Nokian kaupunki yksityistää itsensä hengiltä

26.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35 / 26.9.2008

Kaikkihan Nokian kaupungin vesiskandaalin tietävät, vaikka eivät siitä kaikkea tiedäkään. Vaikka vesikriisi on ollut ja on edelleen traaginen tapahtuma, on siitä ollut hyötyäkin kaupungin poliittiselle ja virkamiesjohdolle.


Suomen kommunistisen puolueen kuntavaaliehdokkaana Nokialla oleva Bronto Skyliftin pääluottamusmies ja Metalli Seiskan puheenjohtaja Pauli Schadrin toteaa, että vesikriisin aiheuttama kohu on peittänyt alleen kuntalaisille kalliiksi tulleen taitamattoman taloudenpidon.


– Esimerkiksi käy Ketolanmäen koulun rakentaminen, jonka budjetti ylittyi 47 prosentilla. Kaukolämmön ja verkon myynnistä saadut tulot on muutamassa vuodessa syöty kalliin ostoenergian vuoksi. Ylitys tapahtui sopivasti paskavahingon kohun suojissa, sanoo Pauli Schadrin.


Myös Ammattioppilaitoksen palloiluhallin myynti oli paha moka. Nyt hallista maksetaan huippukalliita vuokria, minkä lisäksi kaupunki maksaa yhä hallin hoitokuluja. Luulisi, että virka- ja luottamushenkilöjohto olisi ottanut tapahtuneesta opikseen.


– Ei pätkääkään. Uusin juttu on Työväenopiston katos Vihnuksella, jonka kustannusarvio kasvoi jopa yli kaksinkertaiseksi. Kaupungin johdon laskutaito näyttää kadonneen.




Työväen kaupungista


rippeet jäljellä



Vaikka vesikriisi on tähän mennessä maksanut kaupungille huikeat neljä miljoonaa euroa, on Ketolanmäen koulun kustannusarvion pettäminen vielä kalliimpi paukku veronmaksajille. Miten tällainen on edes mahdollista?


– Näin käy, kun kaupungilla ei ole enää omaa rakennusyksikköä, vain korjauspuoli on jäljellä. Ei ole enää mihin verrata hintoja, joten yksityiset rakennusfirmat pyörittävät kaupunkia mielensä mukaan. Myös julkisen puolen osaamiseen liittyvä kokemus on mennyttä.


Eikä tässä ole läheskään kaikki. Pauli Schadrin kertoo, että vanhushuollon palvelumaksuja korotetaan samaan aikaan kun vanhuksia siirretään pois Vihnuskodista. Keskustan päiväkodin remonttia lykättiin niin kauan, että päiväkoti joutui käyttökieltoon ja uutta rakennetaan parakeista.


– Keskeinen kirjaston tontti on myyty gryndereille ja uusi kirjasto rakennetaan syrjäiseen paikkaan, johon ei ole kunnon liikenneyhteyksiä. Terveyskeskuksen erikoislääkärillä käynti maksaa 22 euroa, mikä karsii pienituloisia pois terveyspalveluista. Näyttää siltä, että koko kunnallista terveyskeskusta ollaan ajamassa alas, sanoo Pauli Schadrin.


Hänen mielestään jo vesikriisin hoito osoitti, että Nokian kaupungin johdossa ei osata kuunnella asukkaita eikä lukea ajan merkkejä.


– Viikko juotiin keitettyä paskavettä, koska totuutta kiellettiin kertomasta. Päättäjät eivät ymmärtäneet kriisin syvyyttä, eivätkä ymmärrä ilmeisesti vieläkään, Pauli Schadrin sanoo.




Vasemmisto yhteen


yksityistämistä vastaan



Jo nyt lääkärien saaminen Nokian terveysasemalle on vaikeaa. Ja mitä alemmas palvelutason annetaan vajota, sitä lähempänä on koko terveyspalvelujen yksityistäminen. Valtuuston oikealla laidalla tämä ei aiheuttane suurempaa huolta, mutta vasemmalla pitäisi hälytyskellojen soida.


– Vasemmistoliiton ja demarien kannattajat ovat reagoineet niin, että molemmilla puolueilla on ollut vaikeuksia ehdokkaiden saamisessa. Vallankin demarijohdon luottamus on mennyttä äänestäjien silmissä.


Vasemmistoliitto on Schadrinin mukaan monissa asioissa samoilla linjoilla SKP:n kanssa, mutta kaavoituksessa ja rakentamisessa olisi sillä linjan tarkistuksen paikka.


Vaikka demarien ote on livennyt ja Vasemmistoliitonkin linja paikoin lipsuu, on pyrittävä yhteistyöhön työväenhengessä. Yhden vasemmiston osan tappio on koko vasemmiston tappio, josta laskun maksavat tavalliset kuntalaiset.


Uudet ryhmät kuten perussuomalaiset ja sitoutumattomat eivät Schadrinin mukaan ratkaise Nokian kaupungin linjaa. Työläiskaupungin pitää rakentaa työväenliikkeen varaan.


– Yhteistyössä on työväenliikkeen voima, minkään puolueen voima ei siihen yksin riitä. Nokian kaupungin kurssia on lähdettävä kääntämään vasemmalle, ja siihen SKP on valmis. Ei kokoomus pysty yksin toteuttamaan yksityistämispolitiikkaansa, joten siihen linjaan ei ole pakko alistua, Pauli Schadrin sanoo.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli