Punaisen Kemin historiaa

07.12.2012 - 15:08
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Syntyjään kemiläinen Kalle Kuittinen on tehnyt kulttuuriteon tuoreella kirjallaan. Kuittinen kirjoittaa punaisen Kemin vaiheista, niin vuosien 1917-1918 tapahtumista kuin Kemin työläisten lakkotaistelusta 1949. Demokraattisen Sivistysliiton kustantamaan kirjaan sisältyy myös muisteluaineistoa kemiläisistä sodan- ja fasismin vastustajista, Salli Rissasesta, Eino Tainiosta ja Niilo Nikkilästä.

Vuonna 1918 taisteluja käytiin myös peräpohjolassa. Kemissä koettiin kahdeksan päivää työväenvaltaa, mutta myös valkoista valtaa, terroria ja nälänhätää.

Suomen työväen historiassa Kemi muistetaan erityisesti työläisten lakkotaistelusta 1949. Kaksi työläistä sai Suomen rauhanajalle harvinaisissa väkivaltaisuuksissa surmansa, ja koko tapahtuma leimattiin ”kapinaksi”. Lakosta kertoo Elvi Sinervon tunnettu ja koskettava runo Oi lintu mustasiipi lennä.

Kuittinen esittää alkusanoissa vuolaat kiitokset Kemille, punaiselle kaupungille, jonka kehityksessä työväenluokalla on ollut keskeinen merkitys.

Kemistä oon ja kehtaan sanoa, toteaa Kuittinen. 

Kalle Kuittinen: Kemi kuohui – työväki taisteli. DSL 2012. 68 s. Kirjaa voi tilata suoraan julkaisijalta Demokraattisesta Sivistysliitosta hintaan 8 euroa + postikulut. Puh. (09) 7743 8130, sposti dsl(a)kolumbus.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.