Nuoren Pentin kärsimykset

29.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Pentti Saarikoski astuu Helsingin Kaupunginteatterin lavalle Tuija Töyräksen kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Omaksi kuvakseen. Näytelmä kertoo lapsinerosta, joka kirjoitti ylioppilaaksi 16-vuotiaana, oli Suomen kirjallisuuden suuri lupaus lyyrikkona, kääntäjänä ja pakinoitsijana ja päätyi 25-vuotiaana mielisairaalaan katkaisuhoitoon.


Vasta mielisairaalassa Saarikoski riuhtaisi itsensä irti perheestään ja hylkäsi ankaran isän ja uskovaisen äidin hänelle valmiiksi viitoittamat tiet.


Näytelmän "nyt" on vuosi 1962 ja mielisairaala, josta palataan takautumin Saarikosken lapsuuteen ja nuoruuteen.


Tähänastisissa arvosteluissa näytelmää on yhtäältä luonnehdittu ohueksi, kalpeaksi ja kirjalliseksi runoilijakuvaksi, toisaalta hyvinkin koskettavaksi, monet kertomukset ja aikatasot taidokkaasti yhteen tilaan punovaksi tulkinnaksi.


Kumpiakin arvosteluja voi ymmärtää. Töyräs on halunnut välttää Saarikosken humuveikon maineen mukaista stereotyyppistä tulkintaa, jota monet katsojat luultavasti odottavat. Tämä pyrkimys tuo näytelmään tiettyä steriilisyyttä, jopa runoilijaneroutta idealisoivaa latteutta. Mutta toisaalta naturalismin ja ylenmääräisen viinanläträyksen välttäminen antaa mahdollisuuden keskittyä itse asiaan: mikä Saarikosken lapsuudessa suuntasi hänen kehitystään, mistä hän löysi innoituksensa ja runoilijankutsumuksensa ja millaisia olivat työn tulokset.


Näytelmässä, Saarikosken ollessa koko ajan mielisairaalassa katkaisuhoidossa, käydään taidokkain leikkauksin läpi aiempia aikatasoja, lapsuutta, nuoruutta, perhettä, kirkkoa ja varhaisia naissuhteita. Toisaalta takautumat eivät mahdollista sivuroolien tekemistä täysinäisiksi henkilökuviksi. Seppo Maijala isänä ja Eija Vilpas äitinä selviävät näissä puitteissa hyvin, samoin muut. Reaaliaikaiset sivuhenkilöt, Hannu Lauri ylilääkärinä, Marjatta Raita hoitajana ja Susa Saukko tyttöystävä Lennuna, ovat hekin lähinnä rekvisiittaa, uskottavasti kylläkin.


Sillä Omaksi kuvakseen on pääosaa esittävän Oskari Katajiston näytelmä. Hän on selvästikin sukeltanut Saarikosken nahkoihin, apinoimatta ja sisäistäen. Ja Saarikosken nuoruudenrunoja hän tulkitsee ajatuksella – myös laulaen Markus Fageruddin mielenkiintoisin sävelin.



Helsingin Kaupunginteatterin pieni näyttämö. Tuija Töyräs: Omaksi kuvakseen – näytelmä Pentti Saarikosken nuoruudesta. Ohjaus Tuija Töyräs, musiikki Markus Fagerudd, lavastus Tina Jokitalo. Rooleissa mm. Oskari Katajisto, Pekko Pulakka/Mika Länsimäki, Seppo Maijala, Eija Vilpas, Hannu Lauri, Marjatta Raita, Riku Kemppinen, Merja Pietilä, Susa Saukko, Sanna Saarijärvi ja Sami Hokkanen.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli