Onko Gaza laajemman sodan kenraaliharjoitus?

16.01.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 2 / 16.1.2009

Israelin julkilausuttu perustelu hyökkäykselle Gazaan on läpinäkyvän epäuskottava: Hamasin Israeliin ampumat raketit ja Hamasin muka rikkoma tulitauko, mikä vaatii Hamasin infrastrutuurin tuhoamista, aseiden salakuljetuksen estämistä jne.

Lähi-itä-asiantuntijoiden mukaan Israel esittää epäuskottavia perusteluja paremman puutteessa, koska ne uppoavat tietämättömiin ihmisiin ja koska Israelin johto haluaa salata todellisen tavoitteensa. He arvioivat, että "Operation Cast Leadin" tarkoituksena on toimia kenraaliharjoituksena uudelle hyökkäykselle Libanoniin ja sodan laajentamiselle mahdollisesti myös Syyriaan ja Iraniin. Huomiota kiinnitetään muun muassa epätavallisen suuriin USA:n asetoimituksiin Israelille.

Tähtäimessä Hizbollah

Michel Chossudovsky, Mike Whitney, Mahdi Darius Nazemroaya, Muriel Mirak-Weissbach ja muut tätä mieltä olevat asiantuntijat muistuttavat, että Israel ei ole koskaan toipunut Hizbollahille kärsimästään nöyryyttävästä tappiosta 33 päivän sodassa kesällä 2006. Niinpä se suunnittelee vihollisuuksien uudelleen aloittamista mahdollisena ensi askeleena alueellisen sodan edelleen laajentamiselle.

Ollenkaan väheksymättä Gazaan tehdyn hyökkäyksen tavoitteita Palestiinan vastarintaliikkeen nujertamiseksi ja itsenäisen palestiinalaisvaltion haaveen romuttamiseksi he ounastelevat, että Gaza-hyökkäys on vain "kuivaharjoittelua" moraalin vahvistamiseksi ja taistelusuunnitelman viimeistelemiseksi taistelukentällä. Siksi vallitsee sellainen epäsuhta tämänhetkiseen operaatioon liittyvien riskien ja sen ainakin pinnalta katsoen pienten strategisten tavoitteiden välillä.

Tähtäimessä ei siis olekaan varsinaisesti ja vain Hamas vaan Hizbollah, ja tällä kertaa Israel toivoo murskaavansa jälkimmäisen ylivertaisella voimalla. Gazan massiiviset ilmapommitukset, raskaan tykistön käyttö sekä eliittijoukkojen ja huippuaseistettujen divisioonien sijoittaminen Gazan taisteluihin voisivat ennakoida massiivista Normandia-tyyppistä hyökkäystä Libanoniin ja varautumista raskaisiin miestappioihin.

Asiantuntijat arvioivat, että Gaza on myös ollut testausalue uudelle puolustusministerille Ehud Barakille ja yleisesikunnan päällikölle Gabi Ashkenazille. Barak ja Ashkenazi korvasivat aiemman puolustusministerin Amir Peretzin ja ilmavoimien komentajan Dan Halutzin eli kaksi Libanonin tappion syntipukkia. Uusien johtajien odotetaan hyödyntävän sitä mitä he ovat oppineet Gazassa ja käyttävän sitä Libanonissa. Toistaiseksi hyökkäys näyttää sujuneen suunnitelman mukaisesti.

Jännitystä rajalla

Kaksi päivää ennen kuin Israel aloitti Gazan pommitukset YK:n rauhanturvaajat (UNIFIL) lisäsivät päivittäisten partioidensa määrää Libanonin etelärajalla. Jerusalem Post -lehden mukaan "päätöksellä lisätä UNIFILin partiointia ei ollut mitään tekemistä Israelin sotilaallisen operaation kanssa vaan pikemminkin kansainvälisen järjestön tavoitteen kanssa tarkkailla turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701:n [Libanon-päätöslauselma] toteuttamista".

Hizbollah on vahtinut aktiivisuutta Libanonin ja Israelin rajalla kasvavan huolen vallassa epäillen, että Israel saattaa käyttää Gazan hyökkäystä johtaakseen huomion pois todellisesta tavoitteestaan, uudesta sodasta Libanonissa. Tällä hetkellä Hizbollah on korkeimmassa hälytystilassa ja valmistautuu mihin tahansa äkilliseen väkivallan purkaukseen.

