Omaishoitajat vaativat rahaa ja oikeutta Tampereella

09.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 23/2006.

Tampere (TA) Kun valtio antaa yhdellä kädellä, kunta ottaa pois toisella kädellä. Näin on jälleen käymässä monissa kunnissa, kun ne päätöksillään mitätöivät vuoden alusta voimaan tulleen eräitä parannuksia sisältävän omaishoitajalain. Vaikka omaishoitajatuki ei tullut subjektiivisten oikeuksien piiriin, lupasi laki lisää rahaa omaishoitajien palkkioihin.


Tämä oli liikaa monille kunnille. Esimerkiksi Lahti sanoi vuoden alussa irti kaikki omaishoitajasopimukset lain tuomien lisävelvoitteiden vuoksi. Tampere ei mennyt niin pitkälle, mutta ei myöskään suostunut lain täysimääräiseen toteuttamiseen.


Kaupunginvaltuusto myönsi kokouksessaan 17.5. omaishoitajille lisää 1,1 miljoonaa euroa, mutta torjui äänin 41-24 vihreiden, skp:n, kristillisdemokraattien, keskustan ja sitoutumattomien esityksen 2,5 miljoonan euron lisäyksestä. Omaishoitajien asia on jälleen esillä ensi viikolla sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa.




Laki toteutuu vain


kansalaistoiminnalla



Tampereen Seudun Omaishoitajien yhdistyksen koolle kutsuma tilaisuus veti salin täydeltä vihaista väkeä pääkirjastotalo Metson luentosaliin. Omaishoitajat ihmettelivät miten kunnat saavat kiertää ja rikkoa lakia vailla mitään oikeudellisia seuraamuksia. Myös valtuustossa esitettyä 2,5 miljoonan euron lisäystä pidettiin pikkurahana, vallankin kun sen avulla olisi säästetty monin verroin kalliimpien laitospaikkojen kustannuksilta.


– Sillä rahalla olisi purettu nyt sopimusten ulkopuolelle tänä vuonna jäänyt 250 omaishoitajan jono ja turvattu tuen jatkuminen ensi vuonna. Nyt täytyy kamppailla lisärahoituksen saamiseksi syksyn lisäbudjettiin, sanoi kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen (skp).


Vihaiset omaishoitajat lupasivat viedä tapaukset kaikkiin mahdollisiin oikeusasteisiin, ellei kaupunki suostu myöntämään tukea kaikille tukeen oikeutetuille.


– Tampereen poliittinen johto näyttää taipuvan vain aktiivisen kansalaistoiminnan pakottamana. On hyvä, että olette täällä sanomassa rohkeasti kantanne. Jatkakaa päättäväistä toimintaa oikeuksienne puolesta, kannusti Jari Heinonen omaishoitajia ja heidän läheisiään.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli