Oulun sarjakuvafestivaali

20.10.2013 - 18:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Sarjakuvaharrastus tuli Ouluun toden teolla 1970-luvulla. Nuori Pentti Nuortimo tajusi Tintin, Asterixin ja Lucky Luken myötä, että sarjakuva oli paljon muutakin kuin akuankkaa ja sanomalehtistrippejä.

Nuortimo oli mukana viikonloppuna järjestetyllä Oulun sarjakuvafestivaalilla.

Helsingissä toimiva Suomen sarjakuvaseura antoi Nuortimon mukaan tukea – ja lievää painostustakin – sille, että Ouluun perustettaisiin oma seura. Nuortimo teki työtä käskettyä. Ilmoittelun perusteella löytyi perustavaan kokoukseen peräti 17 henkeä. Elettiin vuotta 1980.

Oulun sarjakuvaseura oli alusta asti aktiivinen: se julkaisi omaa Kupla-lehteä ja järjesti sarjakuvanäyttelyjä ja teemailtoja. Nuortimo sai kirjastossa työskennellessään ujutettua taloon sarjakuvanäyttelyn, vaikka nurinaakin kuului – joidenkin mielestä sarjakuva ei ollut kirjastoon sopivaa.

Franquinin Mustat sivut suomeksi

Nälkä kasvaa syödessä. Pentti Nuortimokin reissasi ulkomailla uusien, mielenkiintoisten sarjakuvien perässä – sarjakuva kun ei vielä 1980-luvun alussa ollut Suomessa varteenotettava taiteenlaji.

Ranskan matkalla käteen sattui belgialaisen André Franquinin mustavalkoinen sarjakuvakirja. Suurelle yleisölle paremmin Piko ja Fantasio – sekä Niilo Pielinen –sarjakuvista tuttu Franquin oli tehnyt taiteellisesti ja tarinallisesti korkeatasoisen teoksen nimeltä Idées noires. Teoksessa tiivistyvät monella tavalla sarjakuvataiteen parhaat puolet: oivaltavat ja älykkäät käsikirjoitukset, mustaakin mustempi huumori, tekstin ja kuvan välisellä kontrastilla leikittely sekä se, miten yhdessä sarjakuvan ruudussa voidaan kuvata niin liikettä, ääntä kuin ajan kulumista.

Nuortimon ja kumppaneiden mielessä alkoi muhia ajatus: entä jos Franquinin sarjakuva julkaistaisiin käännettynä Suomessa. Kokemusta moisesta ei ollut, mutta nuoruuden innolla projektia alettiin toteuttaa.

Alkuperäinen kustantaja löytyi ja päästiin sopimukseen tekijänoikeuksista ynnä muista yksityiskohdista. Vuonna 1984 näki päivänvalon Franquinin Mustat sivut. Sarjakuvateoksesta on otettu kolme painosta ja se on tätä nykyä loppuunmyyty. Nyt kustannusyhtiö Arktinen Banaani on julkaisemassa marraskuussa kauan kaivattua uusintapainosta.

Franquinin Mustat sivut on nimensä mukaisesti mustavalkoista sarjakuvaa. Franquin käsittelee kirjassa kovia teemoja: arvostelua saavat niin aseteollisuus, ruuan tehotuotanto kuin teknologian valtava kehitys.

Sopimusongelmia lehtitalojen kanssa

Graafisen alan moniosaaja Ilpo Koskela kuuluu myös oululaisen sarjakuvan vahvoihin nimiin. Uransa jo 33 vuotta sitten aloittanut piirtäjä pyörittää omaa kuvitusfirmaa, mutta intohimot ovat sarjakuvan parissa.

Koskela on erikoistunut historiallisiin sarjakuviin. Viimeisimpiä töitä on elokuussa ilmestynyt Sankaritekoja Ahmaksella, joka kertoo Utajärven Ahmaksen kylästä kotoisin olleista kolmesta merkkihenkilöstä: Lasse Lassenpoika Räisäsestä, Lusia Rusintytär Korhosesta ja Pekka Kukkosesta.

Koskela on myös tehnyt sarjakuvia lehtiin, mutta suhteet suuriin lehtitaloihin ovat monimutkaiset. Koskela kertoi, että monet hänen kollegansa ovat suorastaan hätää kärsimässä Alma Median ja Sanomien kanssa – ne kun haluaisivat kaikki oikeudet lehdissä julkaistaviin sarjakuviin mitättömillä korvauksilla. Samoja sopimusongelmia on kaikilla journalisteilla ja luovan alan duunareilla.

Jos asiasta pitää meteliä, tuppaavat työtarjoukset jäämään vähäisiksi. Koskela totesi, että hänellä on leipä turvattu ilman mediatalojen töitäkin, joten hän voi alan epäkohdista kertoa ilman huolta toimeentulon menetyksestä.

Osallistu sarjakuvakilpailuun – teemana kaamos

Oulun festivaalilla lanseerattiin myös Pohjoismainen sarjakuvakilpailu vuodelle 2014. Kilpailun teemana on kaamos ja se on avoin pohjoismaisille sekä balttilaisille ja näissä maissa asuville piirtäjille ja käsikirjoittajille. Töiden takaraja on 15. elokuuta 2014. Lisätietoja kilpailusta saa verkosta: Oulucomics.com.

Seuraavan kerran Oulussa festaroidaan marraskuussa 2014. Tämänvuotisen monipuolisen tapahtuman perusteella voi vain todeta, että sarjakuva elää ja voi hyvin Pohjois-Pohjanmaalla.

Oulun sarjakuvafestivaali

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri