Pioneerileirejä Pudasjärvelle

23.12.2014 - 11:27
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Venäjän Olympiakomitean työntekijä Marina Pakalova arvostaa erityisesti Pudasjärven monipuolisia mahdollisuuksia liikuntaan. / TA |

Matkalla Oulusta Pudasjärven Puhoskylälle muistuu mieleen Kalle Holmbergin Euroopan Syrjäkylät 40 vuoden takaa, sitten Mikko Alatalon laulun sanat samalta ajalta:

”Sitten rakennettiin Rauma-Repolan pikitie, se koillisen puuta tuo, mutta ihmiset etelään vie.”

Tällaiset aatokset ovat liiankin tuttuja muuttotappioista kärsivissä Pohjois- ja Itä-Suomen kunnissa, mutta antautumismielialoihin ei kerta kaikkiaan ole varaa.

Pudasjärven kaupungin ydinalue on onnistunut kehittymään moderniksi teollistuneeksi pohjoissuomalaiseksi pikkukaupungiksi, vaikka silläkin seudulla haasteita riittää. Syvemmät vaikeudet ovat kuitenkin syrjäisemmillä seuduilla, mutta sielläkin tehdään kovaa työtä kylien elinkelpoisuuden säilyttämiseksi, ennen muuta matkailuelinkeinoa kehittämällä. Pääpaino on yksityisten yrittäjien harteilla. Yrittäjät ovat tiiviissä yhteistyössä kaupungin kanssa, mutta ennen muuta keskenään.

Puhoskylän tyhjilleen jääneen koulun ostanut venäläissyntyinen Juri Bespalov on yksi heistä. Vaikka koulu oli hyväkuntoinen, sen muuttaminen matkailukäyttöön on kuitenkin vaatinut valtavasti työtä. Syrjäinen sijainti on luontomatkailuun keskittyvälle lomakeskukselle selvä etu.

Nyt Juri aikoo aloittaa venäläislasten pioneerileiritoimintaa.

Nimeksi Urhon Kievari

Nimen valinnassa ei ollut vaikeuksia, onhan Urho Kekkonen aikoinaan yöpynyt täällä ja paikka sijaitsee UKK-vaellusreitin varrella. Merkittävintä suomalaisvenäläiselle Jurille oli kuitenkin Venäjälläkin kunnioitetun presidentti Kekkosen ulkopolitiikka ja panostus sekä taloudelliseen että kulttuuriseen yhteistyöhön.

Suomen osallistuminen Venäjän vastaiseen kauppasotaan on Jurin mielestä aivan käsittämätöntä.

– Tällä tavallako hallitus kuvittelee edistävänsä kansantalouden toipumiselle välttämättömän matkailuelinkeinon kehittymistä? hän ihmettelee.

Urhon kievarilla on ollut aiemminkin venäläisiä vieraita, muun muassa ryhmä Arkangelin arkkitehtiopiskelijoita. Pioneerileirien aloittaminen vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän selvityksiä ja muodollisuuksia, onhan kysymys lasten turvallisuuden takaamisesta. Näillä näkymin ensimmäisen ryhmä voisi saapua Urhon Kievariin kesän tullessa.

Volgogradista kotoisin oleva Venäjän Olympiakomitean työntekijä Marina Pakalova arvostaa erityisesti Pudasjärven monipuolisia mahdollisuuksia liikuntaan, uimisesta ja hiihdosta aina koiravaljakko ajeluihin saakka.

Volgogradin 6 000 pioneeria johtava Natalja Jurjevna Govorova tarkastelee Urhon Kievarin ja Pudasjärven muiden matkailukohteiden tarjoamia mahdollisuuksia sekä varhaisnuorten viihtyvyyden että kehityksen kannalta.

– Vierailut naapurimaihin auttavat kasvatuksessa kansojen väliseen ystävyyteen, mikä on hyvin keskeinen osa pioneeritoimintaa, Natalja toteaa.

www.urhonkievari.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.