Presidentti valehteli opiskelijoille

29.09.2023 - 15:45
(updated: 12.10.2023 - 17:09)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Helsingin yliopistolla torstaina mennessään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämään seminaariin, jossa hän käytti avauspuheenvuoron. Tilaisuuden jälkeen presidentti jäi hetkeksi keskustelemaan yliopiston vallanneiden opiskelijoiden kanssa.

Helsingin yliopiston opiskelijat ovat pitäneet yliopiston päärakennusta nyt vallattuna 13.9. lähtien. He vaativat hallitusta perumaan suunnitellut leikkaukset ja niiden sijaan varmistamaan niin opiskelijoiden kuin muidenkin riittävän toimeentulon ja hyvinvoinnin. Presidentin vierailu toi valtaukselle lisää näkyvyyttä, mutta tukea Sauli Niinistöltä ei herunut.

Presidentti korosti kommenteissaan Suomen velkaantumista, jota hallituskin käyttää leikkausten perusteena, ja uhkasi, että opiskelijat joutuvat maksamaan nyt otettavat velat. Lisäksi hän kertoi itse käyneensä aikoinaan kesät talvet töissä opintojen ohella ja pelastaneensa siten Suomen nykypolville.

Presidentti valehteli

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg pitää Niinistön kommentteja perusteettomina ja porvaripolitiikan pönkittämisenä.

- Sen, että tilanne on joskus ollut huonompi, ei koskaan pitäisi olla mikään peruste heikennyksiin. Minun käsitykseni mukaan yhteiskuntien tulisi pyrkiä kehittymään, ei taantumaan, tiivisti Sandberg.

Hän ei myöskään pidä asianmukaisena sitä, että Niinistö katsoo asiakseen asettua tukemaan leikkauspolitiikkaa.

- Vaikka Niinistö onkin aiemmin toiminut Kokoomuksen kansanedustajana ja ministerinä, ei hänen nykyisessä asemassaan kannattaisi lähteä ajamaan porvaripolitiikan rattailla valmiiksi hyvin toimeentulevien asiaa.

Sandberg muistuttaa myös siitä, että nimenomaan Kokoomus vastusti aikanaan ankarasti maksutonta koulutusta ja pyrki siten estämään vähänvaraisempien mahdollisuuden kouluttautumiseen. Lopuksi hän toteaa presidentin puhuneen vähintäänkin puolitotuuksia.

Toisekseen juuri Kokoomuksen johdolla Suomi ottaa nyt valtavasti velkaa, ei hyvinvointiin, terveyspalveluihin tai sosiaaliturvaan, vaan aseisiin ja rikkaiden verohelpotusten maksamiseen.

- Minusta on selvä vale väittää, että nykyisten opiskelijoiden suurin ongelma olisi valtion velkaantuminen opiskelijoiden toimeentulon vuoksi. Ensinnäkään ei voida väittää, että hyvinvointivaltion alasajon pysäyttäminen vaarantaisi Suomen valtion talouden, Sandberg toteaa.

Hänestä huolestuttavaa olisi pikemminkin hyvinvointivaltion totaalinen tuhoaminen lyhyt näköisten säästöjen vuoksi. Hän myös painottaa, ettei Suomi suinkaan nytkään velkaannu taatakseen heikoimpien toimeentulon.

- Toisekseen juuri Kokoomuksen johdolla Suomi ottaa nyt valtavasti velkaa, ei hyvinvointiin, terveyspalveluihin tai sosiaaliturvaan, vaan aseisiin ja rikkaiden verohelpotusten maksamiseen.


 


 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa