Portugalin tukipaketti mutkistaa hallituskuvioita

13.05.2011 - 09:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Portugalin tukipaketti ja koko euroalueen talouskriisi ovat kuohuttaneet vaalienjälkeistä poliittista tilannetta Suomessa. Kokoomus ja SDP saivat pitkällisen väännön jälkeen aikaiseksi oman "toukokuun kihlauksensa", jonka tuloksena suuren valiokunnan enemmistö tukee Portugalin katastrofaalista pankkitukipakettia kun sen kohtalo tulee perjantaina päätettäväksi.

Demareilla ei pitäisi olla syytä henkseleiden paukuttamiseen. Puolueen saamat ehdot tukipaketille sekä euroalueen vakausmekanismeille jäävät kovin vaatimattomiksi. Demarit ovat päinvastoin edesauttamassa Portugalin ja koko Euroopan politiikan oikeistolaistumista muun muassa vaatimalla laajamittaisia yksityistämisiä. Hallitussopu tulee demareille vielä kalliiksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi torstaiaamuna, että puolue jättäytyy EU-politiikan vuoksi pois hallitusneuvotteluista. Soini on aikaisemmissa lausunnoissaan väläytellyt kompromissien mahdollisuutta EU-asioissa, mutta ilmeisesti eduskuntaryhmän ja kentän kova painostus pakotti Soinin ruotuun ja mahdollisesti hallituksen ulkopuolelle pääoppositiopuolueen johtajaksi. Pelaamalla perussuomalaiset oppositioon kokoomus-demari-akseli myös tarjoaa Soinille ja kumppaneille paraatipaikan niin presidentin- kuin kuntavaaleihin. Puolue voi jatkaa oppositiossa hallituksen mätkimistä, ja tällä kertaa osansa saa SDP ja siinä imussa muukin vasemmisto ja ay-liike. Soinin on helpompi pitää hajanainen puolue yhtenäisenä ilman hallituspaineita.

Nyt vaikuttaa siltä, että kokoomus ja demarit yrittävät muodostaa hallitusta yhdessä vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa. Hallituksen politiikan suunta näyttää käytyjen keskustelujen pohjalta muodostuvan vanhaksi kokoomusvetoiseksi, suurpääoman ja kapitalistin etuja suosivaksi kuin aikaisemminkin.

Suomalaisessa mediassa on vähemmän kerrottu Portugalin tukipakettikolikon toisesta puolesta: mittavasta leikkaus-, lahtaus- ja yksityistämisohjelmasta, joka ei jätä kiveä kiven päälle portugalilaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta.

Portugalin kommunistisen puolueen julkistamien tietojen mukaan pakettiin sisältyy laajoja työelämän heikennyksiä: irtisanomisten tekeminen halvemmaksi lyhentämällä irtisanomisaika 30 päivästä 10 päivään ja irtisanomisperusteiden muuttaminen löyhemmiksi, työaikojen "joustavoittaminen" pidemmiksi ja ylityökorvausten leikkaaminen, minimipalkan jäädyttäminen ja reaalipalkkojen yleinen alentaminen sekä ay-liikkeen kollektiivisen sopimusoikeuden rajoittaminen. Työttömyysturvaa, eläkkeitä, julkisen sektorin palkkoja ja sosiaalimenoja leikataan, arvonlisäveroa ja energianhintaa nostetaan.

Samaan aikaan pankkeja ja suuryhtiöitä ei rangaista millään tavalla.

Tällainen linja pahentaa Portugalin taloudellista tilannetta, erityisesti pieni- ja keskituloisten sekä pienyrittäjien vaikeuksia. Se vaikeuttaa myös maan mahdollisuuksia selviytyä veloista.

Väki on noussut protestoimaan talouskuripaketteja eri puolilla Eurooppaa. Italiassa järjestettiin viime viikon perjantaina yleislakko, jolla vaadittiin veronalennuksia ja uusien työpaikkojen luomista. Kreikassa järjestettiin EU:n ja valuuttarahasto IMF:n kurjistamispolitiikan vastainen yleislakko keskiviikkona. Portugalissa EU:n pankkitukipakettia vastustavat niin maan kommunistit, vasemmistoblokki, vihreät kuin ay-liikekin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.