Nokia on Suomen kommunistisin kunta

13.03.2017 - 13:30

Nokian Pirkkalaistorilla on keskiviikkoaamuna kello kymmeneltä pieni tungos. Suomen kommunistisen puolueen teltalla pyörii väkeä. Tarjolla on kuumaa mehua ja makkaraa, mutta SKP:n Nokian kaupunginvaltuutettu Eero Salonen kertoo, että ihmisiä kiinnostaa ihan asia.

– Keräämme teltalla nimiä kirjastoadressiin, jonka Nokian nuorisovaltuuston aktiivit nuoret ovat pistäneet alulle. Kommunistit ovat mukana tukemassa nuoria, sanoo Salonen.

”Meidän kommunistien mielestä Nokialle ehdottomasti pitää rakentaa uusi kirjasto, missä on kulttuurille ja nuorisolle tiloja.”

Lähtökohtana on, että Nokialle pitää saada uusi kirjasto. Tästä ovat päättäjät olleet yksimielisiä. Nyt eräät piirit ovat ryhtyneet puliveivaamaan diiliä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa.

– Nokialle rakennetaan uutta suurta supermarkettia. Kaupunki puhdisti jo rakentamista varten entisen kaatopaikan, mihin upposi 25 miljoonaa euroa. Nyt sitten pitäisi vielä ostaa S-marketin 40 vuotta vanha kiinteistö ja siirtää kirjasto sinne. Siellä ei ole esimerkiksi nuorisolle ollenkaan omia tiloja. Meidän kommunistien mielestä Nokialle ehdottomasti pitää rakentaa uusi kirjasto, missä on kulttuurille ja nuorisolle tiloja, sanoo Salonen.

Pitkä ura poliitikkona

Nokia on Suomen kommunistisin paikkakunta, mikäli kriteerinä käytetään kaupunginvaltuutettujen määrää. Eero Salosen lisäksi valtuustossa istuvat Pauli Schadrin sekä Tuula Palomäki. Palomäki nousi valtuustoon puolitoista vuotta sitten edesmenneen Herkku Hernesniemen tilalle. Hernesniemen ennenaikainen menehtyminen on ollut nokialaisille kova paikka – ei vain kommunisteille. Herkku oli tunnettu ja pidetty kansanmies, jota moni on jäänyt kaipaamaan.

Kaikki kolme valtuutettua ovat politiikan konkareita.

Salosella itsellään on takana pitkä ura kunnallispoliitikkona, joka on kantanut aina kaupunginhallitukseen saakka. Hänet valittiin ensimmäistä kertaa valtuustoon vuonna 1972. Takana on valtuustovuosia jäsenenä tai varajäsenenä yhteensä 44 vuotta. Muun muassa kasvatus- ja koululautakunnassa Salonen on vaikuttanut jo 40 vuoden ajan.

Pitkäjänteinen työ saa myös tunnustusta. Maaliskuun alussa Saloselle myönnettiin neljän muun ohella Nokian mitali tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta ja poikkeuksellisen mittavasta panoksesta kaupungin hyväksi.  

Kommunisteja tarvitaan valtuustossa

Tunnustuksista huolimatta Salonen on kaikkea muuta kuin jättämässä kuntapoliittista uraansa. Kommunisteja tarvitaan nyt entistä kipeämmin valtuustoissa – myös Nokialla.

Kirjastokamppailun lisäksi Salonen mainitsee tulevan valtuustokauden haasteeksi kosteus- ja homeongelmaiset koulut, joiden rakentaminen vie luultavasti tulevana valtuustokautena rahaa.

Nokian terveyskeskuksessa on ollut samankaltaisia ongelmia.

– Juuri lähetimme sosiaali- ja terveysministeriöön anomuksen, että saamme lähteä rakentamaan uutta terveyskeskusta. Missä laajuudessa se saadaan, riippuu ministeriöstä. On puhuttu, että vuodepaikkojen määrää vähennetään. Ja kuinka paljon säilyy erikoissairaanhoidon palveluja, on korkeammassa kädessä. Kyllä Pirkanmaan toiseksi suurin kaupunki tarvitsee oman, kunnallisen terveysaseman, toteaa Salonen.

Eräs kamppailun kysymys on vanhusten hoivatyön tulevaisuus. Salonen kertoo, että Nokian kaupungin omistama säätiö rakentaa tänä keväänä uutta, tehostetun hoivan palvelutaloa Nokialle. Sen lisäksi kaupungissa häärää jos jonkinlaista yksityistä bisnesharjoittajaa samoilla asioilla.

Salonen on huolissaan siitä, miten vanhuksilla rahastetaan. Mahdollisesti tulevassa sote-uudistuksessa pitää Salosen mukaan varmistaa, ettei vanhuksista tule rahastusautomaatteja.

”Vaarallinen kommunisti”

Eero Salonen on ollut koko ikänsä kommunisti. Poliittinen ura alkoi nuorisoliitosta. Ensimmäinen työpaikka löytyi Nokian kumitehtaalta, ja työn myötä nuori mies meni mukaan ay-liikkeeseen.

– Olin siellä lähes kahdeksan vuotta, kunnes menin Sirola-opistoon opiskelemaan. En päässyt enää takaisin töihin. Kumitehtaan työntekijät lakkoilivat vuorokauden ajan, kun yritettiin saada minua takaisin duuniin. Lehdet kirjoittivat, että ”Eero on vaarallinen, kun Eeroa ei oteta kumitehtaalle”, muistelee Salonen nauraen.

Kommunistiseen puolueeseen Salonen liittyi 1971. Hän on uransa aikana nähnyt niin SKDL:n, Devan kuin Vasemmistoliiton vaiheet. Salonen on vuosia kuulunut puolueen korkeimpaan johtoon, keskuskomiteaan. Tällä hetkellä hän toimii lisäksi Nokian Läntisen osaston sekä Tampereen piirijärjestön puheenjohtajana.

Raideliikennettä pitää kehittää

Nokia on reilulla 33 000 asukkaallaan Pirkanmaan toiseksi suurin kaupunki. Muuttovoittoa on ollut, vaikka viime vuosina asukasmäärä onkin kasvanut vain muutamalla.

Nokialla kaupunki on suurin työllistäjä, noin 2 000 työntekijää. Tuotantotoimintaakin löytyy omasta takaa. Suuria työllistäjiä ovat muun muassa Nokian Renkaat sekä Agco Power Sisu.

Vaikka bussit kulkevat, niin Salosen mielestä raideliikennettä pitää kehittää.

Monet nokialaiset käyvät työssä Tampereella. Vaikka bussit kulkevat, niin Salosen mielestä raideliikennettä pitää kehittää. Juna saisi pysähtyä Nokian keskustan lisäksi muuallakin.

Laajemmin katsottuna seutuyhteistyö tuppaa Salosen mukaan olemaan Tampere-keskeistä.

– Esimerkiksi Nokian Pitkäniemen sairaalasta ollaan siirtämässä akuutti psykiatrinen aikuissairaanhoito Tampereelle. Pitkäniemen alue olisi ollut tähän tarkoitukseen hyvä, ja olemmekin tähän ratkaisuun pettyneitä, sanoo Salonen.

Asukkaiden ääni kuuluu

Kirjastoadressin edessä riittää allekirjoittajia. Salosen mukaan kamppailu uuden kirjaston puolesta yhdistää niin nuoria kuin vanhoja nokialaisia.

”Väki on pettynyt, jos kirjasto siirretään 40 vuotta vanhaan peltikuoriseen kauppakeskukseen ilman nuorisotiloja.”

– Väki on pettynyt, jos kirjasto siirretään 40 vuotta vanhaan peltikuoriseen kauppakeskukseen ilman nuorisotiloja, sanoo Salonen.

Sote-ratkaisu kiinnostaa luonnollisesti myös nokialaisia.

– Sote-sekoilujen takia Nokialla ollaan tilanteessa, jossa emme tiedä miten meidän kohdalla ratkaisut tulevat menemään.

Toriteltalla nousee esiin eräs kaupunkilaisten huolenaihe, kenties pieni, mutta monelle selkeästi tärkeä: matonpesupaikkojen karsinta.

Salonen lupaa, että mikäli se on kommunisteista kiinni, niin kaupungin pitää tarjota nokialaisille ainakin nämä nykyiset matonpesupaikat. Tätä on asukkaiden huolenaiheiden kuuleminen ja niistä kopin ottaminen parhaimmillaan.

Nokialla on näissä kuntavaaleissa 20 ehdokasta. Siinä on kova ja tasokas joukko, joka lähtee vähintään säilyttämään nykyiset kolme paikkaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.