Opiskelijan vaikea selviytyä arjesta

15.04.2015 - 13:08
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Toni Kallioisen mielestä SKP:n ajama 1 200 euron perusturva olisi oiva ratkaisu myös opiskelijan toimeentulo-ongelmiin. / Martti Vaskonen |

Maksuttomasta koulutuksesta ja ruhtinaallisesta opintotuesta nauttivat pullamössöopiskelijat vain juhlivat ja pitävät hauskaa valtion piikkiin.

Ei voisi enempää mennä pieleen, pudistelee päätään joensuulainen Toni Kallioinen.

– Todellisuudessa opiskelijat nipistävät kaikesta mahdollisesta yrittäessään selvitä perusarjesta, kommentoi nuori opiskelija ja eduskuntavaaliehdokas.

Maksimissaan opiskelija saa opintorahaa ja asumislisää 500 euroa ja rapiat kuukaudessa. Tästäkin verottaja rokottaa 10 prosenttia, jonka voi saada myöhemmin palautuksena takaisin.

– Käteen jää helposti vain 100-200 euroa käyttövaraa. Tästä syystä opiskelijat seuraavat usein kauppojen alennuksia, eikä ruokajonokaan ole täysin vieras kokemus.

Velat niskassa

Opintotuen lisäksi opiskelijoiden etuudeksi lasketaan opintolaina. Lainan takia opiskelijat eivät ole oikeutettuja esimerkiksi toimeentulotukeen.

Kallioisen mielestä järjestelmää voidaan pitää erittäin kyseenalaisena.

– Korkeakouluista valmistuneilla saattaa olla omaa elämää aloittaessa tuhansien eurojen velat ja vain siksi, että opiskelijat haluavat ihmisarvoiseen elämään riittävän tulotason.

Opiskelija-alennuksetkin alkavat olla harvinaista herkkua, tai ainakin nykytasoisina liian matalia.

Kallioisen mukaan opiskelijoiden tilannetta on muutenkin heikennetty.

– Esimerkiksi vuodenvaihteessa Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella tehtiin korkeakoululiikuntaan sellainen muutos, että jäsenille ilmainen liikunta loppuu. Muutos tehtiin salakavalasti esittelemällä se siten, että opiskelijoille tuotaisiin maksua vastaan useita erilaisia liikuntavaihtoehtoja. Ilmaisen liikunnan loppumisesta ei puhuttu, hän manaa.

Perusturva kuntoon

Opiskelu kannattaa aina ja se on ihmisen perusoikeus – näitä tuttuja mantroja toistellaan usein. Toni Kallioinen huomauttaa, että nykymenon jatkuessa entistä harvemmalla on tulevaisuudessa mahdollisuus käyttää elämästään useampi vuosi opiskelua varten taloudellisten syiden vuoksi.

– Vaihtoehtona tälle on vahvan perusturvan rakentaminen, jolloin opiskelijoiden ei tarvitse enää pelätä opintotuen takaisin perintää sekä opintotuen peruuttamista. SKP:n ajama 1 200 euron perusturva olisi oiva ratkaisu, sanoo Kallioinen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa