Perkele! Kuvia Wyomingista

31.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 31/2007

Amerikkalainen Annie Proulx on elokuvissakävijöiden suosikki, ovathan Proulxin teksteihin perustuneet elokuvat The Shipping News (Laivauutisia) ja Brokeback Mountain olleet valkokankaalla jättimenestyksiä. Elokuvamenestysten myötä Proulxin kirjatkin ovat löytäneet yhä laajemman lukijakunnan myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Viimeisin Proulx-suomennos on yhdentoista novellin kokoelma nimeltä Maan tomua.


Novellistina Annie Proulx on osa pitkää amerikkalaista novellikerronnan perinnettä, jossa niukan vähäeleinen ja -sanainen kerronta ajaa suurten tarinoiden edelle. Maan tomua -kirjan henkilöhahmot eivät kuitenkaan nouse esille samassa määrin kuin esimerkiksi Ernest Hemingwayn ja Raymond Carverin novelleissa.


Maan tomua kirjan pääosassa on oikeastaan yksittäisten henkilöiden asemesta miljöö ja elämäntyyli, jotka ovat aina muovanneet ihmistä niillä kulmilla joissa Proulx liikkuu. Kirjassa ollaan luonnonkauniissa ja harvaan asutussa Wyomingin osavaltiossa, talonjussien ja karjamiesten maisemissa, jossa suuret kaupungit ovat tuntematon käsite....ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!