"Naton uhreista 90 prosenttia siviilejä"

02.03.2010 - 12:57
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Ofog kamppailee Natoa vastaan rauhan puolesta muun muassa pelleperformanssien avulla. / Ofog |

Luulajan käräjöoikeudessa tuomittiin helmikuun lopulla kuusi Ofog-rauhanverkoston jäsentä 40 päiväsakkoon. Joukko oli luvatta tunkeutunut kesäkuussa Vidselissä sijaitsevaan robottitukikohtaan tarkoituksenaan pysäyttää sotilasliitto Naton Loyal Arrow -harjoitus, johon osallistuivat myös Ruotsin ilmavoimat.

Rauhanaktivistien oikeudenkäynnistä tuli voimakas mielenosoitus sekä Natoa että Afganistanin sotaa vastaan.

Aamupäivällä neljää nuorta naista syytettiin siitä, että he olivat 10. kesäkuuta 2009 tunkeutuneet sotaharjoitusalueelle, jossa he pystyttivät teltat ja yrittivät saada yhteyttä puolustusvoimiin.

Iltapäivällä tuomittiin kaksi nuorta miestä, jotka seuraavana päivänä olivat menneet alueelle tekemään siviilien rikospaikkatutkimuksen. Myös heidät pidätettiin ja syytettiin saman rikosotsikon alla, jonka mukaan he olivat rikkoneet rikoslain 39 pykälää eli ”lakia yhteiskunnallisten laitosten suojelemisesta” vastaan.

Oikeudenkäynnin aikana syytetyt vetosivat siihen että he olivat toimineet hätävarjelun vuoksi. He myönsivät että he olivat olleet alueella, mutta että he vähäisellä rikoksellaan rauhanomaisin keinoin halusivat estää vakavampia rikoksia - sotarikoksia.

Sekä ennen että jälkeen harjoituksen Nato on tehnyt rikoksia siviilejä vastaan Afganistanissa ja muilla sotatantereilla, mikä on kansainvälisten sopimusten mukaan kielletty.

"Afganistanin sota alkaa täältä"

Aktivistit katsoivat että on väärin, että virallisesti sotilaallisesti liittoutumaton Ruotsi luovuttaa aluettaan Natolle, ulkomaiselle sotavoimalle.

— Afganistanin sota alkaa täältä, siksi meidän pitää osoittaa täällä Ruotsissa, että kannamme vastuumme, yksi syytetyistä sanoi.

Kaiken lisäksi sotaharjoitus Loyal Arrow'sta oli vaiettu julkisuudessa, eikä päätöstä harjoituksen järjestämisestä tehty Ruotsin parlamentissa. Siksi aktivisteilla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa päätökseen demokraattisessa järjetyksessä.

— Menemällä alueelle halusimme kerätä todisteita, jotta voisimme haastaa Naton Haagin kansainväliseen oikeuteen. Tekomme ei ole tähdännyt henkilökohtaiseen etuun, vaan maailmaan ilman sotaa. Nato, joka on ollut rauhanliitto, on muuttunut sota-organisaatioksi, jonka uhreista 90 prosenttia on siviilejä, muistuttavat aktivistit.

Käännös Kerstin Tuomala

Natoa vastaan Suomessa: Nato - no way!

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (44 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.