Radikaalin ay-liikkeen tarve

05.06.2017 - 11:15

Tiedonantajan kevään numeroissa haastatelluilla ay-aktiiveilla on eräs yhteinen piirre, ammattialasta riippumatta: kaikki haluavat ja vaativat radikaalimpaa, duunarin asemaa ja oikeuksia oikeasti puolustavaa ay-liikettä. Tämä vaatimus on varmasti työtä tekevän kenttäväen huulilla laajemminkin.

On oireellista, että työntekijöitä puolustamaan muodostettu ay-liike, ennen muuta sen johto, lähti kaventamaan oman leirinsä etuja.

Viime vuonna solmitun niin sanotun kilpailukykysopimuksen ikävät seuraukset alkavat hiljalleen näkyä duunarin arjessa muun muassa pidentyneenä työaikana, lyhentyneinä lomina ja leikattuina lomarahoina. Kaikki tämä on pois kotimaisesta kysynnästä, työntekijöiden hyvinvoinnista ja yhteiskunnallisen kehityksen mahdollisuuksista. On oireellista, että työntekijöitä puolustamaan muodostettu ay-liike, ennen muuta sen johto, lähti kaventamaan oman leirinsä etuja. Tämä on herättänyt paljon katkeruutta.

Nyt Ylen artikkelissa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT väläyttää suuria yhteisiä mielenosoituksia hallituksen työllisyyspolitiikasta. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen toteaa, että hallituksen esitys työttömyysturvalain muuttamisesta on kestämättömällä pohjalla. Myös keskusjärjestö SAK tulee omassa lausunnossaan vastustamaan lainmuutoksia, jotka kurittavat työttömiä eivätkä todellisuudessa vaikuta millään tavalla työpaikkojen syntymiseen.

Vuoden 2015 syyskuun STOP-suurmielenosoituksissa ay-väki kokoontui ympäri Suomea, ja esimerkiksi Helsingin Rautatientorin mielenilmaukseen tuli noin 30 000 ihmistä. Hallituksen niin sanottua yhteiskuntasopimusta vastaan suunnattu protesti kuivahti ikävästi jo seuraavan vuoden alussa, kun ay-liikkeen johto taipui kiky-sopimukseen.

Suomessa ammatillisen järjestäytymisen aste on korkea. Sitä ei pidä aliarvioida. Ammattiliitot ovat suuria ja jähmeitä instituutioita, mutta ne rakentuvat edelleen perusosastojen ja aktiivien toiminnalle. Liittoja ei pidä hylätä, vaan uudistaa niitä kriittisesti sisältä päin.

On tarvetta vahvistaa radikaalia, poikki liittojen tapahtuvaa ay-toimintaa muun muassa Kriittisessä ay-verkostossa. Toinen keskeinen tehtävä on voimistaa työttömien omaa, pakkotyötä ja kyykyttämistä vastustavaa toimintaa.

Joukkovoima-verkosto on kaikkea muuta kuin kuollut. Paikalliset ryhmät ovat järjestäneet jatkuvasti toimintaa muun muassa Turussa.

Nyt on suunnitteilla Joukkovoiman suurempi mielenosoitus hallituksen budjettiriihen tiimoilla syyskuun alussa. Tarkempia tietoja on saatavilla Tiedonantajan tulevissa numeroissa. Keskeistä on, että kesän aikana pohjustetaan mielenosoitusta ja mobilisoidaan paikallista liikehdintää hallitusta vastaan.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.