Nato-militarismin keskellä kytee vaihtoehto

24.11.2010 - 11:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Portugalin nuori ja vielä hento Naton vastainen liike loi huippukokoukselle vastavoimaa. / Bloco |

Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton 24. huippukokous 19.-20. marraskuuta synnytti Naton uudelleen. Seuraavan kymmenen vuoden tärkeimmät tavoitteet kokoava strategiakirjanen ajaa uuden kylmän sodan alkamista; uhkat ovat vain uudet, joita varten Eurooppaan luodaan uusi ohjuspuolustusjärjestelmä. Iranin vaaraa varten luotava ohjuskilpi sijoittaa tutka-asemia ja torjuntaohjuksia Kaakkois-Eurooppaan. Tämän sanotaan olevan ainoa tapa toteuttaa pelotepolitiikan käsite ja turvallisuus 21. vuosisadalla. Nato myös panostaa uuden sukupolven strategisten ydinaseiden kehittämiseen.

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa järjestetyn huippukokouksen vieraaksi saapui Venäjän presidentti Dmitri Medvedev. Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen, kuten myös lehdistö maailmanlaajuisesti, piti tätä merkkinä Naton ja Venäjän suhteiden lämpenemisestä.

Kysymys ei ole näin yksiselitteinen. Naton nyt hyväksymä eurooppalainen ohjuspuolustusjärjestelmä rakentaa vahvasti uutta rintamalinjaa, johon Venäjä halutaan mukaan. Dimitri Medvedev ei suhtautunut tähän varauksettomasti, eikä hän vielä suoranaisesti sitoutunut osallistumaan ohjuskilpeen mutta lupasi silti yhteistyötä sen suunnitteluvaiheessa.

Ohjuspuolustusjärjestelmää pidettiin huippukokouksen kanssa samaan aikaan järjestetyssä Portugalin kansallisen Naton vastaisen liiton PAGANIN vastaseminaarissa selvänä merkkinä siitä, että Nato haluaa yhä globaalimmaksi toimijaksi ja venyttää näin rajojaan välittämättä kuudennesta artiklastaan.

– Nato pyrkii yhä enemmin kohti puolihumanitaarista järjestöä, mikä vaikeuttaa oikeiden humanitaaristen järjestöjen toimintaa hengenvaarallisella tavalla. Esimerkiksi Afganistanissa humanitaaristen järjestöjen työntekijöiden surmat ovat lisääntyneet huomattavasti ISAF-joukkojen vastuuttoman toiminnan ansiosta.

USA ei yksin ryhdy roistovaltioksi

Strategia pitää Naton jäsenmaiden kollektiivisen puolustuksen eli viidennen artiklan ennallaan, se ei siis muuta Naton vuonna 1949 hyväksyttyä peruskirjaa. Myös ydinpelotteen sotilasliitto haluaa säilyttää.

Vastaseminaari muistutti tämän olevan uuden kylmän sodan rakentamista: Naton roolin ollessa tämä, on eurooppalainen ydinaseriisunta mahdotonta. Ydinaseetonta Eurooppaa on mahdotonta nähdä niin kauan kuin Yhdysvalloilla on runsain mitoin ydinaseita.

– Sen jälkeen Yhdysvalloilla olisi ainoa länsivalta, jolla olisi niin sanottuja roistovaltioaseita. Tämä ei tietenkään sovi sille, seminaarissa todettiin. Kaikki suunnitelmat ydinaseiden vetämisestä pois Euroopasta ja luopumisesta ydinaseiden jakamisesta on peruutettu.

Nato hakee yhä myös tiiviimpiä suhteita Euroopan Unionin kanssa. Nato-maiden johtajat kirjasivat aktiivisen ja tehokkaan EU:n lisäävän euroatlanttista turvallisuutta; siten EU on Naton mielestä sille uniikki ja olennainen kumppani.

