Paperin Jarmo Muhonen Tampereelta: "Liittokierroksella 3-4 prosentin korotukset"

12.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HANNU OITTINEN

Tampere (TA) Paperiliitto on niitä harvoja liittoja, joilla on vielä kanttia käyttää lakkoasetta. Tästä asiasta paperityöläinen Jarmo Muhonen M-Realin Lielahden tehtaalta on ylpeä. Niinpä hän asettaa toivonsa tulevalla tes-kierroksella liittokohtaisten neuvottelujen varaan.


– Tupoasiassa on poukkoiltu pitkin syksyä ja pallo on nyt työnantajapuolella. Sen tarjoamat erittäin alhaiset korotukset yhdistettynä paikallisen sopimisen lisäämiseen ja veroaleen on sellainen paketti jota ei voi millään hyväksyä neuvottelujen pohjaksi. Jos näillä eväillä mennään tupoon, menettää ay-liike viimeisenkin arvostuksensa sekä työläisten että muun yhteiskunnan silmissä, sanoo Jarmo Muhonen.


Muhosen työmaalla ollaan sitä mieltä, että puolen prosentin korotus on pilkantekoa. Ja jos sopimista siirretään nykyistä enemmän paikallistasolle, ei siellä ole riittävästi painostusvoimaa, jolloin liiton voima murenee. Mutta sehän lienee koko paikallisen sopimisen tarkoitus.


– Korotustarve on prosenteissa 3-4:n luokkaa, mutta olen senttilinjan kannalla, sillä se kohtelee solidaarisemmin kaikkia palkansaajia. Enkä puhu pelkästään paperiväen puolesta, vaan sama linja pitää saada ulottumaan muuhunkin teollisuuteen sekä julkiselle puolelle.


Muhonen sanoo tuntevansa sympatiaa terveydenhuollon ja muun palvelualan työntekijöitä kohtaan. Heitä ei saa unohtaa, vaan solidaarisuuden tulee ulottua yli erilaisten ammattirajojen. Solidaarisuutta ei kuitenkaan ole omista tavoitteista luopuminen, vaan erilaisten tavoitteiden yhdistäminen.


– Yksi keino saada oikeutta tulonjakoon olisi se, että työvoimavaltaisia yrityksiä verotettaisiin lievemmin kuin niitä, jotka irtisanovat henkilöstöään voitontavoittelu mielessään. Valtiovallan ei ainakaan tulisi tukea työnantajien nykylinjaa asettumalla heikon tupon takaajaksi.


Jos järkipuhe ei tehoa työnantajiin, tulisi ay-liikkeen käyttää Muhosen mielestä järeämpiä aseita.


– Lakko on käyttökelpoinen ja laillinen keino sopimuksettoman tilan aikana nykyisten sopimusten umpeuduttua, hän muistuttaa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli