On palattava perusasioiden äärelle

05.05.2017 - 11:15

Vaikka kumoukselliset ilonpurskahdukset jäivät SKP:n kohdalla vähiin kevään kuntavaaleissa, tulee muistaa, että Hangon lisäksi myös Nokialla kommunistit saivat oman edustajan valtuustoon. Pauli Schadrin on tehnyt kotikunnassaan Nokialla pitkäjänteistä työtä pienituloisten, syrjittyjen ja vähävaraisten eteen: työ tekijäänsä kiittää! Schadrin on mies, jonka sanaan nokialaiset luottavat: tästä on osoituksena se, että kansa äänesti hänet nyt toista kertaa kaupunginvaltuustoon eli mies taistelee myös tulevalla kaudella Nokian valtuustosalissa kuntalaisten puolesta suurta rahaa vastaan!

Schadrin on pitkänlinjan kommunisti, keskuskomitean jäsen ja puolueen entinen varapuheenjohtaja. 

Eriarvoistavaa politiikkaa vastaan

Scahdrin on Nokian valtuuston ainut kommunisti: miten tulet taistelemaan kuntalaisten puolesta ja ajamaan valtuustossa tärkeiksi kokemiasi asioita?

– Teen vasemmistoliiton kanssa yhteistyötä jatkossakin silloin kuin päämäärämme ovat samat ja haen puoleen vasemmasta reunasta tukea toiminnalleni. Mikäli en saa tekemilleni esityksille kannatusta, tulen tekemään valtuustoaloitteita.

– Sosiaalipuoleen, kaupungin vuokra-asuntoihin ja rakentamiseen liittyvät kysymykset ovat toimintani painopistealueita. Teknisen alan ihmisenä tiedän näistä asioista varsin paljon. Toki otan kaikkiin sellaisiin kysymyksiin kantaa ja tuon mielipiteeni esille, mikäli havaitsen, että ollaan tekemässä päätöksiä, jotka lisäävät eriarvoisuutta.

Onko yhteistyö muiden kuin vasemmistoliiton kanssa mielestäsi mahdollista Nokian kaupunginvaltuustossa?

– Olen valmis tekemään kaikkien kanssa yhteistyötä, mikäli olemme samaa mieltä asioista, mutta kyllä se vaikeaa tulee olemaan, koska esimerkiksi demarit toteuttavat oikeistolaista politiikkaa, eikä yhteistyökumppaneita kannata poliittisista vastustajista hakea. Demarit ovat johdonmukaisesti vastustaneet Nokialla kommunistien tekemiä esityksiä: he kokevat vasemmistopuolueet uhaksi omalle toiminnalleen.

Schadrin jää syksyllä eläkkeelle ja hän on toiminut pitkään työpaikkansa pääluottamusmiehenä: onko luottamusmiehen tehtävistä ollut hyötyä kuntapolitiikassa?

– Siitä on ollut suunnattomasti hyötyä, koska tunnen työpaikkoihin liittyvän lainsäädännöllisen puolen. Kun Nokian kaupunki aloitti yt-neuvottelut, niin minun oli varsin helppo sanoa, ettei kyseisillä perusteilla voida ryhtyä ketään irtisanomaan. Onkin käynyt ilmi, että kaupunki on toteuttanut laittomia irtisanomisia.

Näkyykö Sipilän hallituksen raateleva kädenjälki Nokialla?

– Näkyy ja helvetisti näkyykin: joka paikasta ollaan leikkaamassa! Valtionosuudet vähenevät jatkuvasti, mutta rahat pitää jostain saada ja kenenkään on turha kuvitella, että esimerkiksi kunnan omat palvelut paranisivat kaikenmaailman kilpailukykysopimusten saati mahdollisen sote:n myötä, Schadrin ärähtää!

SKP on duunareiden puolue

SKP:n kehno kuntavaalimenestys vetää Schadrinin mietteliääksi.

– Nyt jokaisen on katsottava rohkeasti peiliin. SKP ei voi olla pelkästään vähemmistöjä varten ja puolueessa keskitytäänkin nykyisin aivan liikaa vähemmistöjen etujen ajamiseen: mistään muusta ei nykyisin puhuta ja kirjoiteta kuin vähemmistöjen oikeuksista. Minulla ei ole mitään marginaalissa olevia ihmisiä vastaan, mutta toiminnan painopistealueen on oltava duunareissa, eli kaikissa niissä, jotka lukeutuvat työväenluokkaan: työväestön etujen ajaminen on SKP:n tärkein tehtävä!

– Myös Joukkovoima-liikkeen tulisi olla yhtä aktiivinen kuin mitä se oli liikkeen alkuaikoina: leikkauksia ollaan Sipilän hallituksen toimesta jälleen toteuttamassa kovaa vauhtia, mutta Joukkovoimasta ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan. Joukkoliikkeen toiminta on äärimmäisen tärkeää, mutta päämäärän on oltava selvä, muuten työ on turhaa. Yksi selkeä päämäärä on mielestäni yhteiskunnan nykyisen tulonjaon vastustaminen: yritysten voitot pitää saada ulosmitattua suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen.

"Kapitalismin raadollinen ahneus on kasvanut räikeisiin mittasuhteisiin."

– Kapitalismin raadollinen ahneus on kasvanut räikeisiin mittasuhteisiin ja olemme ajautuneet tilanteeseen, missä duunaria kyykytetään jatkuvasti ja työehtoja heikennetään. Jatkuvasti puhutaan siitä, että työmiehen pitää joustaa, jotta Suomi saadaan nousuun: paskanmarjat sanon minä! Kyllä se on jo pikkuhiljaa niin, että ne joilta rahaa löytyy yllin kyllin, niin heidät pitää vapaaehtoisten talkoiden sijaan saada verotuksen kautta mukaan osallistumaan yhteiskunnan rakentamiseen ja peruspalveluiden ylläpitämiseen.

Mitä on mielestäsi tehtävä, jotta puolue on tulevaisuudessa uskottava vaihtoehto kansalaisten silmissä ja vaalikannatus saadaan nousuun?

– Meidän on keskityttävä työväestön etujen ajamiseen sekä sosiaaliturvaan liittyviin kysymyksiin. Puolueen johdossa ja hallinnossa on tällä hetkellä liian vähän henkilöitä, joilla on työelämän tuntemusta: missä ovat esimerkiksi raskasta työtä tekevät hitsarit, maalarit, muurarit, lastenhoitajat ja perushoitajat? Tämä on selkeä puute niin puolueessa kuin koko ay-liikkeessä. Emme ole riittävän hyvin ymmärtäneet sitä, että myös työelämässä on tapahtunut suuria muutoksia, koska kosketuspintaa nykypäivän työväestöön ei ole. Meidän on laskeuduttava tavallisen ihmisen tasolle ja nostettava statustamme pienituloisten, työläisten ja eläkeläisten silmissä: silloin olemme puolueena uskottava ja vakavasti otettava vaihtoehto, Schadrin päättää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.