Nato-tutkimus sensuurin kourissa

11.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/11.12.2009

Se, joka on nähnyt Helsingin Sanomien palstoilla tai kuullut Ylen kanavilta uutisen Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) teettämästä ja tämän kuun alussa julkistetusta vuosittaisesta haastattelututkimuksesta, kertokoon meillekin. Me emme ole nähneet emmekä kuulleet. Joissakin harvoissa lehdissä tutkimus on kyllä uutisoitu.


Haastattelututkimuksen kiinnostavinta antia ovat lähes tuhannen suomalaisen vastaukset maamme Nato-jäsenyyttä koskevaan kysymykseen.


Kansalaisista 62 prosenttia ei halua Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. MTS:n vastaavassa tutkimuksessa viime vuonna tätä mieltä oli 60 prosenttia vastanneista. Jäsenyyden vastustajien määrä on siis kasvanut pari prosenttiyksikköä.


Erityisen selvästi on kasvanut miesten Nato-kielteisyys, vuosi sitten 60 prosenttia, nyt 65 prosenttia. Naisten vastustus on suunnilleen ennallaan 60 prosentissa (61 viime vuonna). Ikäryhmistä kielteisimmin suhtautuvat nuoret 14–24-vuotiaat, 68 prosenttinen EI Nato-jäsenyydelle, vuosi sitten 62 prosenttia. Myös 25–34-vuotiaiden kielteisyys on kasvanut 58:sta 64 prosenttiin. 35–49-vuotiaiden jäsenyyden vastainen kanta on säilynyt ennallaan 61 prosentissa ja yli 50-vuotiaiden niin ikään ennallaan 60 prosentissa.


Erikoista puoluekohtaisessa tuloksessa on se, että Nato-kielteisyys on kasvanut etenkin Nato-myönteisimmän puolueen kokoomuksen kannattajien joukossa. Natoon liittymistä kannattaa yhä 52 prosenttia kokoomuksen kannattajista, mutta se on kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Muiden suurten puolueiden kannattajien joukossa Natoa suositaan toki huomattavasti kokoomuksen kannattajia vähemmän.


Kaikista vastaajista vajaa kolmannes, 28 prosenttia (28 % vuonna 2008), on sitä mieltä, että Suomen tulisi pyrkiä Naton jäseneksi. Miehistä tätä mieltä on 29 (31) ja naisista 26 prosenttia (25).


Näiden lukujen valossa ei pidä ihmetellä, jos Helsingin Sanomat on "unohtanut" koko MTS:n haastattelututkimuksen uutisoinnin. Mutta että Ylekin!


Naton vastustajien ei kuitenkaan pidä tuudittautua tämän tutkimuksen takia tyytyväiseen huolettomuuteen. Kampanja Nato-jäsenyyden syöttämiseksi suomalaisille jatkuu. Vauhtia otettiin suureellisesta ja yksisilmäisestä sotamuistelusta. Naton vastustajien on voimistettava selvitystyötä ja ruohonjuuritason toimintaa maamme pitämiseksi erossa sotaliitosta ja maamme irrottamiseksi sen käymästä Afganistanin sodasta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli