Pikku Kukka tarjoaa vastapainoa raskaalle äijärockille

13.09.2013 - 12:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Pikku Kukka -yhtyeen ytimen muodostavat Emilia Norppa (vas.) ja Lotta Savolainen. / Pete Eklund & Jaani Kivinen / Moshfish Helsinki |

Lauantaina 21. syyskuuta Turun Kårenilla Tiedonantaja-klubilla esiintyvällä helsinkiläisellä Pikku Kukka –yhtyeellä on nostetta. Elokuun lopulla ilmestynyt kolmas pitkäsoitto Merelle on saanut hyviä arvosteluja muun muassa Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä. Syksyllä on levyn myötä edessä keikkoja uudella nelihenkisellä kokoonpanolla.

Toinen Pikku Kukan perustajista, laulun lisäksi koskettimia soittava Emilia Norppa kertoo, että yhtye odottaa innolla Tiedonantaja-festivaalin keikkaa. Hänen mukaansa Pikku Kukkaa ei ole aiemmin vastaaviin tapahtumiin pyydetty. Puoluepoliittisesti sitoutumatonta yhtyettä viehättää eritoten Tiedonantaja-festivaalin ihmisläheinen agenda.

Vaikutteet 1970-luvulla

Pikku Kukka syntyi Emilia Norpan ja Lotta Savolaisen yhteistyönä 2000-luvun alkupuolella. Yhtye oli nuorten naisten vastalause tuolloin muodissa olleelle raskaalle äijärockille.

Pikku Kukan vaikutteet ovat vahvasti 1970-luvun progressiivisessa musiikissa, Love Recordsin tuotannossa ja laululiikkeessä.

– Kun muutin Helsinkiin opiskelijaksi vuosituhannen vaihteessa, levylautasella soi paljon esimerkiksi Kristiina Halkola. Mietin, että jos itse rupeaisi tekemään jotain samantyylistä, muistelee Norppa.

Kappaleet kaksikko tekee yhdessä. Useimmiten Savolainen tekee ensin alkutyöt, sävelet ja sanat, sitten Norppa sovittaa ja jatkotyöstää. Molemmilla on sekä musiikin alan koulutusta että aikaisempaa bändikokemusta.

Pikku Kukan eräänlaisena mentorina on toiminut Agit Propista ja Love Recordsista tuttu Pekka Aarnio.

– Pekka on meidän oppi-isä. Hän on opettanut laulutekniikkaa ja kappaleiden esittämistä, sanoo Norppa.

Kaihomielisyyttä ja syksyisiä tunnelmia

Vaikka Pikku Kukka oli kymmenen vuotta sitten musiikkikentässä melkoinen outolintu, oli vastaanotto hyvä. Ensimmäiset omakustanne-EP:t myytiin nopeasti loppuun.

Musiikillisesti yhtyettä on verrattu niin PMMP:hen, Ultra Brahan kuin Liekkiin. Melodisuuden lisäksi kappaleissa korostuvat sanat. Runolliset lyriikat eivät saarnaa, vaan jättävät syvemmät merkitykset itse kunkin pohdittaviksi.

Norppa itse kuvailee yhtyeen musiikkia eräänlaiseksi pop-iskelmäksi.

– Siinä kuuluu 1970-lukulainen soundi, mukana on kaihomielisyyttä ja syksyisiä tunnelmia.

Kårenin lavalla nähtävä Pikku Kukan nelihenkinen kokoonpano on esiintynyt vasta pari kertaa, joten luvassa on harvinaislaatuista herkkua. Tiedonantaja-klubi on toistaiseksi yhtyeen ainoa esiintyminen Turussa tänä syksynä, joten sitä ei kannata missata.

Tiedonantaja-klubin lavalle nousevat 21. syyskuuta Pikku Kukan lisäksi trubaduuri Mikko Perkoila, näyttelijä Anneli Sauli sekä Metalli 49:n mieskuoro Ritspiikki. Illan juontavat Teea Jäske ja Antti Sandberg.

Tiedonantaja-klubi Kårenin Isossa salissa (Hämeenkatu 22) la 21.9. klo 20.00–23.00. Liput 10 €

Tiedonantaja-festivaali >>>

Pikku Kukka verkossa >>>

Pikku Kukka levyllä:

Palma 2007 (Longplay 2007)

Pois ympäröivä maa (Johanna Kustannus 2009)

Merelle (Johanna Kustannus 2013)

Pikku Kukka keikalla:

La 21.9. Kåren, Turku

To 10.10. Tavastia, Helsinki

Pe 11.11. Kuusankoskitalo, Kouvola

Ma 18.11. KOM-teatteri, Helsinki

Pe 22.11. O'Connells, Tampere

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.