Rakennusliiton johto hölmöilee

04.01.2011 - 13:02
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Pentti Nurminen, Matti Harjuniemi ja Reijo Sutinen keskustelivat Rakennusliiton 21. liittokokouksen välitauolla toukokuussa 2007. / Toivo Koivisto |

Rakennusliiton vasemmistoliittolaiset lakkauttivat ryhmätoiminnan, ja puheenjohtaja Matti Harjuniemi on ilmoittanut vetäytyvänsä SAK:n hallituksen ryhmästä. Sama koskee muitakin Rakennusliiton vasemmistoryhmää edustaneita liiton edustajia.

Harjuniemen mukaan päätös on looginen seuraus poliittisen ryhmätoiminnan lopettamisesta liiton sisällä. Liiton demarit ja vasemmistoryhmä ovat aikaisemmin päättäneet mennä yhtenäisenä vaaliliittona ilman poliittisia tunnuksia maaliskuun pidettäviin liittokokousvaaleihin.

– Tässä ei ole kysymys mistään luopumisesta, vaan syvällisemmästä vasemmistolaisesta ammattiyhdistysajattelusta. Pyrimme toimimaan mahdollisimman avoimesti riippumatta siitä millainen poliittinen jäsenkirja kullakin mahdollisesti on, perustelee Harjuniemi.

Demarien vastaisku

Uutispäivä Demarissa (3.1.2010) etusivun pääjutussa ja keskiaukeamalla sosiaalidemokraatit osoittivat, kuinka Rakennusliiton vasemmistoryhmän johto hölmöilee lopettamalla ryhmätoiminnan liitossa ja SAK:ssa, joka tarkoittaa vain vasemmistoryhmän heikentämistä.

Samaan hengen vetoon demarit ilmoittavat jatkavansa ryhmätoimintaa myös Rakennusliitossa ja voimistavansa sitä SAK:ssa. Keskiaukeamalla julistetaan, jopa SAK:n eheytyssopimuksen mukainen voimasuhteiden jako aikansa eläneeksi, kun vasemmistoryhmälle ei enää ole perusteita antaa 1/3 osaa SAK:n paikoista.

– Mielestäni tämä merkitsee muun muassa sitä, että demareiden linjaukset vahvistuvat SAK:ssa tes- ja talouspolitiikassa. Lisäksi demareiden ja vasemmistoryhmän välillä solmittu epäpolitisoitu vaaliliitto kaventaa jäsenten demokratiaa liitossa härskillä tavalla, toteaa Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmän puheenjohtaja Reijo Sutinen.

Liiton hallituksessa on sovittu jo etukäteen hallintopaikkojen jako nykyisten voimasuhteiden pohjalta.

– Eli toisin sanoen vaaleista riippumatta paikkojen jako ennalta tapahtuu vain kahden ryhmän kesken täysin vastoin kauniita puheita jäsenvaltaisuudesta.

Ay-liike on osa työväenliikettä

Reijo Sutinen kertoo, että Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmä haastaa Rakennusliiton vaaleissa epäpoliittisen demareiden ja vasemmistoryhmän yhteisen vaaliliiton esittämällä jäsenten eduista lähtevää ohjelmaa, jonka tarkoitus ei ole enempää eikä vähempää kuin palauttaa Rakennusliitto työehtokamppailun ja harmaan talouden vastaisen taistelun eturintamaan.

– Ryhmämme tavoitteet asetetaan välttämättömän päiväkohtaisten kampailun käymisen lisäksi koko kapitalistisen järjestelmän kaatamiseksi ja oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen riistosta vapaan yhteiskunnan pystyttämiseksi.

Ay-liikkeessä aika ajoin vaalien yhteydessä pulpahtaa esiin tes- ja talouspoliittisia ratkaisuja tehtäessä reformististen suuntausten lisäksi epäpoliittisia ryhmittymiä niin kuin nyt Rakennusliitossa on nähty.

– Rakennusliiton vasemmistoryhmän johto on unohtanut, että ay-liike on osa työväenliikettä. Ay-liikkeen ohella työväenliikkeen toisen puolen muodostavat työväen poliittiset puolueet. Epämääräiset epäpoliittiset ryhmittymät saavat ay-liikkeen sekaannuksen tilaa, josta hyödyn korjaavat rahanahneet kapitalistit ja oikeisto.

Sutinen toteaa, että Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmän esitykset ja toiminta kuluneella liittokokouskaudella ovat olleet jäsenten esityksistä lähteviä ja aktiivisuutta lisääviä niin työpaikoilla kuin ammattiosastoissa sekä liiton muissa toiminnoissa. Ja jäsenet saadaan aktiivisemmin äänestämään Rakennusliiton 22. liittokokousvaaleissa.

Uusi suunta Rakennusliitolle

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.