Rauhan ja sosialismin puolesta sotaa ja imperialismia vastaan

15.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 24/2007

SKP:n edustajakokoukseen saapuneiden kansainvälisten vieraiden puheenvuoroissa korostui kansainvälinen solidaarisuus ja työväenluokan yhteistyö kamppailussa uusliberalistista kapitalismia ja imperialistisia sotia vastaan.
Parempi maailma on mahdollinenKuuban keskuskomitean terveiset välittänyt kansainvälisen osaston jaostopäällikkö Juan Valdés Figueroa kiitti SKP:tä ideologisesta ja kestävästä solidaarisuudesta, jota se on osoittanut Kuuban kansalle monien uhkien edessä.


– Uusi imperialistinen maailmanhallintajärjestelmä yrittää hallita voimalla. Köyhät maat ja rikkaiden maiden köyhät ovat yhtälailla poliittisen ja taloudellisen kiristämisen uhreja, sanoi Valdés Figueroa.


Kuuba on kohta viiden vuosikymmenen ajan uhmannut vainoa ja taloussaartoa, joka jatkuu siitä huolimatta, että YK:n yleiskokous viimeksi marraskuussa tuomitsi reilulla enemmistöllä USA:n ylläpitämän kauppasaarron.


– Meidän pieni, saarrettu ja uhattu saaremme näyttää, että kehitykselle on olemassa vaihtoehto ja että parempi maailma on mahdollinen, totesi Valdés Figueroa.


Kansainvälinen sihteeri Pallab Sengupta toi terveiset yli puolen miljoonan toverin Intian kommunistiselta puolueelta (CPI).


Sengupta totesi, että eurooppalaisen oikeistoaallon keskellä on ilahduttavaa, miten SKP pyrkii omalta osaltaan vahvistamaan vasemmiston voimia kohtaamaan paremmin edessä olevia poliittisia ja taloudellisia haasteita.


Sekä Intia että Suomi kärsivät molemmat globalisaation kielteisistä vaikutuksista. Sengupta korosti, miten tärkeää on yhdistää vasemmisto- ja työväenpuolueita rintamaan taisteluun sotaa ja globalisaatiota vastaan.


Imperialististen sotien varjostamaan kansainväliseen tilanteeseen tuo valoa Latinalaisen Amerikan vaaleissa menestyvä vasemmisto.


– Meidän on vahvistettava solidaarisuutta Irakin, Palestiinan, Kuuban ja Venezuelan kansoja kohtaan, sanoi Sengupta.
Sosialismi vai barbariaSaksan vasemmisto.PDS:n kansainvälisen jaoston jäsen Katalin Gennburg saapui edustajakokouksen vieraaksi suoraan Rostockin G8-vastatapahtumasta. Hän kertoi, miten yhä useampi ihminen on kyllästynyt konservatiiviseen ja uusliberalistiseen reformismiin, mikä avaa mahdollisuuden radikaaleille, yhteiskuntaa muuttaville vaihtoehdoille.


Saksassa on meneillään vasemmistopuolueiden yhdistymiskehitys, joka Gennburgin mukaan tulee johtamaan vahvan, koko Saksan kattavan sosialistipuolueen syntymiseen.


– Meillä on mahdollisuus tuoda solidaarinen, poliittinen vaihtoehto paremmin ihmisten ulottuville.


Myös Euroopan vasemmiston puoluetta edustanut Gennburg näki puolueen tehtävänä eteläisen ja pohjoisen Euroopan yhdistämisen vahvan punaisen siteen kautta.


– Kamppailu toisenlaisen maailman puolesta voi olla vain kansainvälistä.


Esimerkkinä tästä Gennburg mainitsi Euroopan vasemmiston kamppailun pätkä- ja silpputyösuhteita vastaan niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.


Kommunistit ovat osa G8-vastaista maailmanlaajuista kansanliikettä.


– Meidän viestimme on, että sosialistinen maailma on mahdollinen. Sosialismin vaihtoehtona on vain barbaria, sanoi Unsere Zeit -lehden toimittaja Manfred Idler Saksan kommunistisesta puolueesta.


Idlerin mukaan Saksan vasemmiston yhdentyminen antaa hyvät lähtökohdat menestyä vaaleissa ja painostaa sosiaalidemokraatteja muuttamaan omaa politiikkaansa.


– Saksan kommunistinen puolue luottaa tieteellisen sosialismin teoriaan. Puolue taistelee kapitalismia vastaan edistyksellisten uudistusten puolesta luodakseen vallankumouksellisia murtumia kapitalistiseen järjestelmään, sanoi Idler.
Lokakuun vallankumous 90 vuottaVenäjän federaation kommunistisen puolueen Pietarin aluekomitean 1. sihteeri Vladimir Feodorov kertasi maittemme välistä yhteistä historiaa. Lokakuun vallankumous 90 vuotta sitten avasi myös Suomelle mahdollisuuden itsenäistymiseen.


