Palkat, työaika, eläkkeet ja työttömien oikeudet kuntoon

12.12.2014 - 11:07
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Mikäli uusia työpaikkoja ei pystytä luomaan, on pakko alkaa jakaa työtä ja parhaiten se onnistuu viikkotyöaikaa lyhentämällä, sanoo Pauli Schadrin. / Hannu Oittinen |

Ammattiyhdistysliike seisoo suu ammollaan odottamassa, kuinka alas voidaan ajaa työttömien ja työväestön aikaansaamat työ- ja eläke-ehdot. Tästä esimerkkinä eläkeiän nosto, samalla kun nuoret ovat työttömänä ja maassa vallitsee muutenkin suurtyöttömyys. Tilastoja kaunistellaan erilaisilla palkattomilla harjoittelu tai nuorisotakuulla.

– Vallan on unohdettu, miksi siellä työssä käydään. Palkalla pitäisi elää, eikä sosiaaliturvalla, jos kerran työssä ollaan. Ihmetellä sopii myös miksi kukaan ei enää puhu työn jakamisesta eli työajan lyhentämisestä, sanoo nokialainen asentaja ja SKP:n varapuheenjohtaja Pauli Schadrin toteaa

Schadrin muistuttaa, että jo 1970-luvulla on puhuttu ja jopa ajettu 30 tunnin työviikkoa ansiotasoa alentamatta. SKP:llä oli viime eduskuntavaaleissa yhtenä vaatimuksena siirtyminen 30 tunnin työviikkoon, ja sama vaatimus kommunisteilla on näissäkin vaaleissa.

– Mikäli uusia työpaikkoja ei pystytä luomaan, on pakko alkaa jakaa työtä ja parhaiten se onnistuu viikkotyöaikaa lyhentämällä. Ylitöitä teetetään entistä pienemällä joukolla ja samoja määriä kuin aiemminkin. Eikö nyt olisi myös valtion etu, ettei se vähäinen työssäkäyvien joukko tekisi niin paljon ylitöitä?

Nyt pitää Schadrinin mukaan tarkistaa uudelleen ylityötuntimäärät ja miettiä olisiko sitä kautta saatavissa uusia työpaikkoja. Työväenliikkeen on nostettava omat tunnuksensa vastapainoksi työnantajien EK:n linjauksille.

Ay-liikettä nujerretaan jopa valtioiden voimin

Suomessa oli todella joustava eläköitymismahdollisuus, mutta sekin piti pilata niin, ettei kukaan viitsi edes yrittää jaksaa pitempään kuin 65 vuoteen. Schadrin kysyy, mitä hyötyä on siitä, että ihminen voi päästä eläkkeelle 40 työvuoden jälkeen 63-vuotiaana raskaissa töissä, kun ei jaksa olla muutenkaan niin pitkään.

– Tämän kaltaiset esitykset ovat pelkkää silmänlumetta, ei tosiasiallisia helpotuksia. Eläkeiän tulee olla oikeudenmukainen, ja niissä ammateissa, joissa elinajanodote on lyhyempi, pitää myös eläkeiän olla alhaisempi. Ay-liikkeen mukanaolo ja eläkeläisjärjestöjen hiljaisuus asiassa ihmetyttää.

Vallitsevasta tilanteesta kertoo parhaiten se, että oikeastaan jokainen uusi päivä tuo ilmoituksen yrityksissä käyntiin lähtevistä yt-neuvotteluista ja väen vähentämisistä.

– Hallitus ja valtio-omisteiset yritykset näyttävät esimerkkiä miten väkeä vähennetään, vaikka yritysten tulos olisi kuinka hyvä. Ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri on demarien Sirpa Paatero. Voi vain arvailla, mikä tämän kaiken takana on? Itse epäilen, että tarkoitus on alasajaa  ay-liikkeen aikoinaan taistelemat työehdot ja palkat.

Seuraavat liittokokousvaalit eri liitoissa tulevat merkitsemään tulevaisuuden työväestölle ja etenkin nuorille, mihin suuntaan ay-liikettä johdetaan. Mikäli valtakirja annetaan nykyiselle johdolle voidaan varmuudella sanoa, että korjausta ei ole luvassa.

– Ammattiyhdistysten suurliittohanke tähtää vain vallan ja rahojen säätiöimiseen kahden puolueen kesken. Jäsendemokratian ja suuremman painostusvoiman kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Schadrin sanoo, että Suomi on mukana EU:ssa ajamassa yhteistä oikeistolaista politiikkaa, jonka tarkoitus on vain ajaa tulontasaamisella aikaansaatu sosiaalitukijärjestelmä kokonaisuudessaan alas ja muodostaa yksityiset markkinat, jossa hinnoille ei ole tiedossa kattoa.

– EU:n ja USA:n vapaakauppa- ja investointisopimus vain pahentaisi tilannetta. Siksi sitä on vastustettava laajalla rintamalla.

Ilman työväenliikettä ei ole tulevaisuutta

Ammattiyhdistysliikkeessä on tapahtumassa selkeä nuorennusleikkaus. Tampereen Bronto Skyliftin pääluottamusmiehenä ensi vuoden alusta toimiva Schadrin arvioi, että mikäli se tehdään hallitsemattomasti työväestön edut leikaten, on siitä seurauksena kansannousu.

– Kansa lähtee kaduille vaatimaan oikeuksiaan, niinhän on käynyt melkein kaikkialla missä kansan tahto on jäänyt toissijaiseksi markkinoiden myllerryksessä. Nykyisen ay-liikkeen johdon pitää tuntea vastuunsa palkkansa maksajien eli työväestön etujen ajamisessa. Jos näin ei tapahdu, pitää sellainen johto vaihtaa.

Kapitalistinen markkinatalous voi toimia ainoastaan riistämällä ensin luontoa ja sen jälkeen kansaa. Erilaiset monopolit määrävät hinnat ja kansa maksaa.

– Verot kerätään kulutuksesta ja taas kansa maksaa. Keksitään erilaisia haittaveroja ja muita maksuja, joilla sitten taas voidaan tukea yritystoimintaa kansallisesti.

SKP ei halua Suomesta maata, jossa ihmiset ovat sivuseikka ja hyvinvointi vain varakkaiden etuoikeus.

– Kaikilla kansalaisilla pitää olla tasavertaiset peruspalvelut ja ne pitää tuottaa kuntien omana toimintana. Suomen perustuslaki turvaa oikeuden työhön ja toimeentuloon, niiden ei pidä olla kauppatavaraa, Schadrin linjaa.

SKP tukee metallin ulosmarsseja >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa