Portugalin toimintapäivässä tuhansia osallistujia
Tuhannet ja taas tuhannet työläiset, työttömät, eläkeläiset ja nuoret osoittivat Portugalissa mieltään toimintapäivänä 1. helmikuuta. Maan suurin ammattiliitto CGTP organisoi mielenosoituksia 20 paikkakunnalla.
Mielenosoittajien mukaan Portugalissa vallassa oleva keskustaoikeistolaisen PSD:n ja konservatiivisen CDS:n hallitus on vastuussa kansan riistosta ja köyhdyttämisestä. Portugalissa rellestää sama eurokuritroikka – EU, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki EKP – kuin Kreikassa.
Sen jälkeen kun Portugalin lainojen kustannukset uhkasivat karata käsistä vuonna 2011, lainasi troikka maalle hätärahoitusta 78 miljardin euron arvosta. Vastineeksi Portugalin hallitus sitoutui tekemään leikkauspolitiikkaa, jota kansa on noussut vahvasti vastustamaan.
CGTP:n pääsihteeri Armenio Carlos arvostelee hallituksen leikkaus- ja kuripolitiikkaa. Carlosin mukaan on mahdotonta, että Portugali selviää talousongelmistaan alistumalla troikan pakkovaltaan.
Portugalin mielenosoittajat vaativat leikkauspolitiikan lopettamista, parempia palkkoja sekä valtion sitoutumista edistämään työllisyyttä ja kansalaisten hyvinvointia. Väki myös vaati uutta hallitusta, joka ymmärtäisi paremmin tavallisten portugalilaisten arjen ahdinkoa.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.
Rauhaa vaikka väkisin.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.