Rauha ja demokratia Ukrainaan

20.03.2014 - 13:24
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Useat kommunistiset puolueet ympäri maailmaa ovat tuominneet sekä EU:n ja Naton sekaantumisen Ukrainan kriisiin että Venäjän uhkapelin Krimin niemimaalla.

Esimerkiksi Kreikan kommunistinen puolue katsoo, että Krimin liittäminen Venäjään ei ratkaise läntisen imperialismin uhkaa eikä toimi Ukrainan kansan hyväksi. Kreikan kommunistien mielestä Krimin liittäminen kaikkea muuta kuin sosialistiseen Venäjään kasvattaa nationalistisia voimia sekä Ukrainassa että Venäjällä. Lisäksi se lisää alueellisten konfliktien mahdollisuutta muualla maailmassa, esimerkiksi Balkanilla.

Ukrainan kommunistinen puolue vetoaa, että kaikki ulkovallat – niin EU, Yhdysvallat kuin Venäjä – kunnioittavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Ukrainan kommunistien mielestä tarvitaan poliittisen tason keskustelua rauhan ja demokratian palauttamiseksi Ukrainaan.

Suomessa SKP:n Maunula-Pakilan osasto toteaa tuoreessa kannanotossaan, että sotilaalliset voimakeinot, taloudelliset pakotteet ja yksipuoliset toimet eivät ratkaise Ukrainan kriisiä. Ne ovat omiaan viemään yhä syvemmälle vastakkainasettelujen kierteeseen.

Käynnissä on myös tiedotussota, jossa kansainvälisen oikeuden moraalinvartijoina esiintyvät Yhdysvaltojen johdolla ne, jotka itse rikkovat oikeutta vastaan jatkuvasti. Venäjän johto on aiheellisesti arvostellut lännen johtajia kaksoisstandardeista, mutta syyllistyy nyt itse samaan.

Kommunistit tuomitsevat tavan, jolla Suomessa kokoomus yrittää käyttää kriisiä Venäjällä pelotteluun ja Nato-jäsenyyden ajamiseen. Suomen ei pidä liittyä Natoon, jonka tulo Suomen itärajalle vain pahentaisi epäluottamusta ja turvallisuusongelmia. Suomen etu ei ole myöskään Venäjän saartaminen taloudellisilla pakotteilla.

SKP:n Maunula-Pakilan osaston mielestä Suomen hallituksen ei pidä sitoutua Ukrainan konfliktin yhdeksi osapuoleksi muodostuneen EU:n politiikkaan. Hallituksen on sen sijaan toimittava aktiivisesti neuvottelujen aikaansaamiseksi kriisin osapuolten, erityisesti Ukrainan ja Venäjän kesken. Suomen hallitusta ja EU:ta on vaadittava ottamaan selvästi kantaa Ukrainan äärioikeistolaisia ja fasistisia ryhmiä vastaan.

SKP ja koko maailman kommunistinen liike ilmaisevat tukensa Ukrainan kommunistiselle puolueelle ja muille edistyksellisille voimille, jotka pyrkivät luomaan edellytykset rauhanomaiselle kehitykselle, työväen ja vähävaraisten aseman parantamiselle, demokratialle, kaikkien kansallisuuksien oikeuksien turvaamiselle ja Ukrainan talouden ja yhteiskunnan uudistamiselle. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (16 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.