Rakennustyöläisten Lomasäätiön omaisuus hyväveli-verkostolle?

15.02.2013 - 12:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Monivaiheinen hässäkkä Oulun ja ympäristön rakennustyöläisten Lomasäätiön omaisuuden ympärillä alkoi jo pari-kolme vuotta sitten, jolloin säätiön toimintaa laiminlyöneet tahot vaativat säätiön arvokkaan kiinteistön myymistä.

Myyntipäätös syntyi pitkään jatkuneen junttauksen tuloksena äänin 6-5, ja säätiö möi kiinteistön noin 600 000 euron hinnalla.

Heti myynnin jälkeen käynnistyi peli omaisuuden jakamisesta ja omistuksen hallintasuhteiden muuttamisesta. Pyrkimys lakkauttaa Rakennusliiton aluejärjestöt kytkeytyy tähän hässäkkään.

Viranomaiset kuitenkin torppasivat yrityksen lakkauttaa ikiaikaiseksi tarkoitetun säätiön, ja säätiön johto taipui sijoittamaan varat lomaosakkeisiin, jotka ovatkin olleet jäsenistölle erittäin mieluisia.

”Lomasäätiö yhteistä omaisuutta”

Nyt on jo lähes vuoden jatkunut vääntö siitä, säilyykö ylin valta säätiön ja sen omaisuuden suhteen Rakennusliiton ammattiosastoilla ja aluejärjestöllä.

Lomasäätiö poikkeaa "normaalista" säätiöstä hyvin merkittävällä tavalla: ammattijärjestöjen valitsemat edustajat päättävät säätiön hallituksen jäsenten valinnasta ja mahdollisesta sääntöjen muuttamisesta. Näihin sääntöjen kohtiin Vasemmistoliitosta erkaantuva harjuniemeläinen hyväveliverkosto on nyt ajamassa muutosta.

Jos sääntömuutos tulee hyväksytyksi, niin vastaisuudessa hallituksessa istuvat "hyvät veljet" päättävät keskenään hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajien valinnasta ja haluamistaan sääntömuutoksista kuten Nuorisosäätiössäkin. Toteutuessaan se olisi peruuttamaton muutos. Sen jälkeen ammattijärjestöillä ei olisi keinoja palauttaa säätiötä valvontaansa. Osastolla olisi pelkkä ehdotteluoikeus hallituksen valinnassa.

– Lomasäätiö on kaikkien Oulun seudun rakennustyöläisten yhteistä omaisuutta samalla tavalla kuin saamelaisten metsät ovat saamelaisten yhteistä omaisuutta. Se ei rajoitu edes nyt elossa oleviin, vaan se on myös tulevien rakennustyöläisten sukupolvien kollektiivista omaisuutta, sanoo ammattiosastonsa edustajana säätiön valtuuskunnassa oleva Matti Aalto.

Hän näkee poliittisen toiminnan ammattiliittojen parissa hyvänä asiana.

– On hyvä, että ammatillinen ja poliittinen työväenliike tekevät yhteistyötä ja ovat vahvassa yhteydessä työväenluokkaan. Mutta ei voi hyväksyä, että joku poliittinen ryhmittymä tai hyväveli-verkosto realisoi Lomasäätiön omaisuuden ja jakaa rahat, tai ottaa lomasäätiön omaan hallintaansa. 

Valtaa ilman vastuuta

Rakennusliitossa vaikuttavat harjuniemeläiset ovat oma lukunsa Suomen työväenliikkeen alamäessä.

Julkisuuteen on ilmoitettu että Rakennusliiton Vasemmistoryhmä lopettaa toimintansa. Todellisuudessa ryhmä jatkaa toimintaansa, mutta Helsingistä johdettuna ilman sisäistä demokraattista päätöksentekoa.

Vasemmistoliitosta oikealle erkaantuva, puoluepoliittisesti "sitoutumaton" hyväveli-verkosto käyttää siis valtaa kuten ennenkin. Vastuuta se ei kanna kenellekään, koska sitä "ei ole olemassa".

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.