Poliittinen nuortenromaani vie eikä vikise

09.01.2014 - 14:27
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kemiläinen Jussi Siirilä osuu suoraan ajan hermoon toisella nuortenromaanillaan Barrikadikesä. Siirilä kuvaa tarkkanäköisesti maailmaa, jossa pintajulkisuus kiinnostaa ihmisiä eniten, kun yhteiskunnan oikeistopolitiikka pitää passiivisena.

Kirjailija analysoi taitavasti, nuortenromaanin lajityyppiin sopivasti muun muassa tosi tv-kulttuuria ja suhtautuu siihen oireena yhteiskunnan tilasta.

Anarkistimummo kasvotonta kapitalismia vastaan

Barrikadikesän päähenkilö on kolmetoistavuotias Maya-tyttö, joka on ikäisekseen poikkeuksellisen älykäs ja tiedostava. Hän ivaa tosi tv-kulttuuria ja kapinoi vanhempiensa passiivista ja alistuvaa asennetta vastaan pakenemalla mummonsa luo pohjoiseen.

Kyseessä ei olekaan mikä tahansa mummola vaan Mayan mummi on pirteä anarkisti, joka on mieluummin barrikadeilla kuin kotona ruokaa laittamassa. Pohjoisen pikkukaupungissa onkin syytä kapinaan; kasvoton kapitalismi on sulkemassa voittoa tuottavan sellutehtaan.

Kirjassa viitataan siis selkeästi taannoiseen Kemijärven sellutehtaan lakkautusprosessiin. Kertoo ajastamme paljon, että Barrikadikesän viesti ei ole silti yhtään ajastaan jäljessä. On jatkuvasti helpompi passivoitua kevyen viihdehömpän parissa kuin taistella vääryyttä ja sortoa vastaan. Olisin kaivannut kirjaan syvempää analyysia viihteestä hallintamuotona, mutta Siirilä lienee todennut sen sopimattomaksi nuortenkirjaan.

Pureva ja raikas tyyli

Vähän toisella kymmenellä oleva lukija pääsee varmasti parhaiten sisälle kirjaan, sitä nuoremmat eivät hyödy kirjan poliittisesta sanomasta ja vanhempaa lukijaa taas ajoittain häiritsee yksinkertaistava tapa käsitellä asioita.

Tämä tietty suoraviivaisuus näyttäytyy erityisesti Mayan ja Reiman suhteessa. Mallioppilas Reiman ylisuorittajan pinta kätkee paljon, mutta Siirilän tapa käsitellä suomalaisen kiiltokuvaelämän taustoja Reiman hahmon kautta jää jossain määrin perustasolle.

Mayan hahmo taas ei ole joka tasolla täysin uskottava; aniharva huippuälykäs 13-vuotias pärjää sosiaalisesti yhtä hyvin. Siirilä onnistuu silti yllättävän hyvin eläytymään nuoren tytön maailmaan, joka on erittäin hyvä suoritus vuonna 1967 syntyneeltä mieheltä. Siirilän taidoista kertoo paljon etenkin se, että Barrikadikesä tempaisee purevalla, raikkaalla ja humoristisella tyylillään aikuisen lukijan mukaansa ja kirja on luettava yhdeltä istumalta. 

Kaikkiaan Barrikadikesä on erinomainen tiedostavalle ja yhteiskunnallisesti aktiiviselle teinille.

Jussi Siirilä: Barrikadikesä. Gummerus 2013. 301 s.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri