Nato on yhä sotilasliitto

21.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 47/2007

Ulkopoliittinen instituutti julkisti oman Nato-raporttinsa 11. joulukuuta. Joidenkin puolustamisesta monen turvaamiseen – Naton tie puolustusliitosta turvallisuusmanageriksi –nimeä kantavan raportin johtoajatuksena on nimessäkin esille tuleva arvio Naton muuttuneesta roolista. Upin näkemyksen mukaan Naton peruskirjan viidennen artiklan mukaisten puolustusvalmiuksien merkitys olisi vähentynyt ja Natosta olisi yhä enemmän muodostunut eräänlainen yleisen turvallisuuden takaaja ja jäsenvaltioiden yhteistyöjärjestö.


Rikosoikeuden emeritusprofessori ja pitkäaikainen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Pekka Koskinen ei lämpene Upin raportin vakuutteluille muuttuneesta Natosta.


– Tuskinpa esimerkiksi Baltian maat olisivat vastaavalla nopeudella rynnänneet Naton jäseniksi, mikäli se olisi oleellisesti muuttunut. Kyllä se on viides artikla ja puolustustakuu, jonka takia Nato-sateenvarjon alle halutaan, arvioi Koskinen.


Hänen mukaansa raportti on yksi johdonmukainen askel siinä lännettymisen prosessissa, joka on Suomessa ollut käynnissä Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien.
Ontuvia vertauksiaPekka Koskinen hymähtää Natosta käydylle mediakeskustelulle. Näyttää siltä, että kaikki argumentit Nato-jäsenyyden puolesta kelpaavat.


– Joskus aikaisemmin korostettiin Venäjän läheisiä suhteita Natoon, että kohta Venäjäkin on Pohjois-Atlanttisen puolustusliiton jäsen, miksei siis Suomikin voisi liittyä Natoon? Nyt ei kukaan enää puhu tämmöisellä äänenpainolla, huomauttaa Koskinen.


Suomalainen Nato-keskustelu on tulvillaan värikästä kieltä. Ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok) mukaan ministeriön tuleva Nato-selvitys on kuin matkatoimiston esite. Vertaus on vähintäänkin ontuva.


– Matkatoimistojen esitteissä siivouskomerokin saadaan näyttämään tilavalta sviitiltä, sanoo Koskinen.


Olli Kivisen Helsingin sanomissa (HS 18.12.) käyttämä mielikuva hontelosta Suomesta nakkikioskijonossa suuren ja turvallisen Naton suojaamana on Koskisen mielestä rimaa alittavaa argumentaatiota. Eräät ovat myös puhuneet Nato-jäsenyydestä ikään kuin palovakuutuksena.


– Palovakuutuksen ehtoihin ei kyllä kuulu, että pitäisi varastoida kellari täyteen ruutitynnyreitä, tuumii Koskinen.....MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli