”Pahinta on epävarmuus ja jatkuva odottaminen”

29.07.2020 - 11:30
(updated: 04.08.2020 - 12:16)
Kuvituskuva. Kuva: Pixabay

Työttömyys vaikuttaa ihmiseen monin tavoin, jonka voi kokea vain itse samassa tilanteessa. Oikeus työhön ei toteudu läheskään kaikilla, kun soveltuvat työpaikat ovat monilla harvassa. Tiedonantaja haastatteli yli vuosi sitten työttömäksi jäänyttä nuorta.

Reilu parikymppinen Tino on jäänyt työttömäksi viime vuoden kesällä suoritettuaan laboratorioalan perustutkinnon ja valmistuttuaan laborantiksi. Suomessa laboratoriotyö ei työllistä kovinkaan tehokkaasti, ei sen enempää toisen kuin kolmannenkaan asteen tutkinnon avulla. Hakijoita samoihin harvoihin työpaikkoihin on runsaasti.

Erästä Kuopiossa olevaa laborantin paikan hakemista varten Tino pyysi taannoin entiseltä työssäoppimispaikaltaan suositusta. Tätä kautta hän on joutunut kokenut työantajan mielivaltaa. Työnantaja kieltäytyi antamasta suositusta, koska hänen mielestään Tino oli ollut ”liian paljon poissa” töistä. Todellisuudessa Tino oli tehnyt opiskelun ohella hyllyttäjän töitä kaupoissa, silloisella työssäoppimispaikalla oli tästä tieto ja tunneista oli sovittu etukäteen.

- Itse työssäoppimisjaksolla kukaan ei ollut maininnut minulle mitään negatiivista työnteostani ja opiskelustani työpaikalla. Jos olisi koettu silloin ongelmana, olisin voinut järjestellä tuntejani eri tavalla tarvittaessa. Tällainen touhu työnantajan toimesta ottaa päähän, hän kertoo.

    Työnhaku myös muiden alojen töihin on tullut Tinolle tutuksi. Moniin, esimerkiksi palvelualojen, töihin vaaditaan nykyään ymmärrettävästi alan koulutusta, mikä sulkee eri alalle kouluttautuneelta vaihtoehtoja pois.

     

    Tutkinnon suorittaneella uusi koulutuspaikka kiven alla

    Tino on hakenut aktiivisesti myös uusiin koulutuksiin. Hän on tällä hetkellä kiinnostunut paristakin alasta ja pyrkinyt rakennus- ja LVI-alan koulutuksiin TE-toimiston kautta. Jo hakuvaiheessa hän on kuitenkin törmännyt pettymyksiin. Koska hän on suorittanut jo aiemmin toisen tutkinnon, katsotaan se koulutukseen pääsyn mahdollisuuksia pienentävänä tekijänä. Lisäksi valintoja tehdessä pitkäaikaistyöttömät ovat etusijalla, mitä Tino ei vielä ole.

    - Eniten kaduttaa se, että en jättänyt aiemman perustutkinnon opiskeluani kesken. Ilman valmistumista mahdollisuudet päästä mieleiseen koulutukseen olisivat nyt paremmat. Olen tullut jo jonkin aikaa sitten päätökseen, että ehkei laboratoriotyö olekaan se oma juttu.

    Itselle mieluisan ammatin ja työn käsitys on Tinolle itselle vahvistunut vasta viime aikoina. Siksi hän kokee, että nuorilla tulisi olla enemmän aikaa miettiä omaa suuntaansa.

    - Mielestäni ammatinvalintaa olisi tärkeää lisätä peruskoulussa. Tällä hetkellä oman alan kysymykset jäävät ihan liian myöhään pohdintaan yhteishakua miettien. Jos niitä vaihtoehtoja olisi aikaa pyöritellä muutaman vuoden, niin ammatinvalinta voisi osua paremmin nappiin, hän pohtii.

    - Tyhjän päällä ja epävarmuudessa oleminen turhauttaa ja kyllästyttää. Samalla saa koko ajan pelätä, ettei masennus ja ahdistus lähde käsistä ja ota ylivaltaa.

     

    Epävarmuus käy raskaaksi

    - Pahinta työttömyydessä on vain jatkuva odottaminen. Se, että joutuu odottamaan vastausta vaikka työhakemuksiin, opiskeluhakemuksiin, Kelan hakemuksiin. Joutuu odottamaan tuleeko omassa tilanteessa mitään muutosta parempaan, Tino kuvailee ja jatkaa:

    - Tyhjän päällä ja epävarmuudessa oleminen turhauttaa ja kyllästyttää. Samalla saa koko ajan pelätä, ettei masennus ja ahdistus lähde käsistä ja ota ylivaltaa. Olen yrittänyt hakea uutta sisältöä elämään ja miettinyt esimerkiksi vapaaehtoistöitä, mutta ehkä minulla on vielä pieni kynnys siihen.

    Kuten muutkin työtä vailla olevat ja vähäosaiset, myös Tino kamppailee toistuvien toimeentulo-ongelmien kanssa, jotka johtuvat siitä yksinkertaisesta asiasta, kun työttömyystuki ei tahdo riittää elämiseen. Lisäksi tässä yksilön taloudellisessa tilanteessa Kela on päättänyt periä kahden vuoden takaista asumistukea pois. Tino kertoo pelkäävänsä kuukausittain, mitä laskuja ja yllättäviä menoja mihinkin väliin mahtaa tulla. Rahaa säästöön ei ole juurikaan mahdollisuutta laittaa.

     

    Rakenteelliset ongelmat ratkaistava

    Tino seuraa jokseenkin tarkasti aikaansa lukemalla uutisia ja tutkailemalla politiikkaa. Ajoittain työttömyydestä johtuvat epävarman henkisen terveyden takia tekisi mieli unohtaa koko maailma, mutta Tino tiedostaa yhteiskunnan sosiaalisten ongelmien lähteet ja on miettinyt myös ratkaisuja.

    - Kyllä nämä asiat tulee laittaa kuntoon poliittisilla päätöksillä. Valtion ja kuntien on ryhdyttävä aktiivisesti työllistämään ja tarjota etenkin pienyrittäjille tukea lisätyövoiman palkkaamiseen. Myös koulutuspaikkoja tarvitaan lisää ja sosiaaliturva on tarpeen uudistaa selkeämmäksi ja paremmaksi. Työttömänä ollessa on kyllä tavannut näitä yhteiskunnan rakenteellisia vikoja, hän sanoo.

    Vaikka tulevaisuutta tässä Tinon elämäntilanteessa on hankala suunnitella, on hänellä mielessä päämäärä.

    - Kun pääsen elannon turvaavaan työhön, haluan alkaa säästämään omaan asuntoon ja tuunata sen itseni näköiseksi.

     

    Haastateltavan nimi on muutettu.

    Tekijä

    Kirjoittajan artikkelit

    Tilaa Tiedonantaja!

    Piditkö lukemastasi? 
    Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
    Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
    tai tilaa lehti kotiin!

     

     

     

     

    Kotimaa

    Kommentit (0 kpl)

    Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

    Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.