Provokaatio kuivui Euroopan neuvostossa

27.01.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 4/2006.

Oikeiston yritys saada Euroopan neuvosto järjestämään kommunisminvastainen näytösoikeudenkäynti kuivui kokoon. Ruotsin oikeiston kansanedustaja Göran Lindbladin esittämä kommunisminvastainen lausuma sai neuvostossa enemmistön, mutta ei toimenpiteisiin ryhtymisen edellyttämää kahden kolmasosan määräenemmistöä.


Toimeenpanon kannalta ratkaisevassa äänestyksessä antikommunistista lausumaa tuki 85 edustajaa, vastaan äänesti 51 ja tyhjää 11. Näin päätöksestä ei tullut suositusta ministerikokoukselle.


Päätöslausumaa vastaan äänestäneen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Elon (sd) mielestä lausuma on "pelkää oikeistopropagandaa, jota ei pidä hyväksyä". Venäjän federaation kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov puolestaan piti esitystä provokaationa ja kivikautisena antikommunismina.


Yli 4 200 eri alojen vaikuttajaa vetosi neuvostoon antikommunistisen päätöslausuman hylkäämiseksi. SKP osallistui tämän kansainvälisen vetoomuksen keräämiseen ja vetosi neuvostoon myös yhdessä muun muassa muiden pohjoismaiden kommunistipuolueiden kanssa.


Oikeiston lausumassa tuomitaan kommunismi ideologiana ja liikkeenä rikolliseksi. Lausuma on tarkoitettu lyömäaseeksi erityisesti Itä-Euroopassa. Sillä ei ole mitään tekemistä historian tutkimisen kanssa.


Lausuman esittäjiä hermostuttaa se, että kommunismi ei kaatunutkaan Neuvostoliiton mukana vaan kommunistien ja radikaalien vasemmiston kannatus on esimerkiksi Euroopassa pidetyissä vaaleissa kaksinkertaistunut runsaan kymmenen vuoden aikana.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli