Rantahotellille arvotalot ale-hintaan

21.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/2007

Helsingin kaupungin johdossa vaikuttava hyvä veli -verkosto jatkaa arvokiinteistöjen myymistä sijoittajille. Suomen suurimpiin gryndereihin lukeutuva SRV Yhtiöt ja virolaisten liikemiesten omistama Tallink Finland saivat ale-hintaan Länsisatamasta arvotontit ja suojellut makasiinit laivayhtiön pääkonttoria ja hotellia varten.


Lars Sonckin suunnittelemat ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaina suojellut makasiinit sijaitsevat Tallinnan laivaliikenteen terminaalin yhteydessä. Niiden viereen on nousemassa uusi Jätkäsaaren asuinalue, joka nostaa tonttien arvoa entisestään.
Yli 40 % ale-hintaTonttien ja makasiinien myyntipäätös perustui yli 40 prosenttia alueella yleensä käytettyjen toimitilatonttien osto-optiohintoja alhaisempaan hintaan. Tätä perusteltiin sillä, että makasiinien suojelu asettaa tilojen käytölle ja muuttamiselle rajoituksia.


– Kyse on kuitenkin ostajien kannalta optimaalisen hyvällä paikalla sijaitsevista rakennuksista ja tonteista. Tallink saa pääkonttorinsa ja laivaliikennettä palvelevan hotellin merinäköalalla ihan laivalaituriensa viereen Eikö tämän pitäisi vaikuttaa hintaan pikemminkin nostavasti eikä alentavasti, kysyi kaupunginvaltuustossa kauppaa vastustanut Yrjö Hakanen (SKP ja asukaslista).


Hän ihmetteli myös sitä, että myyntiä ei edes kilpailutettu. Kun kaupunginhallituksen saamien selvitysten mukaan tonttien vuokraaminen tulee yleensäkin pitkän päälle kannattavammaksi kuin myyminen, on Länsisataman makasiinien ja tonttien myyminen ale-hintaan vielä selvemmin epäedullista.
Mitä kytköksiä SRV-yhtiöihin?Hakanen kiinnitti huomiota myös tonttien ostajan ja Tallinkin kumppanin SRV-yhtiöiden rooliin. Sen pääomistaja, vuorineuvos Ilpo Kokkila on mukana hotellibisneksessä myös Tallinnassa, jossa hän omistaa Viru-hotellin ja osuudet SAS Radisson hotellista ja Viru Kauppakeskuksesta.


Helsingissä SRV-yhtiöt tarjosi Musiikkitalon urakasta 80 prosenttia alkuperäistä kustannusarviota korkeampaa hintaa. Keskustan huoltoväylän urakkahintaa yhtiö nosti 18 kuukaudessa yli 63 prosenttia.


SRV-konserni omisti vielä vuosi sitten Kampin suuren liikekeskuksen, mutta myi sen brittiläisille sijoittajille 345 miljoonalla eurolla. SRV:lle jäi kaupassa Kampin pysäköintiluola, jolle se junaili kaupungilta vuokrasopimuksen muita lähialueiden vastaavia tiloja halvemmalla.


Valtuustossa Länsisataman makasiinien ja tonttien myynti näytti aluksi menevän läpi ilman äänestystä, kun kaupunginhallituksessa kaupan yksimielisesti hyväksyneistä muista ryhmistä ei löytynyt tukea Hakasen vastaesitykselle. Keskustelun lopuksi vihreiden Kimmo Helistö ilmoitti kuitenkin "kuuntelevansa omantunnon ääntä" ja kannatti Hakasen ehdotusta kaupan hylkäämisestä ja sen sijaan tehtävästä pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta.


Valtuuston enemmistö siunasi kuitenkin kaupan äänin 65 – 11.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli