Rauhaa ja solidaarisuutta pohjoismaisella kesäleirillä

07.08.2010 - 12:30
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Heinäkuun alussa kokoontui kommunistisia puolueita Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta kesäleirille Ruotsiin Grännaan. / Minna Luomala |

Heinäkuun alussa kokoontui kommunistisia puolueita Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta kesäleirille Ruotsiin Grännaan keskustelemaan muun muassa kapitalismin kriisistä sekä sen seurauksista työläisten ja vähävaraisten kannalta.

Suomesta oli mukana SKP, jota edustivat Minna Luomala Pietarsaaresta sekä Jonas Kettunen Kajaanista.

– Kesäleirille osallistui niin pieniä taaperoikäisiä perheineen kuin vanhempia veteraanitovereita. Ilmapiiri oli rento ja kaikilla tuntui olevan hauskaa. Itse osallistuin muun muassa kommunististen nuorten paneeliin, kertoo Jonas Kettunen.

Leiriläiset myös saivat tutustua ruotsalaiseen tapaan tehdä vaalityötä Jönköpingin kaupungissa, missä paikallinen kommunistipuolue järjesti vaalitilaisuuden.

Joukkoon mahtui aatteellista ja poliittista hajontaa, mutta Kettusen mukaan kaikki tulivat hyvin toimeen keskenään. Monet olivat kiinnostuneita suomalaisten kommunistien toiminnasta. Kettunen onkin sitä mieltä, että pohjoismaista yhteistyötä on syytä jatkaa ja syventää entisestään.

Ensi vuonna leiri järjestetään Norjassa.

Yhteinen kannanotto

Pohjoismaisella leirillä laadittiin yhteinen kannanotto, jossa tuomittiin kapitalismin kriisin laskujen maksattaminen työläisillä ja vähävaraisilla. Pankkien ja finanssikapitalismin pelastamisen sijasta verorahat pitää käyttää ihmisten toimeentulon parantamiseen.

Palkkojen ja sosiaalietuuksien polkeminen tulee lopettaa. Myös työelämän epävarmuuteen on saatava muutosta muun muassa tekemällä irtisanominen kalliimmaksi ja varmistamalla, että joka työpaikassa noudatetaan pohjoismaisia työehtoja.

Kannanotossa myös tuomitaan USA:n ja Naton aggressiivinen sotapolitiikka ja EU:n militarisointi sekä vaaditaan pohjoismaita vetämään joukkonsa Afganistanista.

Kannanoton allekirjoittivat kesäleirille osallistuneet puolueet, Suomen SKP:n lisäksi SKP Sverige, NKP Norge sekä KPiD ja DKP Danmark.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.