Feodorov toivotti suomalaiset toverit tervetulleiksi juhlimaan vallankumouksen merkkivuotta.


Eestin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Sirje Kingsepp kertoi Viron vaikeasta tilanteesta. Maassa, jossa uusliberalismi ja äärikonservatiivisuus ovat vallalla, ei vasemmiston toiminta ole helppoa. Venäjänvastaisella politiikalla, josta Kingsepp mainitsi esimerkkinä toukokuisen pronssipatsaskiistan, on virolaiset saatu ennätysvauhtia niin Naton kuin EU:n jäseniksi. Kaikesta huolimatta yhteistyö SKP:n kanssa on Kingseppin mielestä ollut hedelmällistä.


– Toivon yhteyksiemme jatkuvan, jotta voimme yhdessä taistella rauhan puolesta kapitalismia vastaan.


Otakar Zmitko Böömin ja Määrin kommunistisesta puolueesta totesi, että Tshekki on suuren haasteen edessä. Yhdysvallat on rakentamassa kiisteltyä ohjuspuolustusjärjestelmää sekä Tshekkiin että Puolaan, mikä merkitsee suoraa uhkaa Venäjälle ja Lähi-idälle.


– Me seisomme tätä hanketta vastustavan liikkeen johdossa. Tämä on eräs esimerkki asioista, joissa meidän tulisi auttaa toisiamme, totesi Zmitko.


Hän kertoi, miten Böömin ja Määrin kommunistinen puolue on kyennyt säilyttämään uskottavuutensa myös sosialistileirin romahtamisen jälkeen ja on nyt Tshekin kolmanneksi vahvin puolue.
EU – imperialistinen valtaEU on kehittymässä voimakkaammin imperialistiseksi ja sotilaalliseksi vallaksi.


– Imperialistisen EU:n vastainen toiminta on tärkeää sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, huomautti Norjan kommunistisen puolueen pääsihteeri Frank Naess.


Hänen mukaansa kommunististen ja työväenpuolueiden yhteiset tapaamiset ovat avainasemassa, kun kehitellään yhteisiä strategioita ja toimintaa laajenevan kapitalistisen globalisaation haastamiseksi.


Myös Tanskan kommunistisen puolueen kansainvälinen sihteeri Birgit Udderup korosti, miten ongelmat ovat samanlaisia kaikkialla: miten muutamme politiikan suunnan ja millä keinoilla pysäytämme uusliberalismin etenemisen.


Kamppailu rauhan puolesta sotaa vastaan on kommunisteille erityisen tärkeää, totesi Bruno Stari Italian Rifondazione Comunista -puolueesta.


– Maailmanlaajuiset massaliikkeet sotaa vastaan ovat todiste siitä, että ihmiset ovat tietoisia imperialististen sotien taustalla olevista todellisista syistä.


Sodat ovat seurausta kapitalismin tarpeesta hallita maailmanlaajuisesti raaka-aine- ja energiavaroja.


– On tärkeää, että me kommunistisessa liikkeessä opimme toisiltamme, pidämme yhteyttä ja vaihdamme ajatuksia, sanoi Stari.
Kamppailu perusoikeuksien puolestaJoão Pauzinho Portugalin kommunistisesta puolueesta kertoi maassa toukokuun lopulla pidetystä yleislakosta. Hallitus uhkaa peruspalveluja sekä työntekijöiden oikeuksia. Epätasa-arvo ja työttömyys kasvavat.


– Tässä tilanteessa kommunistinen puolue on tärkein poliittinen voima, joka vastustaa oikeuksien ja saavutusten romuttamista.


Pauzinhon mukaan menestyksekäs kamppailu edellyttää siteiden vahvistamista työläisiin ja kansan eri sektoreihin.


Ympäri Eurooppaa on nähty EU:n ja Naton politiikan vastaista kansalaisliikehdintää. Spyros Halvatzis Kreikan kommunistisesta puolueesta totesi, että Kreikassa ovat ay- ja kansanliikkeet nousseet puolustamaan työläisten asemaa, palkkaetuja ja perusoikeuksia Kommunisteilla on näissä kamppailuissa keskeinen asema.


– Vahvempi puolue vauhdittaa myös kansalaisliikkeiden vaatimuksia ja antaa paremmat edellytykset luoda vaihtoehtoja keskusta-oikeiston ja keskusta-vasemmiston politiikalle.


Halvatzis korosti kansainväliselle solidaarisuudelle, tasa-arvolle ja itsenäisyyden kunnioitukselle rakentuvaa yhteistyötä kommunististen ja työväenpuolueiden välillä konkreettisissa taisteluissa imperialismia ja monopolikapitalismia vastaan.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli