen kasvu on lopetettava ja siirrettävä rahaa asehankinnoista kaikkien Suomessa asuvien hyvinvointiin. Tarvitsemme aseiden sijaan panostusta työpaikkojen luontiin ja koulutuksen ja sivistyksen ylläpitoon. Uudet hävittäjähankinnat ovat törkeitä esityksiä tilanteessa, jossa toimeentulo on vaikeaa lähes kaikille ihmisille Suomessa.

SKP tukee ilmasotaharjoitusta vastustavia mielenilmauksia Suomessa ja naapurimaissa. Pohjoismaissa toimivat rauhanliikkeet järjestävät toimintaa useissa eri ilmasotaharjoituksen tukikohdissa. Meillä on vuosi vuodelta enemmän tarvetta vastustaa sotaa, sotilasliittoja ja asevarustelua. Myös yhteistyötä naapurimaiden rauhanaktivistien kanssa tarvitaan, sillä arktisten alueiden käyttö sotaharjoituksiin tulee lisääntymään. Nato haluaa harjoitella syrjäseuduilla ja erilaisilla suuryrityksillä on tarve päästä käsiksi pohjoisen kalottialueen luonnonvaroihin.

Suomen johdossa oleva oikeisto on luovuttamassa käskyvaltaamme ulkomaille. Sen lisäksi se antaa armeijan komentajille liian paljon omaa valtaa Suomea koskevissa sopimuksissa. Tästä on osoituksena eduskunnan käsittelystä ulos jätetty ja vieraalla kielellä laadittu isäntämaasopimus.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.