– Strategiassa EU-Eurooppa mainitaankin Naton kumppanina ja toisena pilarina. EU:n kanssa voidaan ottaa jo huomioon sekä tehtävien ja velvollisuuksien jako. EU onkin näin luisumassa osaksi Natoa, vastaseminaari muistutti.

Militarismin keskellä kytee vaihtoehto

Portugalin nuori ja vielä hento Naton vastainen liike loi huippukokoukselle vastavoimaa. PAGAN on pyrkinyt nostamaan esiin hyvin Nato-myönteisessä maassa kriittisiä äänenpainoja ja tarjonnut vaihtoehtoja militaristiselle politiikalle.

PAGANIN edustaja Maria Natália Nogal iloitsee siitä, että paikalle vastatapahtumiin oli saapunut yli rauhanaktiiveja yli kolmestakymmenestä maasta.

– Se kertoi ongelmista, joita Naton kanssa on ympäri maailman. Kaikki tietävät, kuinka vahva Nato on, eikä sille saada nopeasti loppua mutta ensimmäinen asia mitä täytyy tehdä, on saada ihmiset tiedostamaan mikä Nato todella on. Ei se mitä mitä Nato sanoo olevansa, vaan mitä se oikeasti on, mitä se tekee maailmassa.

Naton vastainen suurmielenosoitus sujui verrattain rauhallisesti. Nogal on sen onnistumiseen tyytyväinen.

– Se oli hyvin vahva demonstraatio, me rakastimme sitä! Paikallinen poliisi käytti vahvaa kieltä ennen sitä, he eivät tienneet mitä odottaa. Nyt he näkivät, ettemme ole väkivaltaisia.

Poliisi olikin varautunut mahdollisiin levottomuuksiin. Myös paikallinen lehdistö ruokki ennakkoon mielikuvaa tulevista kahakoista, kansia koristivat kuvat mustasta blokista, lööpit vilisivät mellakkaennusteita. Tästäkin huolimatta suurin yhteenotto mielenosoittajien ja poliisin välillä nähtiin huippukokouspaikan lähettyvillä, jossa satakunta paikalle päässyttä aktivistia tukki hetkeksi kokouspaikalle johtavan tien.

Mielenosoitus keräsi arviolta kolmekymmentätuhatta Naton vastustajaa. Kulkue marssi Lissabonin pääkatua Avenida da Libertadea pitkin huutaen ilmoille vaatimuksen rauhasta, maailman huippujohtajien poistuessa toisaalla samaan aikaan kaupungista.

Mielenosoittajia ei päästetty lähellekään huippukokousta, jonka turvajärjestelyt oli vedetty äärimmilleen: poliisivoimia kaupunkiin saapui 10 000, sotilaita tuhatkunta ja sairaalat olivat valmiustilassa. Nato oli myös toimittanut paikalle sota-aluksia ja hävittäjiä ydinasehyökkäyksen varalta.

Mielenosoitus punalippumeressä

Huomionarvoista oli Portugalin kommunistisen puolueen vahva edustus mielenosoituksessa. Puolueen punalippuja liehui tuhansittain ja varsinkin nuoret kommunistit olivat liikkeellä.

Naton seuraava huippukokous järjestetään vuonna 2012 Yhdysvalloissa. Tämä asettaa vastatoiminnalle suuren haasteen; amerikkalaiset rauhanjärjestöt ovat hyvin pieniä ja sirpaleisia. Yhteydenpito näihin on aloitettava heti, verkostoitumisen on tapahduttava tehokkaasti. Oman käytännön ongelmansa asettaa myös Yhdysvaltojen raja- ja viranomaiskulttuuri – jos rauhanaktiivien pääseminen Portugaliin tuottaa vaikeuksia, niin Yhdysvaltoihin kulku on vielä paljon tätäkin vaikeampaa.

Huippukokouksen vastaseminaarin pääviesti tulevalle toiminnalle oli, että vastarintaliikkeen täytyy tiivistää rivejään, hakea uusia muotoja sekä tulla yhä kansainvälisemmäksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (16 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.