Perlos irtisanoo jättimäärän työntekijöitä

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2007.

Kännykän kuoria Nokialle valmistava Perlos ilmoitti maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut, joiden piiriin kuuluu 1 400 henkilöä. Yhtiön mukaan vähennystarve Suomessa on noin 1 200 henkilöä. Todennäköistä on, että yhtiö lopettaa koko tuotannollisen toiminnan Suomessa.


Omistajien mukaan Perlos ei ole tarpeeksi kannattava, ja yhtiö havittelee nyt yli 100 miljoonan euron kustannussäästöjä.


Perlos arvioi matkapuhelinmarkkinoiden kasvun jatkuvan edelleen Aasiassa. Yhtiö jatkaa tehtaiden rakentamista Intiaan ja Kiinaan suunnitelmien mukaisesti.
Kova iskuTyöntekijät reagoivat uutisiin ulosmarssilla. Noin 1 200 perloslaista piti tiistaista perjantaiaamuun kestäneen työnseisauksen Joensuussa ja Kontiolahdessa.


Irtisanomisuhka tuli monelle työntekijälle yllätyksenä. Näillä näkymin työt jatkuvat syyskuuhun saakka, jatkosta ei vielä ole tietoa.


Pohjois-Karjalan elinkeinoelämälle irtisanomiset ovat kova isku. Esimerkiksi Joensuun kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen on arvioinut, että Perloksen jätti-irtisanomiset aiheuttavat kaupungille vuonna 2008 jopa kolmen miljoonan euron verotulojen menetyksen.


Kemianliiton mielestä Perloksen olisi jatkettava tuotantoa Suomessa.


– Se olisi pitkän päälle myös yrityksen etu. On nimittäin selvää, ettei pätevää tuotekehittelyä pitkään voi jatkaa ilman yhteyttä tuotantoon. Yritys on siirtänyt toimintaansa maamme rajojen ulkopuolelle ja aikoo keskittyä sinne, sanoo Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallittu.


Vallittu muistuttaa, miten Perlos on rakentanut globaalin toimintansa suomalaiselle osaamiselle.
Pääoman valtaa rajoitettavaSKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen toteaa, miten Perlos on esimerkki tarpeesta rajoittaa pääoman valtaa.


– Perloksen tehtaiden lopettaminen Suomessa ja 1 200 työntekijän irtisanominen kertoo karua kieltä siitä, miten työntekijöiden toimeentulo ja työpaikat uhrataan globaalissa kapitalismissa pääoman voittojen turvaamiselle. Nokia-yhtiön ja sen alihankkijoiden voitontavoittelun takia Joensuun seudun muutenkin paha työttömyys uhkaa nousta 17 prosentin tasolle.


Hakanen muistuttaa, miten Perloksen joukkoirtisanomisten syynä ei ole toiminnan kannattamattomuus vaan Nokian ja sen alihankkijana toimineen Perloksen johdon pyrkimys varmistaa yhtiöiden osakkeenomistajille suuremmat voitot siirtämällä tuotantoa halpatyövoiman maihin.


– Perlos on jakanut vuonna 2004-2006 osinkoja yhteensä yli 26 miljoonaa euroa ja sen tulosennuste on viime vuodeltakin voitollinen ilman kertaluontoisia varauksia, vaikka Nokia vähensikin tilauksiaan yhtiöltä.
Uusia työpaikkoja luotavaSKP vaatii työntekijöiden työsuhdeturvan parantamista niin, että lailla kielletään voittoa tekevissä yrityksissä taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten tapahtuvat irtisanomiset. Lisäksi on korjattava nykyinen tilanne, jossa irtisanominen tulee työnantajille Suomessa halvemmaksi kuin keskimäärin muissa EU-maissa. Tuotantoaan muihin maihin siirtäviltä yhtiöiltä, kuten Perlokselta, on myös perittävä takaisin sen valtiolta saamat tuet.


Hakasen mukaan Pohjois-Karjalaan tarvitaan nyt ennen muuta uusia työpaikkoja.


– Valtiovallan pitää nyt luvatun tukipaketin lisäksi kehittää alueelle uutta teollisia ja palvelualojen työpaikkoja pahenevan työttömyyden torjumiseksi. Pelkkä muutosturva ei riitä, tarvitaan uusien työpaikkojen luomista, tukea uudelleenkoulutukseen ja työllistämistakuuta. Tässä tilanteessa on entistä välttämättömämpää luopua hallituksen ajamasta kuntien määrärahojen ja henkilöstön vähentämiseen tähtäävästä kunta- ja palvelurakennemuutoksesta samoin kuin aikeista yhdistää Joensuun yliopisto Kuopion yliopistoon.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli