Neiti Ukraina ja sulhaset

17.03.2014 - 09:59
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Euroopan unioni tarjosi marraskuussa 2013 Ukrainan presidentti Viktor Janukovitshille sopimusta vapaakaupasta. Janukovitsh kieltäytyi – toistaiseksi.

EU ja Usamerika nostivat äläkän. Ne näkivät Ukrainassa valtavat markkinat tuotteilleen. Janukovitsh näki saman näyn ja pelästyi. Hän ymmärsi, ettei Ukrainalla eikä hänellä itsellään olisi siinä aviossa minkäänlaista sananvaltaa. Horisontissa häämötti EU:n oman esimerkin mukainen teollisuuden alasajo, valtava työttömyys, köyhien köyhtyminen, rikkaiden rikastuminen, kiihtyvä maastamuutto ja sosiaalivaltion surkastuminen. Samasta syystä Armenia hylkäsi syyskuussa 2013 vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Venäjän, Kazakstanin ja Valko-Venäjän muodostama Euraasian talousyhteisö oli Armenian valinta.

Venäjä esitti Ukrainalle sopimusta, jonka puitteissa se sitoutui ostamaan 15 miljardin dollarin arvosta Ukrainan eurovelkakirjoja. Se olisi edesauttanut Ukrainaa selviytymään tänä vuonna erääntyvän 17 miljardin dollarin velanhoitomaksuista. Venäjä tarjosi myös maakaasun hintaan alennusta 400:sta 268:an dollariin tuhannelta kuutiometriltä.

Venäjän tarjous oli Ukrainalle edullinen ja varmempi kuin EU:n tarjoamat ehdot ja epämääräiset lupaukset. Euraasian talousliitossa Ukrainalla olisi mahdollisuus kehittää ja modernisoida niitä aloja, joihin se oli erikoistunut Neuvostoliitossa, kuten aeronautiikkaa, satelliitteja ja ase- ja telakkateollisuutta.

Mellakointi alkaa Kiovassa

Mellakointi Kiovan torilla alkoi välittömästi sen jälkeen kun Ukrainan ja EU:n sopimuksen lykkääminen ja Venäjän esittämä tarjous oli tullut tiedoksi. Torille ilmestyi kuin tyhjästä monipuolisesti varustutuneita kommandoryhmiä, jotka ilmoittivat Ukrainan kansan nimessä taistelevansa länsimaisen demokraattisen elämänmuodon, hyvinvoinnin ja vapauden puolesta. Ja kuin tyhjästä torille ilmestyi parvi demokratian, vapauden ja hyvinvoinnin edustajia ja asiamiehiä Usamerikasta, Puolasta, Britanniasta, Portugalista, Liettuasta, Saksasta, Kanadasta. He kannustivat kommandoryhmiä lyömään lujaa ja veljeilivät Ukrainan natsipuolueiden johtajien kanssa.

Valkoisen Talon Euroopan asiain päällikkö Victoria Nuland, joka oli ilmoittanut Usamerikan sijoittaneen 15 miljardia dollaria nimeltä mainitsemattomiin kohteisiin Ukrainassa, jakoi keksejä mielenosoittajille. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy käväisi julistamassa, että "aika tekee työtään meidän hyväksemme". Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kehotti mellakoitsijoita jatkamaan samaan tapaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi kiukkuisesti, ettei tule kuuloonkaan, että Ukraina hyväksyisi Venäjän tarjouksen.

Helmikuun 21. päivänä saapuivat Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ja EU:n ulkopolitiikasta vastaava lady Catherine Ashton painostamaan Janukovitshia ja uhkaamaan rangaistustoimenpiteillä.

Edellisenä päivänä tuntemattomat henkilöt olivat ampuneet hengiltä arviolta toista sataa mielenosoittajaa ja kymmenen poliisia. Mediasodassa joukkomurhasta syytettiin välittömästi presidentti Janukovitshia, joka luopui virastaan, vaikka oli valittu vapailla ja vilpittömiksi hyväksytyillä vaaleilla.

Mistä oli kyse?

New York Times toteaa 1.3. 2024: "Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat tukeneet tässä maassa (Ukrainassa) jälleen demokratian voittoa, iskua autoritaarisuudelle ja kleptokratialle (varkaiden vallalle) muinaisen neuvostovallan piirissä."

Tämä kaunopuheisuuden kukkanen kätkee hirmuisen valheen. Usamerikka ja EU ottivat Ukrainan äärioikeiston ja uusnatsit avukseen ja ryhtyivät kampeamaan Janukovitshia pois vallasta rangaistuksena siitä, ettei hän suoralta kädeltä suostunut EU:n tarjoamaan vapaakauppasopimukseen.

Mutta suunnitelmat, joiden toteuttamiseen oli valmistauduttu Neuvostoliiton hajoamisesta saakka, yltivät kauemmas. EU:n ja Usamerikan suurena tavoitteena oli avata Ukraina uusliberalismille, muuttaa se Naton linnakkeeksi ja painostaa Venäjä ulos Krimiltä. Tarkoitus pyhitti keinot. Uusnatsit palkattiin likaisen työn tekijöiksi.

Viron ulkoministeri kertoo totuuden

Ulkoministeri Urmas Paet kävi Kiovan torilla 25. helmikuuta. Paet puhui puhelimessa Catherine Ashtonin kanssa ja oli vakaasti sitä mieltä, että joukkomurhaan syyllistyneet ampujat olivat saaneet tehtävänsä joltakin Ukrainaa hallitsevaan ryhmään kuuluvalta henkilöltä. Mielenkiintoista, sanoi Ashton.

Paet siteeraa lääkäriä Olga Bogomoletsia, joka mellakoiden aikana vastasi lääkäripalveluista Kiovan torilla ja oli tutkinut ruumiita. Bogomolets protestoi uusille vallanpitäjille sen johdosta että helmikuun 20. päivän aikana murhatut haudattiin kiireen kaupalla tekemättä niille lain valvomaa ruumiinavausta. Uudet viranomaiset tarjosivat Bogomoletsille korkeaa virkaa terveysministeriössä, mutta tämä kieltäytyi. Hän ilmoitti, että kaikki vainajat oli ammuttu samaan tyyyliin, he olivat kuolleet samantyyppisiin luoteihin ja oli todella huolestuttavaa, ettei uusi hallitus halunnut tutkia mitä todella tapahtui. Se vie heiltä maineen heti alkuun, sanoi Paet puhelimessa Ashtonille. Kyllä, se on kauheaa, sanoi lady Catherine.

Viron ulkoministeriö on vahvistanut keskustelun aitouden mutta korostaa että Paet oli tiedottanut Ashtonille kolmannen henkilön mielipiteen mutta ei omaansa.

Siepattu ja vuodatettu puhelu esiintyy videossa keskusteluineen ja valokuvineen. Ministeri Paet vahvistaa puhelun totuudellisuuden. Puhelun ja videon julkistivat ensin venäläiset tiedottajat.

Uusnatsit kaappaavat hallitusvallan

Usamerikka on tunnustanut EU:n, Usamerikan ja Ukrainan uusnatsien epäpyhästä liitosta syntyneen äärioikeiston hallituksen. Tältä hallitukselta voi kysyä kuin Lenin Kerenskiltä: Ja kuka sinut on valinnut?

Ukrainan uusnatsit edustavat asioita, joita uusnatsit edustavat kaikkialla: russofobiaa, antikommunismia, homofobiaa, juutalaisvastaisuutta, muukalais- ja vähemmistövihaa.

Radan (Ukrainan parlamentin) vaikutusvaltaisimmat puolueet ovat uusnatsien Svoboda (Vapaus) ja Pravii Sektor (Oikeistosektori). Vaikka letti-Julia Timoshenkon puolueella, Batshivkinalla (Patrialla) on eniten hallitusvirkoja, uusnatsien puolueilla on avainasemat puolustus- ja poliisivoimissa, turvallisuuspalvelussa, oikeuslaitoksessa ja talouspolitiikassa.

Svobodan jäsen Andrii Parubii on Ukrainan kansallisen turvallisuuskomitean ja puolustusvoimien pääsihteeri. Komitea valvoo puolustusministeriötä, asevoimia, poliisivoimia, kansallista turvallisuutta ja tiedustelua. Oikeistosektorin Dmitro Jarosh on Andrii Parubiin apulaissihteeri. Hän johti uusnatsien kommandoryhmiä Kiovan Maidanilla. Parubii on esittänyt Alueiden puolueen (Janukovitshin puolueen) ja kommunistisen puolueen kieltämistä. Svobodan jäsen Oleh Mahnitski on oikeusministeri.

Jegor Sobolev Batkivshinasta on nimitetty Puhdistuskomitean johtajaksi. Hänen tehtävänään on puhdistaa Janukovitshin kannattajat hallituksesta ja julkisista palveluista. Puhdistettavia ovat valtion virkamiehet, paikallishallitusten ja kaupunginhallitusten jäsenet, koulujen ja yliopistojen opettajat ja tutkijat. Puhdistamisen tavoite on yhtä kuin sopimattomien ainesten ”massiivinen diskvalifiointi”.

EU:n ja Usamerikan tavoitteet Ukrainassa

EU:n ja Usamerikan tavoitteissa ei ole olennaisia eroja. Itse asiassa EU on yhtä kuin Nato ja Nato on yhtä kuin Usamerika.

Kun rouva Victoria Nuland toivotti EU:n v*ttuun (Fuck the EU) hän toi julki närkästyksensä sen johdosta että Saksa härkäpäisesti haluaa määrätä prioriteeteistä. Rouva Nuland oli sitä mieltä, ettei Udar-puoluetta (Iskua) edustava mestarinyrkkeilijä Vitali Klitshko ole sopiva Ukrainan uuteen äärioikeistolaiseen hallitukseen, luultavasti siksi ettei Klitshko ole kyllin äärioikeistolainen. Mutta rouva Merkel oli jo pannut käsilaukkuunsa sekä Vitalin että Julian ja hankkinut heille Adenauer-säätiöltä tukevan rahoituksen. Vastaisen varalta.

Kun Nuland syytti EU:ta ”velttoudesta ja päättämättömyydestä”, se tarkoitti, että Usamerika haluaa Ukrainan Natoon mahdollisimman pian. Usamerikalla on hampaankoloissaan tappioita joista se tahtoo revanssia. Tappio Syyriassa, kun Venäjän diplomatia romutti – toistaiseksi – presidentti Obaman pommitusaikeet. Usamerikka himoitsee revanssia Edward Snowdenista, jonka Venäjä on ottanut suojatikseen. Usamerikalla on kiihkeä tarve saada torpatuksi Venäjän suunnittelema Euraasian talousliitto, johon Venäjä olisi halunnut Ukrainan liittyvän. Ukraina olisi ollut liiton avainvaltio. Usamerikka avaisi Ukrainan markkinat mielellään myös itselleen.

EU ja Usamerikka käyvät paraikaa neuvotteluja vapaakauppasopimuksesta, jonka toteutuminen avaisi Usamerikalle tilaisuuden jakaa Ukraina EU:n kanssa. Jos Ukraina vielä kaupantekijäisiksi saataisiin kuskatuksi Natoon, Venäjän sotilaallinen saarto olisi melkein täydellinen. Puuttuisivat vain Suomi ja Valko-Venäjä. EU:n Ukrainalle tarjoama sopimus sisältää sitoumuksen Ukrainan lähentymisestä länteen turvallisuuspolitiikassa ja ulkopolitiikassa ja on siis eräänlainen oikopolku Natoon.

Aloite Natoon liittymisestä

Uusi hallitus koottiin 27. helmikuuta, viikko sen jälkeen kun tuntemattomat ampujat olivat lahdanneet erän mielenosoittajia ja poliiseja ja presidentti Janukovitsh oli eronnut. Julia Timoshenkon puolueella, Batkivshinalla, joka on ideologialtaan yhtä äärioikeistolainen kuin uusnatsien puolueet, on enemmistö uudessa hallituksessa. Batkivshina on tehnyt Radalle (parlamentille) aloitteen Ukrainan liittämiseksi nopeutetussa järjestyksessä Natoon.

Uusnatsien hallitus on vuosikymmenien uurastuksen tulos. EU ja Usamerika ovat saaneet lakeijan, jolle voi antaa sotilas- ja liikeasioita koskevia määräyksiä suoraan päämajasta.

Eli niin kuin usamerikkalaisen Albert Einstein -instituutin johtaja Gene Sharp on helpottuneena kuuluttanut: "Me teemme nyt avoimesti sitä työtä, jota CIA kaksikymmentä vuotta sitten teki salaa." (Guillermo Cabrera, La Jornada, Mexico 14.2.)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (50 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.