Israelin sotakoneet ovat lisänneet lentojaan Libanonin ilmatilassa kymmenen viime päivän aikana, ja Israelin armeija on kutsunut palvelukseen tuhansia reserviläisiä ja sijoittanut heitä pitkin pohjoisrajaa. Jännitys on luonnollisesti nousemassa. Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah on julkisesti torjunut ajatuksen Hamasin aseellisesta tukemisesta, mutta Israelin media kuvaa jatkuvasti hänet potentiaalisena uhkana.

"Olemme täällä, valmiina minkä tahansa mahdollisuuden varalta ja valmistautuneina mihin tahansa aggressioon", Nasrallah sanoi viime viikon maanantaina: "Me emme tule heikentymään, pelkäämään tai antautumaan. Kerron Olmertille, Libanonissa pettyneelle ja lyödylle luuserille, et pysty hävittämään Hamasia etkä pysty hävittämään Hizbollahia."

Raketit provosoinnin välineenä?

Jerusalem Postin mukaan Libanonin presidentti Michel Suleiman antoi ymmärtää 5. tammikuuta, että Israel oli vastuussa kahdeksasta raketista, jotka löydettiin eteläisestä Libanonista, ja sanoi pelkäävänsä, että "se on Israelin hyökkäys Libanonin mukaan sotkemiseksi".

Kahdeksassa raketissa oli ajastimet ja ne oli aiottu ammuttaviksi Israeliin Libanonin maaperältä. Suunnitteliko Israel siis aloittavansa sodan ja saavansa sen näyttämään siltä, että Hizbollah oli syypää Entinen Libanonin presidentti on sitä mieltä. Erikoishaastattelussa Press TV:lle 6. tammikuuta entinen presidentti Emile Lahoud varoitti, että kun Israel on saanut Gaza-operaation päätökseen, se hyökkäisi Libanoniin kostoksi häviöstään 33 päivän sodassa.

"Olen varma, että Israel ajattelee Gazan jälkeen kääntymistä kohti Libanonia, ja Libanonin jälkeen se ottaa kohteekseen jokaisen arabivaltion, yhden toisensa jälkeen, ja tämä on sitä mitä jotkut libanonilaiset ja jotkut arabijohtajat eivät tule ajatelleeksi", sanoin Lahoud sanoi.

Tämä tapahtui päivää myöhemmin kun Israelin pääministerin Ehud Olmertin sanottiin kertoneen Ranskan presidentille Nicolas Sarkozylle, että "tänään Hamas ja huomenna Hizbollah" joutuu hyökkäyksen kohteeksi. (Press TV)

Israelilainen sanomalehti Haaretz kertoi myös sotilastiedustelun päällikön, kenraalimajuri Amos Yadlinin provokatiivisesta kommentista: "Yadlin sanoi, että "Hizbollah saattaisi suorittaa matalan profiilin hyökkäyksen palestiinalaisjärjestön keinoin, joka olisi rajoitettu eikä sytyttäisi rajaa liekkeihin". Hän lisäsi, että joukot siis jäisivät korkeaan hälytystilaan Hizbollahin mahdollisen israelilaisia kohteita ulkomailla vastaan suunnatun iskun varalta." (Haaretz 6.1.09)

Israel ei ole koskaan hyväksynyt Libanonin 33 päivän sodan lopputulosta. Jos Israel todella pyrkii revanssiin, se tulee luultavasti käyttämään hyväkseen YK:n epäonnistumista päätöslauselman 1701 toimeenpanossa – mikä vaatii kaikkien asejoukkojen aseistariisumista – tekosyynä konfliktin uudelleen aloittamiselle. Israel pitää sotaa "päättämättömänä" ja on valmistautunut kahden ja puolen vuoden ajan uusintaotteluun.

Torstaina 8. tammikuuta uutistoimistot kertoivat, että Etelä-Libanonista rajan yli Israeliin oli ammuttu raketteja. Ampumisesta epäiltiin oitis paitsi Hizbollahia myös Libanonissa asuvia palestiinalaisia ja muita ääriryhmiä.

"Suur-Israel"

Jos Israelilla on tekeillä sota Libanonin kanssa, niin sillä on vähemmän tekemistä Hizbollahin kuin Israelin geopoliittisten pyrkimysten kanssa. Israel haluaa pystyttää uuden pohjoisrajan Litani-joelle eteläisessä Libanonissa ja istuttaa Beirutiin "Israel-mielisen" hallinnon. Suunnitelma liittää Israeliin Litani-joen eteläpuolinen maa on peräisin jo juutalaisvaltion perustamisen ajoilta....

ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli