Niemen menestysromaani elokuvanakin täysosuma

19.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

Mikael Niemen maineikas romaani Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on saanut arvoisensa filmatisoinnin. Ruotsalais-suomalaisen elokuvan iranilaissyntyinen (!) ohjaaja Reza Bagher on onnistunut kääntämään romaanin absurdin, maagisen kerronnan loistavasti elokuvan kielelle. Tätä elokuvaa yleisö tulee rakastamaan.


Elokuvan kuten kirjan ytimessä on Matin ja Niilan kasvutarina pienistä pojankoltiaisista nuoriksi miehiksi, jotka rock"n roll tempaa mukaansa 1960-luvulla. Ympärillä sykkii omalaatuinen Pajalan kyläyhteisö Tornionjokilaaksossa tulipunaisine kommunisteineen ja toisaalta vanhalestadiolaisineen. Myös tukahdutettu seksuaalisuus tihkuu koko ajan yhteisön pinnan alla.


Matin perhe on ruotsinkielinen sukuyhteisö, jossa miehet ottavat viinaa "miehekkäästi" ja pitävät yllä perittyjä, sitkeitä sukuvihoja ja salaisuuksia. Suvussa on kovia kommunisteja. Niilan vanhoillislestadiolainen koti puolestaan elää fanaattisen Isak-isän ankarassa komennossa. Isak kurittaa perisyntiä pois nahkaremmillä ja myös kitaroita polttamalla, kunnes hänen miehiksi kasvavat poikansa tekevät tyranniasta lopun.


Nuorten päähenkilöiden ystävyyden kautta elokuva levittää katsojan eteen värikylläisen panoraaman 1960-luvun elämää Tornionjokilaaksossa. Kehitys kehittyy, elintaso nousee, nuorisokulttuuri Beatleseineen työntyy esiin.


Aivan oma nautintonsa elokuvassa on kieli. Mikael Niemen vaatimuksesta elokuvassa puhutaan sekä ruotsia että suomea, mikä toimii loistavasti läpi elokuvan. Tarina on myös Niemen toivomuksesta kuvattu aidoilla paikoilla Pajalassa.


Näyttelijät tulkitsevat roolejaan innostuneesti ja sisäistäen, heikkoa lenkkiä ei löydy. Helmiä nähdään niin pää- kuin sivurooleissa. Ensikertalaiset Max Endefors ja Andreas af Enehielm onnistuvat Matin ja Niilan rooleissaan hienosti.


Kaiken kaikkiaan Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on syntynyt onnellisten tähtien alla. Kaikki natsaa. Tuloksena on todellista maagista realismia, henkilöhahmojaan kunnioittava, hellyttävä ja karnevalistinen tragikomedia, joka itkettää ja naurattaa – usein yhtä aikaa.



Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (Populärmusik från Vittula). Käsikirjoitus: Reza Bagher, Erik Norberg. Perustuu Mikael Niemen romaaniin. Ohjaus: Reza Bagher. Kuvaus: Robert Nordström. Leikkaus: Fredrik Morheden, Anders Refn. Musiikki: Halfdan E, Lars Daniel Terkelsen. Rooleissa: Andreas af Enehielm, Max Enderfors, Tommy Vallikari, Niklas Ulfvarson, Björn Kjellman, Göran Forsmark, Jarmo Mäkinen, Sten Ljunggren, Gustav Wiklund, Kati Outinen, Tarja-Tuulikki Tarsala.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli