Pullakahvit jättityöttömyydelle

26.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2007.

Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmä järjesti viime tiistaina pullakahvit toimittajille sen kunniaksi, että hallituksen työllisyystavoite, 100 000 uutta työpaikkaa, on melkein täyttynyt. Työllisyysaste oli viime joulukuussa 2,7 prosenttiyksikköä parempi kuin vuoden 2003 joulukuussa eli hallituskauden alussa. Viime vuoden työllisyysaste oli 69.1 prosenttia.


Aina on syytä iloita työllisyyden paranemista. Olisikin täydellinen katastrofi, jos työllisyystilanne ei olisi kohentunut yhdessä maailman rikkaimmista maista, jonka talouskasvu on komeaa ja jolla on rahaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.


Mutta pullakahvit eivät muuta miksikään sitä, että Suomessa on edelleen jättityöttömyys.


Tilastokeskuksen haastattelututkimuksen mukaan työttömiä on 168 000. Määrään ei lasketa mukaan ihmisiä, jotka ovat olleet vaikkapa vain tunnin viikossa töissä. Työministeriön tilastojen mukaan työttömiä työnhakijoita on 250 000. Kun "perinteisten" työttömien määrään lasketaan mukaan myös työttömyyseläkkeellä olevat, erilaiset tukityöllistetyt ja lyhennettyä työviikkoa tekevät, työttömiä on työministeriön tilastojen mukaan yhteensä 382 090 eli lähes 15 prosenttia työvoimasta. Se on hurja luku.


Samaan aikaan kun työttömien määrä on tilastokeskuksen mukaan vähentynyt ja työllisten lisääntynyt, tukityöllistettyinä, työvoimakoulutuksessa tai harjoittelussa oli kuitenkin vuoden 2003 ja 2006 joulukuussa tasan yhtä paljon väkeä: 83 000 ihmistä.


Tilastokeskuksen luvuista paljastuu, että määräaikaisten, osa-aikaisten ja pätkätöiden määrä on kasvanut rajusti. Tehtyjen työtuntien määrä on selvästi laskenut. Näennäisesti työlliset tulevat palkallaan toimeen huonosti tai eivät ollenkaan. Näin työntekijöiden köyhyys pahenee.


Olisivat saaneet ne pullakahvit jäädä tarjoamatta.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli