Pääkaupunkiseudun sopimus demokratian irvikuva

26.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21/2006.

Finlandiatalolla on pidetty monia tärkeitä tapahtumia. Tuskin koskaan ennen on siellä kuitenkaan nähty sellaista demokratian irvikuvaa kuin tiistaina, pääkaupunkiseudun kuntien valtuustojen kokoontuessa päättämään kuntien yhteistyösopimuksesta.


Pienessä piirissä tehty sopimus jyrättiin läpi ilman, että valtuutetuille annettiin mahdollisuutta vaikuttaa sen sisältöön tai muuttaa siitä pilkkuakaan. Helsingin valtuustossa yritettiin estää jopa ponsien ja eriävän mielipiteen esittäminen.


Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok) kehui pääkaupunkiseudun sopimuksen tarjoavan mallin myös muille kasvukeskuksille sekä kunta- ja palvelurakennehankkeesta tehtävälle puitelaille. Monen muun mielestä sopimus ja sen käsittely ovat varoittava esimerkki siitä, miten epädemokraattista tulee olemaan kuntien ja palvelujen keskittäminen suuriin yksiköihin, joita johdetaan liikeyritysten tavoin.


Kuin piste iin päälle oli valtamedian vaikeneminen vastaesityksistä ja Helsingin Sanomissa jopa suoranainen valehtelu sopimuksen hyväksymisen yksimielisyydestä.




SKP ja asukaslista vastaan



Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot pitivät ensin yhteiskokouksen, jossa vain puhuttiin. Sen jälkeen kukin valtuusto kokoontui erikseen päättämään sopimuksesta.


SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen arvosteli sopimusta asukkaiden, henkilöstön ja valtuuston sivuuttamisesta, vallan keskittämisestä kaupunginjohtajille sekä kuntien palvelujen kilpailuttamisesta ja yhtiöittämisestä. Hän vastusti sopimuksen hyväksymistä ja esitti sen palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.


Kaikki muut poliittiset ryhmät olivat valmiita hyväksymään sopimuksen. Sen toteuttamisesta oli kuitenkin erilaisia mielipiteitä Espoon valtuustossa lähinnä länsimetron, Vantaalla Ala-Tikkurilaa koskevan aluevaihdoksen ja ruotsalaisella kansanpuolueella Sipoota koskevien alueliitosten osalta.




Valtuustoilta vietiin valta



Varsinainen sopimus sisältää seitsemän kohtaa, joissa sitoudutaan myös kahdessa sopimuksen liitteessä esitettyihin hankkeisiin.


Helsingin valtuustossa suurten ryhmien johtajat, erityisesti kokoomuksen Vapaavuori, vihreiden Otto Lehtipuu ja Vasemmistoliiton Outi Ojala painostivat rajusti joistain sopimuksen kohdista eri mieltä olleita. Paavo Arhinmäki (vas) ilmoitti jopa pöytäkirjantarkastajana kieltäytyvänsä hyväksymästä RKP:n esittämien lausumien kirjaamista pöytäkirjaan.


Lopulta muut valtuutetut Hakasta lukuun ottamatta hyväksyivät sopimuksen sellaisenaan. Hakanen esitti päätökseen eriävän mielipiteen, vaikka valtuuston puheenjohtaja Rakel Hiltunen (sd) yritti sitäkin estää.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli