Palkat ylös osingonjaon sijaan

27.03.2017 - 11:00

Suomi on velkaantunut, talouden taantumassa köyhtynyt maa, jossa ei ole varaa maksaa nykyisen tason mukaisia palkkoja. Tämähän on se liturgia, jota SOS-porvarihallitus ja elinkeinoelämät ovat toistaneet jo useita vuosia.

Tämänkin kevään osinkojuhlat kertovat toista kieltä. Tänä keväänä pörssiyhtiöt maksavat liki 12 miljardia euroa osinkoja. Viime keväänä – jolloin työläiset pakotettiin allekirjoittamaan tuhoisa kilpailukykysopimus – samaiset yhtiöt maksoivat vieläkin enemmän rahaa omistajilleen. Se on suoraan pois yritysten investoinneista, joilla työttömyyttä voitaisiin maastamme poistaa.

Suomen kommunistinen puolue toteaa kannanotossaan, miten yhteisen sävelen ja talkoohengen peräänkuuluttaminen on noussut jälleen uudelle tasolle. Palkkoja olisi alennettava ja uusia kilpailukykysopimuksia solmittava, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) uusi johtaja, miljonääri Veli-Matti Mattila. Kuten vanha EK:n suurpääoman etuja ajava taktiikka määrää, on ennen sopimusneuvotteluja esitettävien heikennysten oltava tarpeeksi kovia, että muita työntekijöiden oikeuksia saadaan neuvotteluissa purettua.

SKP:n mielestä on välttämätöntä tuoda esille työehtojen heikennyksistä seuraavia konkreettisia ongelmia, vaikka osingonsaaja Mattilan puheissa onkin osittain kyse vain johtajan kovuuden vahvistamisesta.

Puheet palkkojen alentamisesta ovat törkeitä, kun tänäkin keväänä osinkoja jaetaan miljarditolkulla.

Monilla työntekijöillä, jopa keskituloisilla, on jo nyt vaikeaa selvitä menoistaan.

Ihmisten elämän kurjistaminen palkkoja alentamalla olisi vahingollista maamme taloudelle ja yhteiskuntarauhalle. Palkkatuloja vähentämällä myös ostovoima heikkenisi. Erityisesti palvelujen hankkiminen vähenisi, kun pienenevillä tuloilla pitäisi keskittyä entistä enemmän välttämättömistä menoista, kuten asumis-, lääke- ja ruokakuluista selviämiseen. Tämä taas lisäisi työttömyyttä erityisesti palvelualoilla.

Monilla työntekijöillä, jopa keskituloisilla, on jo nyt vaikeaa selvitä menoistaan. Asumiskulut ovat korkeat ja lääkkeet kalliita. Palkkojen alentaminen lisäisi toimeentulotuen, sairauspäivärahojen ja muiden sosiaalisten tulonsiirtojen tarvetta. Näin siirrettäisiin veronmaksajien kontolle taas merkittävä osa työnantajien menoista. SKP:n mielestä palkkojen alentaminen on siten ristiriidassa maassamme yleisesti hyväksytyn tavoitteen kanssa, että ihmisen pitäisi voida tulla toimeen työstä saamallaan palkalla.

Rikkaassa Suomessa ei ole tarpeellista leikata palkkoja.

SKP vaatii EK:n Mattilaa lopettamaan köyhien kyykytyksen. Rikkaassa Suomessa ei ole tarpeellista leikata palkkoja. Päinvastoin monien alojen, kuten hoitajien, sosiaalityöntekijöiden, siivoojien ja myyjien palkkoja tulisi nostaa reilusti. Työtä jakamalla saadaan alennettua työttömyyttä ja tuottavuus kasvuun. Kuuden tunnin työpäivän tai 30-tuntinen työviikko nostaisi tuottavuutta kaikilla aloilla. Sairauspoissaolot vähenisivät ja työntekijät olisivat virkeämpiä myös työpäivän lopussa. Vapaa-ajan lisääntyminen mahdollistaisi kaikille työntekijöille paremman elämänlaadun.

Kommunistien mielestä varallisuusvero olisi palautettava, yhteisöveroa korotettava ja kunnille annettava oikeus verottaa myös pääomatuloja palkkatulojen lisäksi. Kuntavero pitää muuttaa progressiiviseksi. Verotuloilla voitaisiin rahoittaa erilaisia hyvinvointia lisääviä hankkeita, ja myös investoida julkiseen tuotantoon työpaikkojen luomiseksi.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.