Nyt uurnille sieltä!

10.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37 / 10.10.2008

Itähelsinkiläinen rap-artisti Seppo Lampela tunnetaan paremmin taiteilijanimellään Steen1. Mies oli viime eduskuntavaaleissa Suomen kommunistisen puolueen sitoutumattomana eduskuntavaaliehdokkaana. Komeasta 1 800 äänen saaliista huolimatta kansanedustajan paikka jäi vielä sillä kertaa haaveeksi.


Nyt Lampela on Helsingissä kuntavaaliehdokkaana Helsinki-listojen kulttuuriväen omalla listalla. Hän myöntää, että tunnelmat ovat eduskuntavaalien jälkeen edelleen hieman sekavat.


– Tuntuu siltä, ettei Suomessa pääse helposti läpi ilman Sukarin ja kumppaneiden apua, eli rahaa pitäisi olla reilusti lisää. Kuitenkin yli 1 800 ääntä on merkki siitä, että ihmiset eivät enää kauaa jaksa katsella nykyistä vallan hegemoniaa. Kuntavaaleihin lähden puhtaasta turhautumisesta. Uusliberalistinen agenda tuntuu tunkeutuneen kunnanvaltuustoon asti, sanoo Seppo Lampela.
Kirjailija ja raksatyöläinenSeppo Lampelan syksy on ollut työntäyteinen. Mies tuli tutuksi Nelosen B-Studion vakiokasvona, mutta nyt ovat televisiotyöt vaihtuneet rakennustyömaahommiin. Lampelan mukaan raksatyö antaa joustavammat työajat myös musiikin tekemiseen. Uusi pitkäsoitto on parhaillaan tekeillä, ja levyn pitäisi olla ulkona ensi vuoden alkupuolella.


Lampela debytoi pian myös kirjailijana. Hänen esikoisromaaninsa Hullu Klovni - Pieni tarina pahuudesta julkaistaan 10. marraskuuta. Lampelan mukaan romaani on fiktiivistä kaunokirjallisuutta, jonka tyyli on taatusti tuttu kaikille Steen1:n musiikkia kuulleille. Kirjan julkaisee Lampelan levy-yhtiö, juuri kustantamon perustanut Monsp Records, joka tekee nyt siis uutta aluevaltausta kirja-alalla.
Vaaliteemoja riittääSeppo Lampela korostaa, ettei kuntavaaleissa kannata valita ehdokasta työpaikan tai ammatin perusteella.


– Eihän minunkaan päivätyöllä ole mitään merkitystä, vaan asioilla, joita ajan. Jos äänestäjä kokee olevansa kanssani samaa mieltä, niin kannattaa äänestää siksi, eikä minkään erikoisräp-jutun takia, hän huomauttaa.


Vaaliteemoja Lampelalla riittää. Hän mainitsee julkisten palvelujen turvaamisen. Päivähoidon ja koulutuksen tulee olla kaikkien saatavilla. Jos hän tulee valituksi, ensimmäinen hänen tekemänsä aloite tulee käsittelemään julkisen liikenteen matkalippujen hintojen laskemista. Helsingin miljoonavoitoista hän ohjaisi leijonanosan terveydenhuollon parantamiseen ja asunnottomuuden poistoon.
Itä-Helsinki valtuustoonHelsingissä vellova keskustelu kaupunkikuvasta ja kaupungin suhtautumisesta nuorisokulttuuriin herättää rap-artistissa luonnollisesti intohimoja. Erityisesti Lampela tuomitsee Stop Töhryille -kampanjan, joka hänen mukaansa haisee fasismille.


– Stop Töhryille -kampanja on jo kymmenen vuoden ajan kriminalisoinut nuoria graffitimaalareita ja tarrataiteilijoita. Kyllä, edellä mainittujen taiteenalojen tuleekin olla laittomia, mutta nyt ollaan jo liian pitkällä, kun pedofiilitkin saavat lievempiä rangaistuksia. Maalareille ei ole edes annettu laillisia mahdollisuuksia toteuttaa taidettaan, joten minkäs teet? ihmettelee Lampela.


Itä-Helsinki on tällä hetkellä kaupunginvaltuustossa aliedustettuna, mikä Lampelan mukaan johtunee paljolti itähelsinkiläisten äänestyslaiskuudesta.


– Nyt uurnille sieltä! En usko ongelmien olevan paikkakuntakeskeisiä, kyse on luokkaeroista, sanoo Seppo "Steen1" Lampela.MARKO KORVELA>> www.seppolampela.net


>> www.steen1.com

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli