Pääomalla ei ole isänmaata

17.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/2007

Perloksen tapaus on jälleen uusi esimerkki Karl Marxin esittämän viisauden paikkansapitävyydestä: pääomalla ei ole isänmaata. Eikä tämä viisaus koske vain pikkukapitalistista alihankintafirmaa Perlosta vaan myös siltä ja muilta alihankkijoilta osia hankkivaa Nokiaa.


Perloksen johto ilmoitti viime maanantaina, että firma myydään kokonaan taiwanilaiselle Lite-On Technologylle. Tuotanto Suomessa loppuu kokonaan. Perloksen omistajat pistävät myyntivoitot taskuihinsa.


Jo vuosia Perlosta on pantu raa’alla saneerauksella myyntikuntoon. Perlos on ajanut alas viisi tehdastaan Suomessa ja irtisanonut noin 3 500 työntekijä ja toimihenkilöä. Henkilöstö on maksanut kovan hinnan Perloksen myyntikuntoon saamisesta. Parin kuukauden kuluttua Perloksella ei ole ainoatakaan kemianliittolaista työntekijää Suomessa.


Samoin on käynyt Eimolle, joka siirtyi taiwanilaisen Foxconnin omistukseen. Foxconn on viimeisen kolmen vuoden aikana käytännössä ajanut alas kolme Suomessa ollutta tehdastaan.


Kännykän muoviosia Nokialle valmistanut alihankintateollisuus Suomessa on siis ajettu alas muutamassa vuodessa. Arviolta 6 000 korkean ammattitaidon hankkinutta työntekijää on menettänyt työpaikkansa.


Alihankintayhtiöiden omistajat ja johtajat ovat kylmiä voitonsaalistajia, mutta vielä rumempi on nykyään yli 90-prosenttisesti yhdysvaltalaisomisteisen Nokian rooli. Nokia on koko ajan vaatinut alihankkijoilta komponentteja entistä halvemmalla, kiristänyt sopimusehtoja ja painostanut niitä siirtymään "lähemmäs markkinoita" ja halvemman työvoiman äärelle. Nokia on pannut alihankkijat tekemään likaisen työn eli antamaan suomalaisille lopputilejä samalla kun se itse on esiintynyt puhtaana pulmusena.


Tuotannon ja työpaikkojen virta halpamaihin jatkuu ja kiihtyy, ellei sitä padota. Totta kai työttömiksi jäävien auttamiseksi on tärkeää kehittää muutosturvaa. Mutta tarvitaan paljon muutakin. "Isänmaanpetturuus" on tehtävä firmoille kalliiksi perimällä niiltä takaisin yhteiskunnalta saatu tuki. Lisäksi firmoilta on perittävä maastavientivero korvauksena yhteiskunnan niille antamista innovaatio-, infrastruktuuri- verokohtelu-, koulutus- ym. etuisuuksista.


Ammattiyhdistysliikkeen on painostettava valtiovalta vastatoimiin.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli