Paikallispolitiikkaa Suomen punaisimmassa kunnassa

15.01.2013 - 18:05
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Sairauskassanjohtaja Tuula Palomäki on ollut mukana SKP:n Nokian valtuustoryhmän työskentelyssä kahdeksan vuotta. / Pentti Airola |

Mikä on vasemmisto-opposition strategia, kun hallitus vyöryttää suurkuntahankettaan eteenpäin yhä hatarammaksi käyvin perustein? Siitä on kysymys SKP:n paikallispolitiikan tapaamisessa, joka järjestetään tiedotusvälineissä Suomen kommunistisimman kaupungin tittelinkin saaneella Nokialla. Puolueen kunnallisjaoston ja Nokian aluejärjestön talkoovoimin Nokian lukiolla järjestämä tapaaminen alkaa tulokahveilla lauantaina 19. tammikuuta klo 10:30.

– Kahvien jälkeen eväitä toimintaan kunnallisten palvelujen puolesta tarjoillaankin sitten monessa muodossa, kertoo nokialainen Tuula Palomäki. – Kiinnostavien alustusten lisäksi soppakattila on kuumana, lupaa itsekin puheenvuoron pitävä sairauskassanjohtaja.

Kahdeksan vuotta SKP:n valtuustoryhmässä toimineella Palomäellä on kokemusta kaupungin palvelujen puolustamisesta myös ulkoparlamentaarisin keinoin,  esimerkiksi kokoamalla kuntalaisten liikettä yöpäivystyksen säilyttämiseksi. Pelkkä nimien kerääminen adressiin ei kuitenkaan vielä toimi tietoisuuden herättäjänä.

– Oikeistolaisten vetäessä tietenkin ihan toiseen suuntaan meillä on siinä vielä paljon tekemistä, että ihmiset saadaan hereille. Tärkeää on näkyvyys paikallislehdistössä ja oma tiedottaminen.

Oman näkemyksensä kuntalaisten arkielämän ja valtuustotyön yhteydestä seminaarissa tulee esittämään myös Heinolan tuore SKP:n kaupunginvaltuutettu, monissa yhteiskunnallisissa liikkeissä aktiivinen lähihoitaja Tero Pitkä.

Pakkoliitoskahakka jatkuu

Hallituksen suurkuntahankkeen mukanaan tuoma pakkoliitosuhka puhuttaa Pirkanmaallakin.  Nyt valmisteilla olevalla uudella rakennelailla pyritään antamaan juridiset perusteet pienempien kuntien lakkauttamiseksi ja sulauttamiseksi ns. vahvoihin peruskuntiin. Tuula Palomäen mukaan ajatus ei ole uusi. 

– Alueen pienten kuntien liittäminen Suur-Tampereeksi on ollut tavoitteena jo pidemmän aikaa, vaikka sellaisilla pyrkimyksillä on laajaa vastustusta. Selvitysmiehet yrittävätkin nyt keksiä konstia, jolla kunnat saataisiin pakotettua mukaan hallituksen hankkeeseen vastoin valtuustojen tahtoa.

Uuden rakennelain on tarkoitus tulla voimaan viimeistään toukokuussa ja sen edellyttämät päätökset ensi vuoden huhtikuuhun mennessä. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä valmistelee sosiaali- ja terveydenhuollon eli sote-alueiden  uudistusta, jonka verukkeella pieniltä kunnilta vietäisiin oikeus päättää omista terveyspalveluistaan.

– Hyvän kuvan siitä mihin nämä hankkeet oikein vievät saa SKP:n tamperelaisen kaupunginvaltuutetun, sosiaalityön professori Jari Heinosen alustuksesta. Rahoituspuolen kysymyksiä ja vastauksia avaa puolestaan hyvinkääläinen valtuutettu, yliaktuaari Olli Savela.

Virallinen ohjelma alkaa klo 11, kun SKP:n Tampereen piirin puheenjohtajan Eero Salosen seuraksi tapaamisen saapuu avaamaan kaupunginjohtaja Tapani Mattila kaupungin tervehdyksellä. Seminaari päättyy klo 17 puheenjohtaja Yrjö Hakasen yhteenvetoon.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (7 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.