Pääoman 3. osan uusi laitos ilmestynyt

24.02.2015 - 09:47
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Karl Marxin Pääoman kolmas osa on nyt saatavissa uutena, tarkistettuna suomennoksena. Kustannusyhtiö TA-Tiedon suurhanke Pääoman uudelleenjulkaisemiseksi on näin saatu päätökseen. Pääoman kaikki kolme osaa ovat lähes neljän vuosikymmenen jälkeen taas saatavissa suomen kielellä.

Marxin suuri projekti

Marx sai elinaikanaan (1818-1883) valmiiksi suuresta projektistaan, Pääomasta, vain ensimmäisen osan. Se julkaistiin 1867. Toisen ja kolmannen osan toimitti painokuntoon hänen työtoverinsa Friedrich Engels. Erityisen vaativa oli kolmas osa, jonka Engels joutui kokoamaan yhdistellen useista erilaisista, katkelmallisista ja osin luonnosmaisista käsikirjoituksista. Se ilmestyikin vasta vuonna 1894.

Pääoman ensimmäisessä osassa Marx tarkastelee kapitalismia pääoman tuotantoprosessin näkökulmasta. Toisessa osassa kohteena on pääoman kiertokulkuprosessi. Kolmannessa osassa Marx tutkii näiden ykseyttä, kapitalistisen tuotannon prosessia kokonaisuutena. Hän kuvaa muun muassa lisäarvon muuttumista voitoksi ja voiton jakautumista, voiton suhdeluvun alenemistendenssiä, rahapääoman ja fiktiivisen pääoman kasvavaa osuutta, pankki- ja luottojärjestelmää, valuuttamarkkinoita, kilpailua, pörssiä sekä tuloja ja niiden lähteitä.

Marx tarkastelee pääoman liikettä kokonaisuutena, jolloin ”ne pääoman asut, joita tässä teoksessa kehitellään, lähenevät askelittain sitä muotoa, jossa pääomat esiintyvät yhteiskunnan pinnalla, eri pääomien keskinäisessä vaikutuksessa, kilpailussa ja itse tuotannon edustajien tavallisessa tajunnassa”.

Kaukonäköinen analyysi

Marx erittelee hämmästyttävän kaukonäköisesti kapitalismin kehitystä ja ristiriitoja, pääomien liikakasautumista ja kriisejä. Siksi ei ole ihme, että viime vuosien finanssi- ja talouskriisit ovat nostaneet Marxin ja hänen pääteoksensa taas ajankohtaisiksi. Marxia ei voi sivuuttaa, kun haetaan vaihtoehtoja riistoon, eriarvoisuuteen sekä pankkien ja suuryhtiöiden valtaan perustuvalle tuhoisalle kehitykselle.

Samalla kun Pääoma auttaa löytämään ”nyky-yhteiskunnan taloudellisen liikelain”, se antaa konkreettisia perusteita työväenliikkeen kamppailuille esimerkiksi työehtojen, sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen heikentämistä vastaan. 

Uutta tietoa Pääoman synnystä

Uusissa oloissa Marxia luetaan myös uudella tavalla. Kapitalismin kehityksen ohella tälle on luonut perustaa Marxin ja Engelsin kaikkien kirjoitusten julkaisuhanke (Marx-Engels-Gesamtausgabe, MEGA). Tämän kansainvälisen, jo pitkään jatkuneen projektin puitteissa on nyt julkaistu kaikki Pääoman käsikirjoitusversiot ja esityöt. Se on tuonut uutta tietoa Pääoman syntyprosessista, metodista ja esitystavasta.

Pääoman kolmas osa julkaistiin suomeksi ensi kerran vasta vuonna 1976 (Progress). Antero Tiusanen teki teoksen suomentamisessa valtavan työn ja tuloksena on kansainvälisestikin vertaillen poikkeuksellisen korkeatasoinen käännös. Nyt julkaistuun uuteen laitokseen on tehty yhdessä suomentajan kanssa muutamia täsmennyksiä. Ne koskevat muun muassa vaihtokurssin ja myyntivoiton käsitteitä.

Kolmas Pääoma-seminaari

Pääoman kolmannen osan uudelleenjulkaisemisen merkeissä järjestetään kolmas Pääoma-seminaari. Turun Kårenilla ensi viikon lauantaina 28.2. pidettävässä seminaarissa puhuvat emeritusprofessorit Timo Toivonen ja Jan Otto Andersson, tutkijat Pertti Honkanen, Mona Mannevuo, Matti Vesa Volanen, Pertti Multanen ja Andreas Fagerholm sekä toimittaja Hannu Taanila. Kaikille kiinnostuneille avoin seminaari alkaa klo 10.30.

Karl Marx. Pääoma 3.osa. Suomennos Antero Tiusanen. 970 sivua. TA-Tieto Oy. Hinta 30 euroa. Osat 1 – 3 yhteensä 60 euroa (+postikulut). Tilaukset p. (09) 7743810(09) 7743810(09) 7743810(09) 7743810 ja www.tiedonantaja.fi/kirjakauppa

CallSend SMSAdd to SkypeYou'll need Skype CreditFree via Skype

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Teoria