Protestit Israelin hyökkäystä vastaan jatkuvat

11.08.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/2006.

Israel jatkaa rajuja sotatoimia Libanonissa. Jo lähes kuukauden kestänyt kriisi on vaatinut reilusti yli tuhat siviiliuhria eikä loppua ole näkyvissä.


Israel laajensi torstain vastaisen yön aikana maahyökkäystään Etelä-Libanonissa ja sen joukot etenivät raskaan tykistötulen suojissa noin kymmenen kilometriä Libanonin puolelle.


Monen katseet ovat kääntyneet YK:n puoleen, jota on jo pitkää vaadittu laittamaan sulku Israelin siviileihin kohdistuvalle aggressiolle.


YK:n turvallisuusneuvosto on puuhannut tulitaukosuunnitelmaa, jonka sisältö ei kaikkia kiistan osapuolia tyydytä. Muun muassa Arabiliitto haluaa YK:lta päätöslauselman, jossa vaaditaan välittömän ja täydellisen tulitauon lisäksi Israelia vetäytymään Etelä-Libanonista.


Sodanvastainen toiminta puolestaan jatkuu niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.




Uusi maailmanjärjestys



Helsingissä asuva Omar Bahaaldin lähti 16 vuotta sitten Pohjois-Irakista poliittisena pakolaisena. Matka kulki Turkin kautta Suomeen, josta mies tiesi etukäteen oikeastaan vain Aleksis Kiven. Bahaaldin on toiminut aktiivisesti ay- ja rauhanliikkeissä, myös sodanvastaisessa verkostossa.


Hänen mukaansa Libanonin kriisiä ei voi tarkastella erillään Lähi-idän kokonaistilanteesta. Taustalta löytyy Yhdysvaltojen laajempi strategia - uusi maailmanjärjestys.


– Eilen oli Irak, tänään Libanon, kenties huomenna Syyria tai Iran, sanoo Bahaaldin. Hänkin on sitä mieltä, että kahden israelilaissotilaan kaappaus oli maalle vain tekosyy aloittaa ennalta Yhdysvaltain kanssa sovittu sotilaallinen operaatio Libanonissa.


Omar Bahaaldin haluaisi kysyä Euroopan unionin johtajilta, onko lasten ja naisten murhaaminen heidän mielestään hyväksyttävää. Jos vastaus on ei, olisi syytä ryhtyä konkreettisiin toimiin tilanteen parantamiseksi. Eräs osoitus johtajiemme hampaattomuudesta on suomalaisen YK-tarkkailijan surma, jota maamme hallitus ei vieläkään ole tuominnut.




Sodanvastainen liike



Johtajiensa mielipiteistä huolimatta Euroopan kansalaiset kamppailevat sotaa vastaan. Suomessakin sodanvastainen liike järjestää toimintaa eri paikkakunnilla. Bahaaldin kehuu vilpittömästi solidaarisuutta, jota ihmiset ilmaisevat uskonnosta, ideologiasta ja puoluekannasta riippumatta. Suomessakin sodanvastainen liikee koostuu erilaisista, niin uskonnollisista kuin uskonnottomistakin toimijoista.


– Kysymys ei ole uskonnoista tai ideologioista vaan inhimillisyydestä ja solidaarisuudesta ihmisiä, väkivallan uhreja kohtaan, sanoo Bahaaldin ja korostaa, että mieltä osoitetaan ennen kaikkea sotaa vastaan ja että kaikki ovat tervetulleita mukaan.


– Uhrien taustalla ei sodassa ole merkitystä, hän huomauttaa.


Lähi-idän tilanne koskettaa suoraan myös Euroopan turvallisuuteen. Bahaaldinin mukaan välitön tulitauko on saatava aikaan, mutta Lähi-idässä kyteviä syvempiä ongelmia se ei poista. Se vaatisi kaikkien alueella asuvien ryhmien, ennen kaikkea palestiinalaisten aseman huomioon ottamista.




Väkivalta jatkuu Irakissa



Yhdysvaltain Irakin-hyökkäyksen jälkeen Lähi-idän tilanne on huonontunut entisestään. Kolmen kesäkuukauden aikana Irakissa tehtiin lähes 2 800 pommi-iskua, joissa on kuollut tai loukkaantunut 30 000 ihmistä. Erityisen huolissaan Omar Bahaaldin on kotiseutunsa Pohjois-Irakin nykytilasta. Kaupungeissa on kymmenien tuhansien ihmisten mielenosoituksia, joissa vaaditaan perustarpeita, sähköä, polttoainetta ja puhdasta vettä. Paikallishallinto on lamassa ja mielenosoituksiin vastataan väkivallalla.


Viimeksi Bahaaldinin kotikaupungissa Suleimaniyahissa hallituksen turvallisuusjoukot tulittivat rauhanomaisia sementtitehtaan lakkolaisia, jotka vaativat rauhanomaisesti palkkojen ja perusoikeuksien puolesta. 13 ihmistä loukkaantui vakavasti.


– Irak on malli siitä, millaista vapautta ja demokratiaa Yhdysvallat haluaa muuallekin Lähi-itään, toteaa Bahaaldin kyynisesti.




Media ei kanna vastuuta



Omar Bahaaldin pohtii myös median roolia. Esimerkiksi nykyinen tiedonvälitys Irakista on konservatiivista eikä se tavoita tavallisen ihmisen arkea.


– Mediassa puhutaan vain sunneista, shiioista ja kurdeita. Irak on kuitenkin paljon muutakin kuin uskonnollisia ja kulttuurisia ryhmittymiä, sanoo Bahaaldin.


Sama pätee laajemminkin. Valtamedia luo harhakuvaa, että Lähi-idässä on vain keskenään kiisteleviä johtajia ja ryhmiä. Yksilön inhimillinen näkökulma puuttuu.


– Ihmisillä on sanottavaa, mutta heitä ei haluta kuulla. Suomessakin haastatellaan aina jotain tutkijaa tai ulkoministeriä, vaikka täällä asuu useita päteviä ihmisiä, joilla on omakohtaisia kokemuksia Lähi-idän tilanteesta, harmittelee Bahaaldin näkökulman kapeutta. Mediaa kiinnostaa enemmän esimerkiksi parhaillaan Suomessa pidettävä saunakonferenssi kuin sodanvastaisen liikkeen rauhansanoma.


– Kansalaisilla pitäisi olla oikeus saada puolueetonta tietoa maailman asioista. Kysymys on tulevaisuudestamme, millaisen maailman me haluamme, summaa Omar Bahaaldin.



MARKO KORVELA



* * *


SODANVASTAISIA TAPAHTUMIA:



* Maanantai 14.elokuuta



HELSINKI: Joka maanantai mielenosoitukset Israelin sotatoimia vastaan niin kauan kuin pommitukset jatkuvat Libanonissa. Kokoontuminen klo 17 Kiasmalla.



TURKU: Hiljainen rauhankulkue. Kokoontuminen Liljan patsaalla Aurasillan kupeessa klo 17.45.



* Lauantai 19. elokuuta



JYVÄSKYLÄ: Rauhan Helmiä -tapahtuma. Klo 13-18 ulkoilmakonsertti Lounaispuistossa ja klo 15-18 keskustelutilaisuus kirjailijatalolla.



* Allekirjoita tulotaukoa vaativa nettiadressi


www.ceasefirecampaign.org

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli