Oppimaton valtamedia

10.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/2007

Luulisi, että suomalaisessa valtamediassa olisi viime vuosina opittu jotain Yhdysvaltain ja läntisten uutistoimistojen valheiksi paljastuneesta "informaatiosta". Mutta ei. Esimerkkejä oppimattomuudesta valitettavasti riittää. Otamme tähän vain pari tuoretta esimerkkiä.


Ensimmäinen esimerkki. Helsingin Sanomat ja eräät muut suomalaiset tiedotusvälineet toistivat USA:n Irakissa olevan miehitysarmeijan 5. elokuuta julkaiseman tiedotteen. Sen mukaan USA:n joukot olivat surmanneet al-Qaidan johtomiehen, joka järjesti pommi-iskut shiiamuslimien kuuluisaa Kultaista moskeijaa vastaan Samarrassa sekä vuoden 2006 helmikuussa että tämän vuoden kesäkuussa.


Yhdelläkään medialla ei ollut harmainta aavistustakaan, kuka surmatuksi ilmoitettu Haitham Sabah Shaker Mohammed al-Badri todellisuudessa oli, jos oli, ja kuuluiko hän al-Qaidaan vai ei. USA on tähän mennessä väittänyt surmanneensa lukemattoman määrän al-Qaidan irakilaisia "johtajia" ja varsinkin "kakkosmiehiä". Media vain otti todesta mitä Pentagonin tiedottaja sille kertoi ja teki siitä uutisen.


Kuitenkin on olemassa vahvoja todisteita ja silminnäkijähavaintoja siitä, että kumpikin Kultaista moskeijaa vastaan tehty pommi-isku oli USA:n tiedustelupalvelujen ja Irakin nukkehallituksen sisäministeriön joukkojen työtä, tarkoituksena lietsoa uskonryhmien välisiä selkkauksia ja sisällissotaa. On sanomattakin selvää, että USA:n armeija ei ole tehnyt mitään tutkimusta kummastakaan iskusta. Eikä tule tekemään.


Toinen esimerkki. Georgia syytti tiistaina Venäjää siitä, että venäläinen rynnäkkökone oli ampunut Georgiaa järeällä ohjuksella, joka kuitenkin onneksi jäi räjähtämättä.


Jälleen maamme valtamedia toisti papukaijan lailla Georgian väitteen. Venäjän kiisto ja joitakin epäileviä silminnäkijäkuvauksia kyllä mainittiin, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomien kommenttiosuuksissa Venäjän syyllisyyttä pidettiin itsestään selvänä.


Ikään kuin valtamediassa ei tiedettäisi, että Georgian nykyjohto tekee Venäjän vastaisia provokaatioita USA:n käskystä ja ihan omasta innostaankin, vain tulehduttaakseen ilmapiiriä ja päästäkseen Naton jäseneksi.


Valtamedia olisi voinut edes tasapuolisuuden vuoksi julkaista Venäjän apulaisulkoministerin Grigori Karasinin lausunnon, oikean tai väärän, jossa todettiin, etteivät Georgian väitteet sovi todellisuuteen.


Karasin kertoi, että tunnistamaton kone saapui Etelä-Ossetian alueelle idästä, mikä tarkoittaa Georgiasta. Se ampui summittaisesti ohjuksen, joka räjähti noin viiden kilometrin päässä Shavshebin tutka-asemalta. Arviolta tuntia myöhemmin samalle vyöhykkeelle ilmestyi helikopteri. Se lensi räjähdyspaikan yli useita kertoja ja poistui. "Perusteellinen tutkimus osoitti, että venäläiset koneet eivät tehneet mitään lentoja tuolla alueella", Karasin sanoi. Hän muistutti, että eteläossetialaisilla ei ole lainkaan ilmavoimia mutta että Georgialla on samanlaisia Suhoi-koneita kuin ne joiden väitettiin osallistuneen välikohtaukseen.


Mutta kun yleinen lähtökohta on aina se, että Venäjä ja vain Venäjä tekee provokaatioita ja valehtelee, Karasinin lausunto heitettiin roskakoriin.


Jos journalismi jatkuu tällaisena, kohta ei ole journalismia lainkaan.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli