Rahan vallasta kansan valtaan

02.04.2019 - 10:15

Vaalien alla käyty keskustelu on tähän mennessä ollut toisaalta vanhan kaavan mukaista epäolennaisuuksiin keskittymistä, toisaalta ensimmäistä kertaa hyvin tärkeän aiheen esille ottamista. Tuskin koskaan aikaisemmin on vaaleja käyvistä puolueista kaikunut näin paljon asiaa ilmaston ja ympäristön puolesta. Aihe on vihdoin noussut keskusteluun, mutta ei suinkaan valtapuolueiden itsensä aloitteesta.

Pohjaa nykyiselle ilmastokeskustelulle on rakennettu tutkijoiden ja ympäristöaktivistien toimesta jo vuosikymmeniä. Mutta kuten niin monissa muissakin asioissa, ihmiskunta herää hitaasti omiin virheisiinsä. Aihe on noussut laajempaan keskusteluun vasta lähivuosina. Tiedon lisääntyessä myös muut kuin asiantuntijat huomaavat, että ilmastonmuutos on vakavin koko ihmiskuntaa uhkaava asia. Sitä ei lopulta pääse pakoon edes maailman varakkain osa.

SKP:n vaatima, 1200 euron perusturvan taso on mahdollista rahoittaa esitettyjen verotusuudistusten avulla joka vuosi.

Vaalikeskustelussa ei sen sijaan ole tarpeeksi yhdistetty eri elämänalueiden parantamisen merkitystä myös ilmastolle. Esimerkiksi Suomen kommunistisen puolueen vaatimus kuuden tunnin työpäivästä ansiotasoa alentamatta olisi samalla myös ilmastoteko. Tuottavuus on maassamme huipussaan, eikä sen lisäämisellä ole enää pitkään aikaan ollut mitään tekemistä työläisen toimeentulon lisäämisen kanssa.

Tällä hetkellä energiaa kulutetaan ja hyödykkeitä tuotetaan liikaa vain ja ainoastaan pääoman lisävoittojen toivossa. Tästä kertoo tänäkin keväänä jaettavat, 13,6 miljardin ennätysosingot pörssiyhtiöissä. Summa on jälleen miljardin suurempi, kuin edellisenä vuonna. Työpäivää lyhentämällä tuotettavia hyödykkeitä ja palveluja syntyisi edelleen sen verran, kuin työtä tekevät ihmiset tarvitsevat hyvinvoivaan elämään.

 

Julkiset palvelut ja perusturva nostettava keskusteluun

Vaalien loppukiri tuo toivottavasti laajempaan keskusteluun myös muita tärkeitä aiheita, joita nostamme tässäkin Tiedonantajan numerossa. Kommunistien vaatimus kaikille paremmasta, vastikkeettomasta perusturvasta on esitelty laajasti. Eikä meillä mene sormi suuhun, kun kysytään ”mistä rahat?”, sillä laskelmat sitäkin varten on tehty.

Joka vuosi on mahdollista kerätä miljardeja lisää verotuloja pääomiin kohdistuvia veroja nostamalla. Suomessa ollaan kyseisissä veroissa edelleen Euroopan unionin keskitason alapuolella useilla prosenttiyksiköillä. Jokainen joka väittää Suomen verotusta jo valmiiksi kireäksi pääomien osalta, ei siis tiedä mistä puhuu tai pyrkii tietoisesti harhauttamaan kuulijaa.

SKP:n vaatima, 1200 euron perusturvan taso on mahdollista rahoittaa esitettyjen verotusuudistusten avulla joka vuosi. Nämä uudistukset eivät vaikuta työllä elantosta hankkivan toimeentuloon alentavasti, päinvastoin. Yhteiseen kassaan tulevasta veropotista olisi mahdollista rahoittaa perusturvan lisäksi vielä runsaasti julkisia palveluja. Kaikkia meistä hyödyttäisi maksuton ja lähellä oleva perusterveydenhuolto, jossa työntekijöillä olisi aikaa jokaiselle potilaalle.

Yksityistettyjen hoivapalveluiden virheet ja suoranaisen ihmisarvoa alentavan toiminnan olemme jo nähneet tänäkin vuonna uutisoinnista. Virheisiin on pohjimmiltaan syynä yksityinen voitontavoittelu, joka johtaa henkilöstö- ja muiden resurssien säästöihin. Julkinen, yhdessä omistettu palveluntuottaja on aina parempi ratkaisu kaikille peruspalveluille. Äänestetään näissäkin vaaleissa niiden puolesta, pörssiyhtiöiden ja rahan valtaa vastaan. Äänestetään kommunisteja!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset