Nokialla kunnalliset vuokra-asunnot myynnissä

07.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 10 / 7.3.2008

Nokialla on kohistu, ei pelkästään vesikriisistä, vaan myös kaupungin aikeista myydä Kiinteistö Oy Ketolanmäki, kaupungin omistama 1 200 vuokra-asunnon taloyhtiö. Talot ovat pääsääntöisesti arava- rahoituksella rakennettuja sosiaaliseen asumiseen tarkoitettuja vuokra-asuntoja. Erityisesti kokoomus on ajanut myyntihanketta ja saanut siihen myös eräitä demareita mukaan.


Nokian SKP:n valtuutetut Herkku Hernesniemi, Eero Salonen ja Tuula Palomäki ovat vastustaneet johdonmukaisesti kauppaa koko ajan ja ihmetelleet hinkua myydä vuokra-asunnot pois kaupungin hallinnasta.


– Kaupan myötä kaupungin ohjaus Nokialla olevaan vuokra-asunto kantaan loppuisi, sanoo Herkku Hernesniemi.




Myynnissä ehtoja



Nokian kaupunki päätti viime keväänä ostaa asiantuntijapalveluina asuntojensa myynnin ja kilpailuttamisen. Konsultoimaan valittiin Merasco Real Estate Ltd Oy. Sopimustekstissä on sovittu, että konsultointipalveluista maksetaan 40 000 euroa jos kauppa ei toteudu. Kaupan toteutuessa maksu on 0,5 % kokonaisarvosta eli 225 000 euroa.


– Konsultoinnin tulos oli jo etukäteen tiedossa: kaikki myyntiin, koska konsulttipalkkio nousee näin yli viisinkertaiseksi.


Kiinteistö Oy Ketolanmäestä saatiin seitsemän tarjousta, joista suurimman esitti ruotsalainen Akelius Fastigheter, kansainvälinen sijoittajayhtiö, joka on yksityisessä perheomistuksessa. Summaksi yhtiö tarjosi 45 milj. euroa. Esimerkiksi VVO:n ja nokialaisen Osuuskunta Hämeen Vuokrakotien yhteenliittymän tarjoukset olivat noin 10-15 milj. euroa pienemmät.


Kaupunki laskee saavansa velkojen jälkeen tuottoa noin 12-17 milj. euroa.


– Onko Nokian kaupungilla oikeus myydä asunnot voitolla, koska jos kaupunki saa kaupasta ylihintaa, kaupunki voi joutua maksamaan sen valtiolle takaisin, kysyy Hernesniemi.


Myydessään aravarajoitteisia vuokra-asuntoja kaupungin pitää myydä ne alkuperäisellä hinnalla, eli kaupunki voi saada ainoastaan sen hinnan indeksillä korotettuna, jonka se on sijoittanut asuntoihin omaa pääomaa.


Alkuperäisiä aravarajoituksia on puolessa Ketolanmäen asunnoista. Loput ovat jatkorajoituksella kahta lukuun ottamatta. Jatkorajoituksella olevien talojen vuokrahintaa ei ole säädetty, mutta myyntiehtoja kylläkin rajoitettu.


Niitä ei voi myydä kovan rahan taloiksi, eikä yhtiöittää asunto-osakeyhtiöksi.


Nyt myynnissä olevat talot vapautuvat kaikista rajoituksista vuosina 2016-2049, lukuun ottamatta kahta taloa.




Vuokrat kohoavat



Nyt Nokialla kysellään, antaako Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) luvan myynnille ja aikooko se vaatia valtiolle mahdollisen ylimääräisen tuoton kaupasta.


– Yleensä vapautuksia määräyksistä on tehty vain perusteluista syistä, kuten muuttotappiopaikkakunnille tai jos vuokra-asunnoista on selvää ylitarjontaa. Nokialla ei tule kysymykseen kumpikaan, koska vuokrahakujonoissa oli noin 490 hakijaa ja samalla arava- ja korkotuettujen asuntojen käyttöaste oli lähes sata, toteaa Hernesniemi. Nokia on selvästi muuttovoittopaikkakunta ja työpaikkaomavaraisuus on erittäin korkea.


Nokialla myös ihmetellään, miksi kokoomus ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reino Ojala (sd.) ajavat voimakkaasti kauppaa.


– Onneksi demarien keskuudessa on herännyt suuri vastustus. Edustajiston kokous tekikin yksimielisen päätöksen vastustaa kauppaa ja valtuustoryhmäkin äänin 11-2, sanoo Hernesniemi.


Kaupan vastustajien tärkein perustelu ovat vuokrankorotukset.


– Uusi omistaja maksattaa vuokrissa pääomakulunsa, eli ostohinnan ja siitä aiheutuvat korot. Lisäksi myydessään kaupunki ei enää voisi suorittaa asuttamisvelvollisuuttaan, joka sille kuuluu. Kaikilla ei ole varaa kalliisiin markkinatasoisiin vuokriin.


Kokoomus on syyttänyt, pitääkö vuokra-asumista tukea verovaroin. Kaupan vastustajat toetavat, että omistusasunnon omistajat saavat tukea esimerkiksi verovähennysten muodossa. Miksi vuokralla olijat eivät saisi mitään tukea, kun omistusasumistakin tuetaan. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli