Palestiinan lapset

14.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/2007

Elämästä on tulossa yhä väkivaltaisempaa lapsille Palestiinan alueella. Syyskuusta 2000 tähän päivään Israelin armeija on tappanut arviolta 892 palestiinalaislasta miehitetyillä alueilla. 20 000 lasta on haavoittunut, monet loppuiäkseen. Tämä ilmenee Unicefin tuoreesta raportista.


Palestiinalaislasten tilannetta pahentaa entisestään USA:n ja Israelin junailema perustuslaillisen palestiinalaishallituksen syrjäyttäminen ja Gazaan kohdistuvan saarron kiristäminen. Israel uhkaa nyt lopettaa sähkön, veden ja polttoaineiden toimitukset Gazaan.
Paheneva köyhyys vahingoittaa lapsiaMiehitettyjen alueiden palestiinalaisista 60 prosenttia on alle 19-vuotiaita.


Joka kolmas palestiinalainen 15–19-vuotias miespuolinen henkilö on ammattitaidoton työläinen. Työttömyys on nuorille miespuolisille palestiinalaisille vakava ongelma: 20 prosenttia 15–19-vuotiaista ei voi löytää palkkatyötä.


Unicefin mukaan "palestiinalaislasten olosuhteet ovat harvoin olleet pahemmat". Yksi kymmenestä palestiinalaislapsesta kärsii nyt kitukasvuisuudesta vaarantuneen terveyden sekä liian huonon ravinnon takia, 50 prosenttia palestiinalaisista lapsista kärsii anemiasta ja 75 prosenttia alle 5-vuotiaista kärsii A-vitamiinin puutteesta.


Unicefin mukaan tiesulut, katuesteet, tarkastuspisteet ja sotilaat estävät terveysalan työntekijöitä ja potilaita, myös lapsipotilaita pääsemästä terveyskeskuksiin Lääkkeiden ja tarvikkeiden saanti on myös vakavasti vaikeutunut.


Maaliskuun 8. päivänä 2007 Khaled Daud Fagih kuoli Kafr"Ainin kylän ja Ramallahin kaupungin välisellä tarkastuspisteellä. Hänen vanhempansa yrittivät viedä häntä Ramallahin sairaalaan, mutta israelilaissotilaat pidättivät heidät tarkastuspisteellä. Khaled Daud Fagih oli kuuden kuukauden ikäinen.


"Paheneva köyhyys ja työttömyys vaikeuttavat koulunkäyntiä kautta Palestiinan. Kouluvuonna 2005/06 niiden oppilaiden määrä, joiden perheillä ei ollut varaa 50 Israelin shekelin (11 dollarin) koulumaksuun kaksinkertaistui 29 000:sta 56 000:een.


Jopa 67 prosenttia perheistä elää köyhyydessä Länsirannalla. Gazassa köyhyysaste on noussut 85 prosenttiin tänä vuonna, mikä vaikeuttaa kaikinpuolisesti lasten elämää.


Yhä useammat palestiinalaislapset tekevät nyt työtä auttaakseen perheitään sen sijaan että kävisivät koulua. Alle 14-vuotiaat palestiinalaislapset voivat päästä israelilaisten tarkastuspisteiden läpi ilman lupia, ja ainakin tuhat palestiinalaislasta menee nyt joka päivä Israeliin keräämään roskia, lasia ja metallijätettä. Yli puolet Israelissa tai Palestiinassa työssä käyvistä lapsista ei käy lainkaan koulua.
Miehityksen aikana surmansa saaneetSyyskuun 2000 jälkeen arviolta 892 palestiinalaislasta on saanut surmansa miehitetyillä alueilla. Enemmistön näistä lapsista ampui ja tappoi Israelin armeija. Myös israelilaiset siirtokuntalaiset ovat kuitenkin ampuneet ja tappaneet palestiinalaislapsia.


Vuonna 2006 sai surmansa 124 palestiinalaislasta, mikä oli yli kaksinkertainen määrä verrattuna edelliseen vuoteen. Vuoden 2007 tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana 31 lasta sai surmansa. Ylivoimaisen enemmistön lapsikuolemista Palestiinassa aiheuttavat päähän tai rintaan ammutut laukaukset, jotka ovat seurausta Israelin "shoot to kill" (ampukaa tappaaksenne) -käytännöstä.


Heinäkuun 4. päivänä 2007 israelilaiset sotilaat ampuivat ja tappoivat 15-vuotiaan palestiinalaispojan Hebronissa. Ahmad Abed Al-Muhsin Skafia ammuttiin neljä kertaa ylävartaloon. Sotilaat antoivat sitten sotakoiran raadella pojan kuollutta ruumista, repiä sisäelimet hänen vatsastaan ja silpoa hänen oikean kätensä.


20 000 palestiinalaislasta on haavoittunut syyskuun 2000 jälkeen. Lähes 1 500 heistä sai elinikäisiä vammoja.
Lasten pidätykset ja kansainvälinen lakiKansainvälinen laki säätää, että lasten vangitsemista tulisi käyttää viimeisenä keinoja. Israelin armeija kuitenkin pidättää ja vangitsee palestiinalaisia lapsia rutiininomaisesti.


Syyskuusta 2002 lähtien Israelin armeija on pidättänyt arviolta 5 200 palestiinalaislasta. Israel jatkaa kaikkien lasten syytteeseen asettamista sotilastuomioistuimissa, käyttää vangitsemisia ensimmäisenä keinona, kieltää lapsilta lakimiesavun, kiristää kuulustelun ja kidutuksen avulla tunnustuksia ja yrittää värvätä lapsipidätettyjä yhteistoimintaan Israelin salaisen palvelun kanssa. Kaikki nämä toimet rikkovat yksiselitteisesti YK:n vuonna 1989 hyväksymän ja Israelinkin allekirjoittaman lapsen oikeuksien sopimuksen artikla 40:ää.


Israelin armeija pidätti vuoden 2006 aikana 700 palestiinalaislasta.


Nyt arviolta 426 palestiinalaislasta on Israelin pidätyskeskuksissa. He saavat säännönmukaisesti pitkiä vankeustuomioita sellaisista pienehköistä rikkomuksista kuin kivien heittelystä.


Israelin armeijan käsky 132 määrittelee palestiinalaisen lapsen alle 16-vuotiaaksi henkilöksi. Siksi yli 16-vuotiaita palestiinalaisia tuomitaan aikuisina ja pidetään vangittuina aikuisten kanssa. Tämä laki syrjii palestiinalaislapsia ja on ristiriidassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa, joka määrittelee lapsiksi kaikki alle 18-vuotiaat. Myös alle 18-vuotiaat israelilaiset määritellään lain mukaan lapsiksi ja heitä kohdellaan lapsina.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli